Dapatkan simpanan dengan pembelian anda
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Sandoz

Bahan Aktif

atorvastatin 

Cara Penggunaan Rotaqor 20mg Tablet

undefined
Langkah berjaga-jaga bagi Rotaqor 20mg Tablet

Amaran
Sebelum mengambil ubat Rotaqor 20mg, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Penyakit hati 
 • Kehamilan 
 • Laktasi 
Sila berhenti daripada mengambil ubat  Rotaqor 20mg jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Rotaqor 20mg:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • HIV or HCV protease inhibitors
 • Itraconazole
 • Clarithromycin 
 • Fenofibrate
 • Colchicines
 • Rifampicin
 • Efavirenz
 • Digoxin
 • Norethindrone 
 • Ethinyl Estradiol
 • Ciclosporin
 • Gemfibrozil
 • Telaprevir
 • Tipranavir
 • Jus limau gendang
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Rotaqor 20mg.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil.

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol( Not Advisable )
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Rotaqor 20mg Tablet. Anda mungkin mengalami sakit kepala, pening, pening dan loya. Sila rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut.

Amaran Kehamilaan (Not Safe - High Risk)
Rotaqor 20mg Tablet tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Manusia dan haiwan kajian telah menunjukkan bukti positif risiko janin. Risiko menggunakan Rotaqor 20mg Tablet di kalangan wanita hamil melebihi manfaat yang berpotensi.

Amaran Penyusuan ( Not Advisable )
Rotaqor 20mg Tablet tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Rotaqor 20mg Tablet mempunyai berat molekul yang tinggi dan mencadangkan bahawa ia tidak dikumuhkan dalam susu, tetapi sesetengah perkumuhan dijangkakan. Oleh itu, wanita yang ditetapkan dengan Rotaqor 20mg Tablet tidak boleh menyusukan kerana kesan sampingan Rotaqor 20mg Tablet yang berpotensi di dalam bayi yang menyusu.

Amaran Memandu ( Generally Safe )
Rotaqor 20mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang ( Use With Care )
Rotaqor 20mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Rotaqor 20mg Tablet terutamanya dikumuhkan melalui air kencing dan ia juga boleh meningkatkan tahap serum kreatinin. pelarasan dos Rotaqor 20mg Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati ( Use With Care )
Rotaqor 20mg Tablet tidak mungkin akan digunakan pada pesakit dengan penyakit hati. Penggunaan Rotaqor 20mg Tablet pada pesakit dengan penyakit hati contraindicated dengan aktif. Sila rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Rotaqor 20mg dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Sakit kepala
 2. Perut kembung
 3. Sembelit
 4. Dyspepsia
 5. Loya
 6. Cirit-birit
 7. Muntah
 8. Anorexia
 9. Kesakitan otot
 10. Sakit sendi
 11. Nasopharyngitis
 12. Insomnia
 13. Jangkitan salur kencing

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.Tinnitus, buang air besar yang berubah, Loya, Keletihan, Hyperglycaemia, Sakit kepala, pening, Rash

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Apr 15 2021 08:18:59 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Rotaqor 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Rotaqor 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.
Farish Ziegler
5/5
Very pleased when I deal with DoctorOnCall. Very low price and get free shipping. Very helpful to all customers, each question asked is answered promptly. Thank you