Find COVID Test

Book a slot to get tested in the comfort of your car, at the clinic or at home

Health Screening

Best healthcare packages in Malaysia at affordable prices tailored to your individual healthcare and wellness needs.

Ask Doctor

Malaysia"s #1Health Forum. Ask any health related questions to our doctors anonymously

Book Doctor

Check out our latest hospital partners and specialist services now available for online video and phone consultation!

Consult Doctor

Consult With A Doctor Online Video Call, Audio Call or Chat Privately from RM19.99

Diamicron 80mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 85.30
RM 72.00
 Cashback
Voucher
Pembungkusan

Pilih Varian dan KuantitiDapatkan simpanan dengan pembelian anda
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Servier

Bahan Aktif

gliclazide 

Cara Penggunaan Diamicron 80mg Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.
Langkah berjaga-jaga bagi Diamicron 80mg Tablet

Amaran
Sebelum mengambil ubat Diamicron tab 80mg, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Alahan kepada Sulfonylureas
 • Alahan kepada Sulfonamides
 • Diabetis Jenis I
 • Diabetik Pra-Koma
 • Diabetik Koma
 • Diabetik ketoasidosis
 • Masalah buah pinggang
 • Masalah hati
 • Alahan kepada ubat Diamicron MR atau apa-apa ramuannnya
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti

Sila berhenti daripada mengambil ubat Diamicron tab 80mg jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Diamicron tab 80mg:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Miconazole
 • Phenylbutazone
 • Beta-blockers
 • Fluconazole
 • NSAIDs
 • Clarithromycin
 • Chlorpromazine
 • Alkohol
 • Salbutamol
 • Ritodrine

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Diamicron tab 80mg.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol( Not Advisable )
Alkohol boleh menyerlahkan kesan hipoglisemia disebabkan oleh Diamicron 80mg Tablet. Oleh itu, ia tidak digalakkan untuk mengambil alkohol semasa rawatan dengan Diamicron 80mg Tablet.

Amaran Kehamilaan (Not Safe)
kajian haiwan telah menunjukkan ketoksikan pembiakan dan berpanjangan hipoglisemia yang teruk telah dilaporkan dalam bayi yang baru lahir kepada ibu menerima Diamicron 80mg Tablet semasa penghantaran. Oleh itu, ia adalah contraindicated semasa mengandung. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan ( Not Advisable )
Tiada data mengenai kesan Diamicron 80mg Tablet apabila bayi diberi susu ibu. Oleh itu, Diamicron 80mg Tablet contraindicated semasa menyusu. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Memandu ( Generally Safe )
Diamicron 80mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang ( High Risk )
pelarasan dos mungkin diperlukan pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang sederhana. Ia contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati ( Use With Care )
pelarasan dos mungkin diperlukan pada pesakit dengan kemerosotan hati sederhana. Ia contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Diamicron tab 80mg dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Hipoglisemia
 2. Loya
 3. Muntah
 4. Ketidakhadaman
 5. Cirit-birit
 6. Sembelit
 7. Sakit perut
 8. Perut tidak selesa

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.


Hipoglisemia, tindak balas alahan, penglihatan kabur, sakit perut, cirit-birit, loya, muntah, demam kuning kolestatik

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Wed Jun 02 2021 12:24:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Diamicron 80mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Diamicron 80mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Hafiz Jalil
5/5
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it.
filza aqilah Azmi
5/5
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you!
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.
Perlu Bantuan?