Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN

Dicetel 100mg Tablet

Preskripsi Diperlukan Tidak mempunyai preskripsi? Klik di sini

Pembungkusan
Select Variant
Voucher
Pesanan Khas
Memerlukan 7-10 hari untuk dihantar dan preskripsi yang sah


Dos

Komposisi & Dos

Dicetel diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Pinaverium bromide (100mg) 
Kesan ubat Dicetel bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari alternatif yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa pertengahan makan. Ubat ini sepatutnya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Dicetel datang dalam paket 20 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Abbott.

Cara pengambilan Dicetel?
 • Telan pil tersebut dan jangan kunyah. 
 • Ambil pil tersebut dengan segelas air semasa pertengahan makan.
 • Jangan mengambil pil tersebut dalam posisi membaring atau sebelum masa tidur.
 • Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.
 

Cara Penggunaan Dicetel 100mg Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.
Langkah berjaga-jaga bagi Dicetel 100mg Tablet

Amaran
Sebelum mengambil ubat Dicetel, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:

 • Alahan kepada ubat Dicetel atau apa-apa ramuannnya
 • Hipersensitiviti
 • Lactose intolerant
 • Penyusuan anak
 • Wanita hamil
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak. Sila simpankan pada tempat yang jauh daripada mereka.

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Dicetel jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Dicetel:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sebelum pengambilan ubat ini, sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut.

 • Ubat antikolinergik

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu fungsi ubat Dicetel.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang anda sedang gunakan. 


Amaran Pengambilan Alkohol (Selamat)
Tidak ada dikenali lawan dalam penggunaan alkohol semasa mengambil Pinaverium bromida.

Amaran Jika Hamil (Data Terhad)
data pembiakan haiwan tidak mencukupi sementara tidak ada data kehamilan manusia yang ada untuk membuat kesimpulan selamat untuk penggunaan Pinaverium bromida semasa mengandung. Oleh itu, adalah terbaik dielakkan, kecuali manfaat melebihi risiko.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)
Ia tidak digalakkan untuk menyusukan apabila pada Pinaverium rawatan bromida mengikut pelabelan pengeluar.

Amaran Jika Memandu (Selamat)
Pinaverium bromida umumnya selamat untuk digunakan sebelum memandu sebagai profil kesan sampingan yang tidak menunjukkan sebarang gangguan kepada kepekatan atau keupayaan untuk memandu. Jangan memandu jika kesan-kesan sampingan Pinaverium bromida menjejaskan tumpuan dan keupayaan untuk memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Selamat)
Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit dengan kerosakan buah pinggang seperti yang ditunjukkan oleh pelabelan pengilang sebagai penyerapan sistemik adalah rendah.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit yang mempunyai gangguan hepatik mengikut pelabelan pengilang sebagai penyerapan sistemik adalah rendah.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Dicetel dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Sakit perut
 2. Cirit-birit
 3. Loya
 4. Muntah
 5. Kesukaran untuk menelan
 6. Luka dalam oesophagus

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat tersebut digunakan secara berpanjangan.


sakit perut, sakit kepala, loya, Rash, Vertigo, kembung perut, Sembelit, Cirit-birit, Mengantuk

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Gurunathan Govindan
5/5
Amazing service! I get my monthly medicines/supplements quickly and delivered directly to me - often at prices cheaper than the pharmacy. Highly recommended, they also have doctors available for prescription medication or if you have other issues you need them to quickly and efficiently answer from the comfort of your home.
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
5/5
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome!
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.

Maklumat dikemas kini pada: : Wed Jul 13 2022 23:21:04 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Dicetel 100mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Dicetel 100mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.