Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Acyclovir

Penerangan Tentang Acyclovir

Kegunaan Acyclovir

Acyclovir is commonly used in the treatment of chickenpox, chronic hepatitis c virus hcv infection, eye infections by herpes simplex virus, genital herpes infection, herpes labialis, herpes simplex virus infections and shingles.

Bagaimana Acyclovir Berfungsi

Acyclovir adalah anti-virus, yang tergolong dalam kelas nukleotida dan nucleosides. Acyclovir berfungsi dengan mengganggu polymerase DNA virus. Ia menghentikan replikasi DNA virus melalui penamatan rantai.

Kesan Sampingan Acyclovir

Loya, muntah, sakit perut, cirit-birit, ruam kulit atau gatal-gatal, pening, mengantuk, Malaise, Sakit kepala, Kekeliruan, Halusinasi

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:53:34 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Acyclovir

Arak Selamat

Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol bersama dengan acyclovir. Pengambilan acyclovir dengan alkohol tidak akan mengganggu cara ubat berfungsi.

Kehamilan Selamat

Penggunaan acyclovir boleh diterima semasa mengandung. kajian pembiakan haiwan tidak menunjukkan kesan buruk kepada janin, dan tidak ada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita hamil. Acyclovir hanya boleh digunakan apabila terdapat indikasi yang jelas jangkitan. Sila rujuk kepada doktor anda sebelum digunakan.

Penyusuan Data Terhad

Acyclovir adalah yang paling mungkin selamat untuk digunakan semasa laktasi. data yang terhad mencadangkan bahawa ubat itu tidak mendatangkan risiko besar kepada bayi. Sila rujuk kepada doktor anda sebelum digunakan.

Memandu Kenderaan Selamat

Acyclovir biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Acyclovir harus digunakan dengan berhati-hati bagi pesakit yang mempunyai kemerosotan buah pinggang dan pesakit tua yang kurang fungsiny buah pinggang sejak ia disingkirkan melalui buah pinggang. pelarasan dos acyclovir diperlukan. Sila rujuk kepada doktor sebelum digunakan.

Hati Guna Dengan Berhati-hati

Acyclovir harus digunakan dengan berhati-hati bagi pesakit dengan gangguan hati. pelarasan dos acyclovir mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma