Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Bromocriptine

Penerangan Tentang Bromocriptine

Kegunaan Bromocriptine

Bromocriptine is commonly used to treat Acromegaly, Female Infertility, Type 2 Diabetes Mellitus

Bagaimana Bromocriptine Berfungsi

Bromocriptine adalah agonis dopamin yang mengaktifkan reseptor dopamin postsynaptic dan membawa kepada pengurangan dalam prolaktin dan pertumbuhan rembesan hormon. Ia juga merangsang laluan nigrostriatal

Kesan Sampingan Bromocriptine

Loya, muntah, mengantuk, tekanan darah rendah, hidung Disekat, Sakit kepala, mulut kering, sembelit, Hallucination, Khayalan, gangguan Visual

Dikemaskinikan pada : Fri Jul 03 2020 10:44:30 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Bromocriptine

Arak Tidak Dinasihati

Tidak digalakkan untuk minum alkohol apabila mengambil Bromocriptine sebab kesan sampingan Bromocriptine atau alkohol yang boleh ditambah kerana tindakan mereka ke atas sistem saraf pusat.

Kehamilan B

Data besar mengenai kehamilan manusia menunjukkan bahawa tidak ada risiko teratogenik dan risiko kehamilan itu sendiri. Adalah dinasihatkan untuk memantau secara terapi rawatan Bromocriptine pada wanita hamil.

Penyusuan Tidak Selamat Diambil Ketika Menyusu

Bromocriptine Menghalang prolaktin rembesan yang penting untuk pengeluaran susu ibu. Penggunaan Bromocriptine akan menghalang pengeluaran susu ibu, maka alternatif lain perlu dicari.

Memandu Kenderaan Tidak Dinasihati

Ia tidak digalakkan untuk memandu semasa mengambil Bromocriptine disebabkan oleh kesan sampingan yang mungkin terjadi pada mata seperti gangguan visual dan mengantuk yang boleh menjejaskan tumpuan dan keupayaan untuk memandu.

Buah Pinggang Selamat

Tidak ada keperluan untuk pelarasan dos dalam pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang mengikut pelabelan pengeluar. Bromocriptine juga dikumuhkan melalui najis yang tidak melibatkan dengan fisiologi buah pinggang.

Hati Data Terhad

Kerana metabolisme hepatik menyeluruh, berhati-hati perlu diambil apabila memakan Bromocriptine. pelarasan dos mungkin diperlukan mengikut keterukan kemerosotan nilai.

Tanya Doktor Percuma