Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Doxycycline

Penerangan Tentang Doxycycline

Kegunaan Doxycycline

Doxycycline is commonly used in the treatment of severe bacterial infections.

Bagaimana Doxycycline Berfungsi

Doxycycline adalah antibiotik. Doxycycline berfungsi dengan menghalang sintesis protein bakteria pada orang dengan jangkitan bakteria yang teruk. Ia berbuat demikian dengan mengikat kepada 30S subunit ribosom dengan itu mengenakan kesan bacteriostatic yang kebanyakan gram-negatif dan bakteria gram-positif.

Kesan Sampingan Doxycycline

penumbuhan yang terlalu cepat mikrob, Loya, muntah, sakit perut, gangguan Visual, Jaundis, Urtikaria, arthralgia atau myalgia, Pankreatitis, tachycardia, Hypotension

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:53:37 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Doxycycline

Arak Selamat

Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Doxycycline. Memakan Doxycycline dengan alkohol tidak akan campur tangan dengan cara kerja ubat. Walau bagaimanapun, jika kesan-kesan sampingan Doxycyline dilafazkan pada sesetengah orang, langkah amaran adalah dinasihatkan apabila mengambil alkohol.

Kehamilan Tidak Disarankan

Penggunaan Doxycycline tidak boleh diterima semasa mengandung. kajian pembiakan haiwan menunjukkan bukti kesan buruk kepada janin dengan menggunakan Doxycycline. Doxycycline adalah contraindicated dalam kehamilan kerana kemungkinan kesannya ke atas pembangunan rangka pada janin.

Penyusuan Tidak Disarankan

Doxycycline dipaparkan kepada dikumuhkan dalam susu ibu. Ia tidak digalakkan untuk wanita menyusu ketika menggunakan Doxycycline kerana kesan buruk Doxycycline potensi pada bayi.

Memandu Kenderaan Tidak Disarankan

Jangan memandu kecuali anda sihat. Doxycyclin boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kabur penglihatan yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Doxycycline boleh digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang. pelarasan dos Doxycycline mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Hati Guna Dengan Berhati-hati

Doxycycline boleh digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan hati. pelarasan dos Doxycycline mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma