Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Ethinylestradiol

Penerangan Tentang Ethinylestradiol

Kegunaan Ethinylestradiol

Ethinyl Estradiol is commonly used to treat Dryness in vagina, Post Menopausal Osteoporosis, and Prostate Cancer. It is also used as contraception, hormone replacement therapy and in failure of ovarian development.

Bagaimana Ethinylestradiol Berfungsi

Ethinyl Estradiol bertindak sama dengan estradiol. Estradiol adalah estrogen utama di kalangan wanita premenopausal. Ia memainkan peranan yang besar dalam pembangunan dan penyelenggaraan sistem pembiakan wanita dan ciri-ciri seksual sekunder. Selain itu, ia menghalang pituitari anterior oleh sistem maklum balas negatif dan menyebabkan pengembangan kapilari, anabolisme protein, dan pembendungan cecair.

Kesan Sampingan Ethinylestradiol

Sakit kepala, pening, loya dan muntah-muntah, gangguan kitaran haid, ketidakselesaan payudara, Perubahan berat badan, Tukar libido, hirsutisme

Dikemaskinikan pada : Fri Jul 03 2020 10:44:30 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Ethinylestradiol

Arak Tidak Dinasihati

Minum arak dengan ethinyl estradiol boleh memburukkan lagi kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, dan loya.

Kehamilan X

Ethinyl Estradiol tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan kesan buruk kepada janin dan kecacatan janin. Sila rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut.

Penyusuan Tiada Data

Tiada laporan akademik menjelaskan penggunaan ethinyl estradiol semasa laktasi yang ada. Walau bagaimanapun, penggunaan ethinyl estradiol untuk ibu-ibu menyusu tidak digalakkan kerana ia boleh mengurangkan pengeluaran susu dan mengurangkan kandungan nutrien dalam susu.

Memandu Kenderaan Selamat

Secara umumnya ia adalah selamat untuk mengambil ethynilestradiol jika anda memandu. Walau bagaimanapun, jangan memandu jika anda merasa apa-apa kesan sampingan seperti pening, sakit kepala, atau loya, semua yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Penggunaan ethinyl estradiol adalah perlu selamat pada pesakit dengan masalah buah pinggang. Hoever, rujuk kepada doktor anda mengenai pelarasan dos jika diperlukan.

Hati Tiada Data

Ethinyl Estradiol harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos ethinyl estradiol mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, pesakit dengan karsinoma hati contraindicated untuk mengambil ethinyl estradiol. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma