Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Famotidine

Penerangan Tentang Famotidine

Kegunaan Famotidine

Famotidine is commonly used in the treatment of benign gastric and duodenal ulcer, gerd and zollinger-ellison syndrome.

Bagaimana Famotidine Berfungsi

Famotidine kompetitif Menghalang histamin di H2-reseptor sel-sel parietal perut dengan itu menghalang rembesan asid gastrik.

Kesan Sampingan Famotidine

Sembelit, Cirit-birit, sakit kepala, pening, Rash, aritmia, atrioventricular blok, berdebar-debar, Tinnitus, Keletihan, sakit Musculoskeletal

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:54:20 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Famotidine

Arak Tidak Disarankan

Secara umumnya, alkohol adalah salah satu faktor risiko untuk ulser gastrik dan duodenum. Oleh itu, ia tidak digalakkan untuk pesakit serentak mengambil alkohol, walaupun pada Famotidine.

Kehamilan Selamat

Famotidine mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kedua-dua kajian haiwan dan kajian manusia tidak dapat disimpulkan. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk meneroka kesan-kesan sampingan. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Penyusuan Data Terhad

Famotidine dikumuhkan ke dalam susu ibu dalam jumlah yang kecil. Walau bagaimanapun, terdapat data yang tidak mencukupi pada kesannya dalam memberi makan bayi mungkin selamat untuk digunakan semasa laktasi. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Memandu Kenderaan Selamat

Famotidine boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening, sakit kepala atau keletihan, semua yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dan memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Famotidine harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan sederhana kepada penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Famotidine mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Hati Data Terhad

Farmakokinetik Famotidine tidak terjejas pada pesakit dengan penyakit hati. Famotidine telah ditunjukkan untuk dapat diterima dengan baik dan berkesan dalam rawatan ulser gastrik dan duodenum dikaitkan dengan penyakit hati. Walau bagaimanapun, sila rujuk kepada doktor anda sebelum menggunakannya.

Tanya Doktor Percuma