Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Flurbiprofen

Penerangan Tentang Flurbiprofen

Kegunaan Flurbiprofen

Flurbiprofen is commonly used to treat allergic conjunctivitis, ankylosing spondylitis, arthralgia (joint pain), dental pain, eye pain, gout, headache, mouth ulcers, musculoskeletal pain, osteoarthritis, pain during menstruation, post-operative eye pain and inflammation, post-operative pain, rheumatic pain, and rheumatoid arthritis.

Bagaimana Flurbiprofen Berfungsi

Flurbiprofen menghalang sintesis prostaglandin dengan mengurangkan aktiviti cyclooxygenase yang kemudiannya menyebabkan pengurangan tahap prostaglandin. Ia juga adalah perencat kuat pengagregatan platelet.

Kesan Sampingan Flurbiprofen

Pening, Sakit kepala, Dispepsia, Cirit-birit, sakit perut, loya, muntah, sembelit, gastrousus pendarahan, Edema

Dikemaskinikan pada : Tue Aug 04 2020 02:33:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Flurbiprofen

Arak Tidak Dinasihati

Ia tidak digalakkan untuk minum alkohol dengan flurbiprofen kerana alkohol boleh meningkatkan risiko pendarahan gastrousus yang disebabkan oleh Flurbiprofen.

Kehamilan C

Terdapat peningkatan risiko keguguran, kecacatan jantung, dan gastroschisis berikut penggunaan prostaglandin sintesis perencat semasa awal kehamilan. kajian haiwan telah menunjukkan bahawa terdapat risiko yang buruk kepada janin dan terdapat kajian manusia yang tidak mencukupi, walaupun manfaat yang berpotensi boleh membenarkan penggunaan Flurbiprofen di kalangan wanita hamil. Flurbiprofen harus dielakkan semasa trimester pertama dan kedua kehamilan melainkan jika dianggap perlu, dengan yang paling rendah dos mungkin dan tempoh yang singkat rawatan. Ia contraindicated semasa trimester ketiga.

Penyusuan Data Terhad

Flurbiprofen dikumuhkan dalam susu ibu manusia dalam jumlah yang sangat kecil oleh itu ia tidak digalakkan untuk digunakan semasa menyusukan bayi.

Memandu Kenderaan Selamat

Flurbiprofen biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti flurbiprofen boleh menyebabkan pengurangan dos yang bergantung kepada dalam pembentukan prostaglandin dan ini akan mencetuskan kegagalan buah pinggang. Risiko kegagalan buah pinggang meningkat pada pesakit dengan fungsi buah pinggang yang mendasari terjejas dan dengan itu, fungsi buah pinggang mereka perlu dipantau dengan teliti.

Hati Data Terhad

Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID) seperti flurbiprofen boleh menyebabkan peningkatan ujian fungsi hati. Dalam orang-orang yang mempunyai gangguan hepatik, pelarasan dos mungkin diperlukan sebagai Flurbiprofen meluas dimetabolismekan oleh hati.

Tanya Doktor Percuma