Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Metformin

Penerangan Tentang Metformin

Kegunaan Metformin

Metformin is commonly used in the treatment of Type 2 diabetes mellitus and Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS).

Bagaimana Metformin Berfungsi

Metformin adalah biguanide yang, berfungsi dengan menghalang pengeluaran glukosa dalam hati melalui proses gluconeogenesis dan glikogenesis, melambatkan penyerapan glukosa dalam sensitiviti insulin sel usus dan meningkatkan sasaran. Salah satu gejala yang dialami oleh PCOS termasuk rintangan insulin, dicirikan oleh hiperglisemia.

Kesan Sampingan Metformin

Batuk atau serak, Kurang selera makan, Cirit-birit, Dyspnea, Upper jangkitan saluran pernafasan, loya, muntah, kembung, Heartburn / pencernaan yang terganggu, proses menggelembung perut, sembelit.

Dikemaskinikan pada : Thu Nov 05 2020 04:31:29 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Metformin

Arak Tidak Dinasihati

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Metformin. Mabuk alkohol boleh meningkatkan risiko asidosis laktik terutamanya dalam hal puasa, kekurangan zat makanan atau kemerosotan hepatik.

Kehamilan B

Metformin harus selamat untuk digunakan semasa hamil kerana sama ada haiwan atau kajian manusia tidak menunjukkan apa-apa kesan buruk kepada janin, bagaimanapun, hiperglisemia yang tidak terkawal pada orang dengan PCOS boleh meningkatkan risiko kecacatan dan kematian dalam kandungan.

Penyusuan Data Terhad

Terhad kajian manusia mencadangkan bahawa Metformin tidak mewakili risiko besar kepada bayi apabila digunakan semasa mengandung. Dalam hal data yang terhad, sila rujuk doktor anda untuk membuat keputusan mengenai pemberhentian penyusuan atau Metformin.

Memandu Kenderaan Selamat

Metformin biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Berisiko Tinggi

Metformin tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk, terutamanya pada pesakit dengan pelepasan kreatinin kurang daripada 60ml / min. Pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk mempunyai risiko tinggi untuk mendapatkan asidosis laktik. pelarasan dos Metformin dan pemeriksaan secara berkala untuk memantau fungsi buah pinggang mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor sebelum penggunaan.

Hati Data Terhad

Metformin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati disebabkan oleh peningkatan risiko asidosis laktik. Oleh itu ujian fungsi hati yang perlu dilakukan sebelum memulakan ubat. Pemberhentian Metformin mungkin diperlukan jika terdapat kemerosotan fungsi hati. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma