Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Salbutamol

Penerangan Tentang Salbutamol

Kegunaan Salbutamol

Salbutamol/Albuterol is commonly used in the treatment of Asthma and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

Bagaimana Salbutamol Berfungsi

Salbutamol mengaktifkan enzim yang merangsang pengeluaran kem. Ia membawa kepada pengaktifan protein kinase A, yang merendahkan intrasel ionik kepekatan Ca dan pemfosforilan Menghalang daripada myosin. Ini melegakan otot licin di dalam saluran pernafasan yang melegakan sesak nafas.

Kesan Sampingan Salbutamol

Gegaran, loya dan muntah-muntah, berdebar-debar, ketidakselesaan dada, Gegaran, Pening, Sakit kepala, Berpeluh, tindak balas Hipersensitiviti

Dikemaskinikan pada : Fri Jul 03 2020 10:44:31 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Salbutamol

Arak Tidak Dinasihati

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Salbutamol. Mengambil Salbutamol dengan alkohol boleh memburukkan lagi kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, pening, pengsan, dan / atau berdebar-debar.

Kehamilan C

Salbutamol mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan reaksi buruk kepada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil mungkin lebih diterima dengan risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Penyusuan Tiada Data

bahan kumuhan salbutamol dalam susu ibu tetapi ia tidak diketahui untuk menunjukkan apa-apa kesan buruk kepada bayi susu ibu. Walau bagaimanapun, penggunaannya perlu dihadkan, kecuali manfaat melebihi risiko.

Memandu Kenderaan Selamat

Salbutamol biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Salbutamol harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk kerana ia boleh menyebabkan hypokalaemia. pelarasan dos Salbutamol mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Hati Tiada Data

Salbutamol perlu selamat untuk digunakan pada pesakit dengan penyakit hati. Ia jarang berlaku bagi kebanyakan ejen antiasthmatic untuk menyebabkan hepatoksisiti. Tiada pelarasan dos Salbutamol mungkin diperlukan.

Tanya Doktor Percuma