Glucophage 850mg Tablet

Glucophage 850mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 19.50
RM 14.90
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
★ ★ ★ ★ ★ (5)
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome! Lihat Lagi Lihat Lagi
filza aqilah Azmi
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you! Lihat Lagi Lihat Lagi
Glucophage diperbuat daripada Metformin hydrochloride (850 mg)
 
Kesan ubat Glucophage bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.
 
Anda boleh membeli ubat Glucophage dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 20 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Merck Sdn Bhd.
Cara pengambilan Glucophage? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.
 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang dan penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Glucophage.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.
 • Jika tiada pengurangan simptom dalam 30 minit hingga sejam selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.
 • Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walauppun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Glucophage di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
 • Glucophage tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara
 • Berhenti Glucophage atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Anda boleh memperolehi Glucophage tanpa preskripsi doktor. Tetapi anda dinasihati untuk merujuk doktor sebelum mengambi ubat ini.
 • Glucophage mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Sebelum mengambil ubat Glucophage, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
 • Metabolik asidosis akut
 • Diabetik asidosis
 • Laktik asidosis
 • Pra-koma diabetik
 • Kegagalan fungsi buah pinggang
 • Penyakit jantung
 • Serangan jantung
 • Penyakit hati
 • Intoksikasi alkohol
 • Alahan kepada ubat Glucophage atau apa-apa ramuannnya
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut Glucophage.
 
Tindak balas antara ubat Glucophage:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Ejen kontras beriodin
 • Simpatomimetik
 • NSAIDs
 • Diuretik
 • Alkohol
 • Verapamil
 • Rifampicin
 
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Glucophage.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Glucophage 850mg Tablet. Mabuk alkohol boleh meningkatkan risiko asidosis laktik terutamanya dalam hal puasa, kekurangan zat makanan atau kemerosotan hepatik.

Amaran Kehamilaan (B)
Glucophage 850mg Tablet harus selamat untuk digunakan semasa hamil kerana sama ada haiwan atau kajian manusia tidak menunjukkan apa-apa kesan buruk kepada janin, bagaimanapun, hiperglisemia yang tidak terkawal pada orang dengan PCOS boleh meningkatkan risiko kecacatan dan kematian dalam kandungan.

Amaran Penyusuan (Limited Data)
Terhad kajian manusia mencadangkan bahawa Glucophage 850mg Tablet tidak mewakili risiko besar kepada bayi apabila digunakan semasa mengandung. Dalam hal data yang terhad, sila rujuk doktor anda untuk membuat keputusan mengenai pemberhentian penyusuan atau Glucophage 850mg Tablet.

Amaran Memandu (Safe)
Glucophage 850mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (High Risk)
Glucophage 850mg Tablet tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk, terutamanya pada pesakit dengan pelepasan kreatinin kurang daripada 60ml / min. Pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk mempunyai risiko tinggi untuk mendapatkan asidosis laktik. pelarasan dos Glucophage 850mg Tablet dan pemeriksaan secara berkala untuk memantau fungsi buah pinggang mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor sebelum penggunaan.

Amaran Hati (Limited information)
Glucophage 850mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati disebabkan oleh peningkatan risiko asidosis laktik. Oleh itu ujian fungsi hati yang perlu dilakukan sebelum memulakan ubat. Pemberhentian Glucophage 850mg Tablet mungkin diperlukan jika terdapat kemerosotan fungsi hati. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Glucophage dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Loya
 2. Muntah
 3. Cirit-birit
 4. Sakit perut
 5. Hilang selera makan
 6. Gangguan deria rasa
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.
 
Batuk atau serak, Kurang selera makan, Cirit-birit, Dyspnea, Upper jangkitan saluran pernafasan, loya, muntah, kembung, Heartburn / pencernaan yang terganggu, proses menggelembung perut, sembelit.

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Glucophage. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Glucophage dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Glucophage lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Glucophage diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Glucophage. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Glucophage semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Glucophage ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Glucophage ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Glucophage semasa menyusukan anak. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Glucophage?
 
 Ia tidak digalakkan. Glucophage mungkin menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Glucophage membawa kepada ketagihan?
 
Tidak. Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.
 
8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil satu dos ubat Glucophage yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
9. Bolehkah saya mengambil ubat Glucophage disamping supplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat, Glucophage selamat untuk diambil bersama supplemen. Tetapi anda dinasihatkan untuk memaklumkan doktor anda mengenai pengambilan semua ubat dan supplemen sebelum mengguna ubat ini.
 
10. Adakah ubat Glucophage selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Glucophage selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
11. Bolehkah ubat Glucophage dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut perlu dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda dinasihatkan untuk mendapat nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom ‘withdrawal’.
 
12. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Glucophage?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Glucophage bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.
Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
Glucophage 850mg Tablet adalah biguanide yang, berfungsi dengan menghalang pengeluaran glukosa dalam hati melalui proses gluconeogenesis dan glikogenesis, melambatkan penyerapan glukosa dalam sensitiviti insulin sel usus dan meningkatkan sasaran. Salah satu gejala yang dialami oleh PCOS termasuk rintangan insulin, dicirikan oleh hiperglisemia.

Maklumat dikemas kini pada: : Mon Jul 06 2020 02:30:49 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Glucophage 850mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Glucophage 850mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.