Find COVID Test

Book a slot to get tested in the comfort of your car, at the clinic or at home

Health Screening

Best healthcare packages in Malaysia at affordable prices tailored to your individual healthcare and wellness needs.

Ask Doctor

Malaysia"s #1Health Forum. Ask any health related questions to our doctors anonymously

Book Doctor

Check out our latest hospital partners and specialist services now available for online video and phone consultation!

Consult Doctor

Consult With A Doctor Online Video Call, Audio Call or Chat Privately from RM19.99

Glyade 80mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 58.00
 Cashback
Voucher
Pembungkusan

Pilih Varian dan KuantitiDapatkan simpanan dengan pembelian anda
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Bayer

Bahan Aktif

gliclazide 

Cara Penggunaan Glyade 80mg Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.
Langkah berjaga-jaga bagi Glyade 80mg Tablet

Sebelum mengambil ubat Glyade, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Pesakit dengan kekurangan G6PD
 • Pesakit yang mengalami beban tekanan tinggi (pembedahan, jangkitan, trauma)
 • Masalah buah pinggang yang ringan dan sederhana
 • Alahan kepada Glyade atau sulfonylureas lain
 • Diabetes Mellitus Jenis Satu
 • Ketoacidosis diabetes
 • Masalah buah pinggang dan hepatik yang teruk
 • Kehamilan dan penyusuan
 • Penggunaan mikonazol


Sila berhenti daripada mengambil ubat  Glyade jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Glyade:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan-kemungkinan yang boleh terjadi yang disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan sebelum mengambilnya.
 • Peningkatan kesan hipoglikemik dengan penggunaan fenilbutazon, antidiabetik lain, penghalang β, penghambat ACE, antagonis H2-reseptor, MAOI, sulfonamida, klaritromisin dan NSAID
 • Kesan hipoglikemik berkurang dengan penggunaan Chlorpromazine, glucocorticoids, ritodrine, salbutamol dan terbutaline.
 • Meningkatkan kesan warfarin
 • Hipoglikemia yang berpotensi membawa maut jika digunakan dengan mikonazol

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Glyade.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor

Amaran Alkohol( Not Advisable )
Alkohol boleh menyerlahkan kesan hipoglisemia disebabkan oleh Glyade 80mg Tablet. Oleh itu, ia tidak digalakkan untuk mengambil alkohol semasa rawatan dengan Glyade 80mg Tablet.

Amaran Kehamilaan (Not Safe)
kajian haiwan telah menunjukkan ketoksikan pembiakan dan berpanjangan hipoglisemia yang teruk telah dilaporkan dalam bayi yang baru lahir kepada ibu menerima Glyade 80mg Tablet semasa penghantaran. Oleh itu, ia adalah contraindicated semasa mengandung. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan ( Not Advisable )
Tiada data mengenai kesan Glyade 80mg Tablet apabila bayi diberi susu ibu. Oleh itu, Glyade 80mg Tablet contraindicated semasa menyusu. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Memandu ( Generally Safe )
Glyade 80mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang ( High Risk )
pelarasan dos mungkin diperlukan pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang sederhana. Ia contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati ( Use With Care )
pelarasan dos mungkin diperlukan pada pesakit dengan kemerosotan hati sederhana. Ia contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Glyade dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Hipoglisemia
 2. Gangguan GI (cth. Cirit-birit, sembelit, gastroenteritis, sakit perut)
 3. Hipertensi
 4. Angina
 5. Sakit kepala
 6. Pening
 7. Masalah kulit
 8. Sakit belakang
 9. Sakit sendi
 10. Kelemahan
 11. Bronkitis
 12. Rhinitis
 13. Pharyngitis
 14. Jangkitan pernafasan
 15. Jangkitan virus.


Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom (samada gejala yang disenaraikan ataupun tidak), sila bercakap terus dengan seorang doktor segera.
Hipoglisemia, tindak balas alahan, penglihatan kabur, sakit perut, cirit-birit, loya, muntah, demam kuning kolestatik

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Wed Jun 02 2021 13:01:07 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Glyade 80mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Glyade 80mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
5/5
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome!
Ismail Mohd Baroja
5/5
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future.
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Perlu Bantuan?