Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

(Ready Stock) Gmate COVID-19 Home Saliva Rapid Antigen Test Kit (RTK)

RM 19.00
RM 13.90
Pembungkusan
Select Variant


Sering Dibeli Bersama

Penerangan

Kit ujian ini membolehkan kit ujian kendiri antigen Covid-19 Gmate dilakukan di mana sahaja seperti di rumah atau di pejabat anda, tanpa perlu datang ke fasiliti kesihatan.

Apakah kelebihan menggunakan produk ini?

  • Mudah
  • Mesra pengguna
  • Boleh dilakukan sendiri

Spesifikasi Kit Ujian Covid-19 Antigen Air Liur Gmate
Sensitiviti 91.0%
Spesifisiti 100.0%

 

Keputusan Positif
Sekiranya anda melihat dua garis merah pada bahagian C dan T, ini menunjukkan keputusan yang positif. Garisan boleh kelihatan jelas atau samar-samar. Ini bermakna anda positif Covid-19.

  • Ujian RT-PCR masih diperlukan untuk pengesahan kes Covid-19. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat perubatan dengan segera walaupun anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala.
  • Patuhi SOP semasa yang telah digariskan.


Keputusan Negatif 
Sekiranya anda melihat satu garis merah di C, dan tidak ada garis di T, itu menunjukkan keputusan negatif.

  • Anda mungkin tidak dijangkiti Covid-19. Namun, anda disarankan untuk terus memantau gejala jika anda mengesyaki anda mungkin telah terdedah kepada virus kerana terdapat kemungkinan hasil negatif palsu.
  • Sekiranya anda mengalami gejala di kemudian hari, anda disarankan untuk melakukan ujian RT-PCR untuk pengesahan.


Keputusan Tidak Sah
Sekiranya anda tidak melihat sebarang garisan, atau satu garisan di T sahaja, ini adalah keputusan ujian yang tidak sah. Ini bermakna ujian tidak berjaya

  • Anda perlu melakukan ujian lain dengan kit ujian baru.

Tutorial - Cara Menggunakan Kit Ujian Covid-19 Kendiri Gmate


Soalan Lazim

Adakah ujian ini diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)?
Ya, ujian ini didaftarkan dan diluluskan oleh Medical Devices Authority (MDA), Pihak Berkuasa Peranti Perubatan di bawah Kementerian Kesihatan.

Adakah ujian ini tepat?
Kit Ujian Antigen Air Liur Gmate diperakui oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) yang mempunyai ketepatan 96% berdasarkan sensitiviti 91% dan spesifisiti 100%.

Bilakah saya harus menggunakan kit ujian ini?
Tidak ada masa yang tertentu untuk menggunakan ujian ini kerana anda biasanya tidak tahu bila anda terdedah kepada virus Covid-19.
Jumlah virus Covid-19 dalam air liur / nasofaring biasanya memuncak pada hari ke-5 dan ke atas, anda boleh menggunakan ujian ini pada hari ke-5 jangkitan.
Anda juga boleh menjalankan ujian ketika anda berada di daerah berisiko tinggi, jika anda mengalami gejala seperti batuk, selesema, demam, kesukaran bernafas, hilang deria rasa/bau , dan apa-apa gejala yang berkaitan dengan virus Covid-19, atau jika anda hanya memerlukan kepastian tentang status anda.

Saya terludahkan terlalu banyak air liur ke dalam kit pengumpulan air liur, adakah ia akan mempengaruhi keputusannya?
Tidak, ia tidak akan mempengaruhi keputusannya. Walau bagaimanapun, jangan ludahkan terlalu sedikit daripada jumlah yang diperlukan ke dalam kit pengumpulan air liur.

Apakah cara untuk membuang kit ujian yang telah digunakan? 
Sebaiknya anda masukkan semua alatan yang telah digunakan ke dalam kotak kit ujian dan ikat dengan beg plastik sebelum membuangnya ke tong sampah.

Berapakah kemungkinan hasilnya positif yang palsu
Menurut IMR, kemungkinan kit ini menunjukkan positif yang palsu adalah 0%.

Selain minum, merokok, dan makan 30 minit sebelum ujian, adakah keadaan perubatan lain yang boleh mempengaruhi keputusan ujian ini?
Tidak Ada.

Bolehkah ujian ini digunakan oleh kanak-kanak?
Ya, ia boleh digunakan oleh semua kanak-kanak yang boleh melakukan prosedur meludah yang diperlukan.

Gmate menggunakan air liur dan bukannya air liur dari tekak dalam, adakah perbezaan ketepatannya? 
Menurut American Journal of Infection Control, sampel air liur dari tenggorokan dalam mempunyai sensitiviti 82% sementara sampel air liur mempunyai sensitiviti 83%. Oleh itu, kedua-dua sampel dapat menunjukkan ketepatan yang serupa.

Bolehkah ujian ini dilakukan selepas menggosok gigi atau selepas penggunaan produk kebersihan mulut? 
Tidak, anda perlu menunggu selama 30 minit selepas menggosok gigi atau penggunaan produk oral seperti cecair cucian mulut.

Sekiranya saya baru mendapat suntikan vaksin baru-baru ini, adakah keputusan saya akan jadi positif? 
Vaksinasi tidak memberikan imuniti sepenuhnya terhadap virus. Ia dapat mengurangkan risiko komplikasi sekiranya dijangkiti. Vaksin tidak menyebabkan anda positif. Namun, jika anda dijangkiti walaupun anda telah divaksinasi, anda akan mendapat keputusan yang positif.

Saya mendedahkan kit ujian pada kepanasan, suhu tinggi di dalam kereta saya, adakah kit ujian ini masih boleh memberikan keputusan tepat? 
Kit ujian perlu disimpan antara suhu 20°C hingga 30°C. Kepanasan yang tinggi akan mempengaruhi ketepatan ujian. Sekiranya ini berlaku, sila beli kit ujian yang baru.

Perlukah saya simpan kit ujian dalam peti sejuk? 
Tidak, cuma simpan di tempat yang sejuk dalam rumah dengan suhu sekitar 20°C hingga 30°C.

Bolehkah jangkitan kerongkong lain menyebabkan positif palsu? 
Tidak, jangkitan kerongkong yang bukan sebab jangkitan Covid-19 tidak akan menyebabkan positif palsu.

Adakah buih yang terbentuk mempengaruhi keputusan ujian? 
Tidak. Walau bagaimanapun, buih mungkin akan menghalang aliran pasang surut kit ujian kerana sampel tidak mencukupi. Oleh itu, anda digalakkan menunggu selama 5 minit sebelum menitiskan sampel campuran.

Adakah kit ujian ini dapat mengesan varian yang berbeza? 
Ya, kit ujian antigen ini dapat mengesan protein nukleokapsid virus, dan mutasi berlaku pada protein spike. Oleh itu, ia tidak akan mempengaruhi keupayaan kit untuk mengesan dengan tepat walaupun terdapat varian berbeza.

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Roger Lok
5/5
Quick service. Although location is difficult to find but still delivered within the time frame. Kudos.. Keep up the good work.
KL Wong
5/5
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too.

Maklumat dikemas kini pada: : Sun May 22 2022 10:40:15 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

(Ready Stock) Gmate COVID-19 Home Saliva Rapid Antigen Test Kit (RTK) boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


(Ready Stock) Gmate COVID-19 Home Saliva Rapid Antigen Test Kit (RTK) boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Perlu Bantuan?