Janumet 50/500mg Tablet

Janumet 50/500mg Tablet

Preskripsi Diperlukan
RM 24.30
RM 20.40
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Amaran
Sebelum mengambil ubat Janumet 50/500mg FC tab, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Alahan kepada ubat Janumet 50/500mg FC tab atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit buah pinggang 
 • Diabetik ketoacidosis 
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak dan bayi. Sila simpankan pada tempat yang jauh daripada kanak-kanak dan bayi
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Kehamilan 

Sila berhenti daripada mengambil ubat Janumet 50/500mg FC tab jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Janumet 50/500mg FC tab:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Metformin
 • Furosemide
 • Nifedipine
 • Morphine
 • Procainamide
 • Ranitidine
 • Thiazides dan ubat diuretik yang lain 
 • Corticosteroids
 • Produk tiroid 
 • Estrogens
 • Kontraseptif oral 
 • phenytoin 
 • Calcium antagonists

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Janumet 50/500mg FC tab.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Janumet 50/500mg Tablet. Mabuk alkohol boleh meningkatkan risiko asidosis laktik terutamanya dalam hal puasa, kekurangan zat makanan atau kemerosotan hepatik.Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Janumet 50/500mg Tablet. Alkohol boleh menjejaskan tahap gula dalam darah oleh itu sama ada hiperglisemia atau hipoglisemia boleh berlaku. Tambahan pula, ia boleh menjejaskan pankreas yang merupakan tapak pengeluaran insulin, yang seterusnya memburukkan kawalan kencing manis.

Amaran Kehamilaan (B)
Janumet 50/500mg Tablet harus selamat untuk digunakan semasa hamil kerana sama ada haiwan atau kajian manusia tidak menunjukkan apa-apa kesan buruk kepada janin, bagaimanapun, hiperglisemia yang tidak terkawal pada orang dengan PCOS boleh meningkatkan risiko kecacatan dan kematian dalam kandungan.kajian haiwan telah menunjukkan kesan toksik pada dos yang tinggi pada janin. Oleh kerana kekurangan data manusia, ia tidak digalakkan untuk digunakan ketika hamil. Oleh itu, sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Amaran Penyusuan (Limited Data)
Terhad kajian manusia mencadangkan bahawa Janumet 50/500mg Tablet tidak mewakili risiko besar kepada bayi apabila digunakan semasa mengandung. Dalam hal data yang terhad, sila rujuk doktor anda untuk membuat keputusan mengenai pemberhentian penyusuan atau Janumet 50/500mg Tablet.Tiada laporan akademik menjelaskan penggunaan Janumet 50/500mg Tablet semasa laktasi manusia yang ada pada masa ini. Oleh itu, ia adalah disyorkan untuk tidak menggunakan semasa menyusu.

Amaran Memandu (Safe)
Janumet 50/500mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Janumet 50/500mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (High Risk)
Janumet 50/500mg Tablet tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk, terutamanya pada pesakit dengan pelepasan kreatinin kurang daripada 60ml / min. Pesakit yang mempunyai penyakit buah pinggang yang teruk mempunyai risiko tinggi untuk mendapatkan asidosis laktik. pelarasan dos Janumet 50/500mg Tablet dan pemeriksaan secara berkala untuk memantau fungsi buah pinggang mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor sebelum penggunaan.Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit kerosakan buah pinggang lembut. Walau bagaimanapun, jika kadar penapisan glomerular lebih rendah daripada 60 mL / min, pelarasan dos mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Limited information)
Janumet 50/500mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati disebabkan oleh peningkatan risiko asidosis laktik. Oleh itu ujian fungsi hati yang perlu dilakukan sebelum memulakan ubat. Pemberhentian Janumet 50/500mg Tablet mungkin diperlukan jika terdapat kemerosotan fungsi hati. Sila berjumpa dengan doktor.Tiada pelarasan dos diperlukan dalam ringan kepada sederhana kemerosotan hati sedangkan tidak ada kajian mengenai penggunaan Janumet 50/500mg Tablet penjejasan hati yang teruk. Walau bagaimanapun, Janumet 50/500mg Tablet terutamanya disingkirkan di dalam buah pinggang, jadi ia adalah kesan ke atas penurunan nilai hati yang teruk dijangka selamat.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Janumet 50/500mg FC tab dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Cirit-birit
 2. Loya
 3. Dyspepsia 
 4. Kembung perut 
 5. Muntah 
 6. Sakit kepala 
 7. Hipoglisemia 
 8. Sakit perut
 9. Kurang selera makan 
 10. Rasa metallik 
 11. Jangkitan saluran pernafasan atas 
 12. Reaksi hipersensitiviti 

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.

Batuk atau serak, Kurang selera makan, Cirit-birit, Dyspnea, Upper jangkitan saluran pernafasan, loya, muntah, kembung, Heartburn / pencernaan yang terganggu, proses menggelembung perut, sembelit.

Sakit kepala, pening, gangguan GI, Upper jangkitan saluran pernafasan, Hipoglisemia, Bersama / sakit otot

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Janumet 50/500mg FC tab. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Janumet 50/500mg FC tab daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Janumet 50/500mg FC tab lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Janumet 50/500mg FC tab diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Janumet 50/500mg FC tab. Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Janumet 50/500mg FC tab semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Janumet 50/500mg FC tab bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Janumet 50/500mg FC tab ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Janumet 50/500mg FC tab semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Janumet 50/500mg FC tab yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 
7. Adakah ubat Janumet 50/500mg FC tab selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Janumet 50/500mg FC tab selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
8. Bolehkah ubat Janumet 50/500mg FC tab dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

9. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Janumet 50/500mg FC tab?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Janumet 50/500mg FC tab bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut

Maklumat dikemas kini pada: : Wed Jan 20 2021 10:25:08 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 5.0

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Janumet 50/500mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Janumet 50/500mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Hafiz Jalil
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it. Lihat Lagi Lihat Lagi
filza aqilah Azmi
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you! Lihat Lagi Lihat Lagi