Mercilon Tablet

Preskripsi Diperlukan
RM 39.40
RM 34.50
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Desogestrel , Ethinyl estradiol
Pembungkusan
21 tabs (strip)


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Sebelum mengambil ubat Mercilon, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Mercilon atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Thromboembolism selepas surgeri
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak dan bayi. Sila simpankan pada tempat yang jauh daripada kanak-kanak dan bayi
 • Darah beku di dalam saluran darah di mata
 • Menyusukan anak
 • Perempuan mengandung
 • Kanser payu dara
 • Penyakit serebrovaskular
 • Kemurungan
 • Serangan jantung
 • Kandungan trigliserida dalam darah yang tinggi
 
Sila berhenti daripada mengambil ubat  Mercilon jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.
 
Tindak balas antara ubat Mercilon:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan-kemungkinan yang boleh terjadi yang disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan sebelum mengambilnya.
 • Aminoglutethimide
 • Ascorbic acid
 • Carbamazepine
 • Dicoumarol
 • Hydrocortisone
 • Phenobarbital
 • Phenobarbitone
 • Phenytoin
 • Prednisolone
 • Primidone

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Mercilon.
 
Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:
 
 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Simpan ubat ini pada suhu bawah 300
 • Elakkan simpan di tempat sejuk
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor

Amaran Alkohol (Limited information)
Tidak ada interaksi diketahui Mercilon Tablet dengan alkohol.

Amaran Kehamilaan (Limited information)
Mercilon Tablet contraindicated semasa kehamilan. Haiwan dan manusia kajian telah mendedahkan risiko janin positif dengan penggunaan Mercilon Tablet. ubat harus segera dihentikan jika kehamilan berlaku. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan (Limited information)
Mercilon Tablet mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Beberapa kuantiti Mercilon Tablet boleh dikumuhkan dalam susu ibu oleh itu ia boleh mengubah kualiti dan komposisi susu ibu.

Amaran Memandu (Limited information)
Mercilon Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Limited information)
Mercilon Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang sebagai ubat yang dikumuhkan melalui air kencing. pelarasan dos Mercilon Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Limited information)
Mercilon Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati kerana ia boleh mengganggu enzim hati. pelarasan dos Mercilon Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Mercilon dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Kemurungan
 2. Perubahan mood
 3. Sakit kepala
 4. Loya
 5. Sakit perut
 6. Sakit payu dara
 7. Pertambahan berat badan
 
Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom (samada gejala yang disenaraikan ataupun tidak), sila bercakap terus dengan seorang doktor segera.

Anda juga perlu dapatkan nasihat daripada doktor jika anda mengalami sebarang kabur penglihatan atau ruam-ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat yang digunakan tersebut adalah secara berpanjangan.

Gurunathan Govindan
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Amazing service! I get my monthly medicines/supplements quickly and delivered directly to me - often at prices cheaper than the pharmacy. Highly recommended, they also have doctors available for prescription medication or if you have other issues you need them to quickly and efficiently answer from the comfort of your home. Lihat Lagi Lihat Lagi
Ismail Mohd Baroja
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future. Lihat Lagi Lihat Lagi

Maklumat dikemas kini pada: : Tue Feb 23 2021 09:55:10 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Mercilon Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Mercilon Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.