Dapatkan simpanan dengan pembelian anda
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Boehringer Ingelheim

Bahan Aktif

telmisartan 

Cara Penggunaan Micardis 40mg Tablet

undefined
Langkah berjaga-jaga bagi Micardis 40mg Tablet

Amaran
Sebelum mengambil ubat Micardis tab 40 mg, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Hipersensitiviti
 • Gangguan obstruktif biliari
 • Penggunaan bersama dengan aliskiren pada pesakit DM atau pesakit buah pinggang 
 • Kerosakan hati yang teruk
 • Trimester ke-2 & ke-3 dalam kehamilan
 • Laktasi

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Micardis tab 40 mg jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Micardis tab 40 mg:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Diuretik Suplemen kalium dan pengganti garam yang mengandungi kalium
 • Digoxin
 • Litium
 • NSAIDs
 • ACE inhibitors
 • Direct renin-inhibitor aliskiren

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Micardis tab 40 mg.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil.

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol( Not Advisable )
Elakkan minum alkohol. Ia boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh membesar-besarkan beberapa kesan sampingan Micardis 40mg Tablet.

Amaran Kehamilaan (Not Safe)
Penggunaan Micardis 40mg Tablet tidak disyorkan pada trimester pertama dan ia tidak dibenarkan semasa trimester kedua dan ketiga. Ia membuktikan bahawa Micardis 40mg Tablet akan memberi kesan toksik terhadap janin manusia semasa trimester kedua dan ketiga.

Amaran Penyusuan ( Limited Data )
Tidak ada maklumat yang ada mengenai penggunaan Micardis 40mg Tablet semasa menyusukan bayi, oleh itu, ia tidak digalakkan. rawatan alternatif yang mempunyai profil keselamatan yang lebih baik-ditubuhkan semasa menyusukan anak adalah lebih baik.

Amaran Memandu ( Not Advisable )
Jangan memandu kecuali anda sihat. Micardis 40mg Tablet boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening atau mengantuk, semua yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Amaran Buah Pinggang ( Safe If Prescribed )
Micardis 40mg Tablet berkesan dan selamat mengurangkan tekanan darah dan membawa kepada regresi proteinuria dalam hipertensi diabetes dan bukan-diabetes, pesakit proteinuric dengan penyakit buah pinggang kronik, walaupun pada mereka yang mempunyai kegagalan buah pinggang kronik yang ringan hingga sederhana.

Amaran Hati ( Limited Data )
ketinggian sesekali chemistries hati berlaku pada pesakit yang dirawat dengan Micardis 40mg Tablet. pelarasan dos mungkin diperlukan dalam pesakit yang ringan kepada kerosakan hati sederhana. Ia contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Micardis tab 40 mg dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Jangkitan saluran kencing
 2. Jangkitan saluran pernafasan
 3. Sepsis
 4. Anemia
 5. Tindak balas anaphylactic
 6. Hypersensitivity
 7. Hyperkalaemia
 8. Hipoglisemia (dalam pesakit diabetes)
 9. Kebimbangan
 10. Insomnia
 11. Kemurungan
 12. Syncope
 13. Gangguan visual
 14. Vertigo
 15. Bradycardia
 16. Tachycardia
 17. Hipotensi
 18. Dyspnoea
 19. Mulut kering
 20. Rasa tidak selesa perut
 21. Gangguan hati
 22. Angioedema
 23. Pruritus
 24. Hyperhidrosis
 25. Arthralgia
 26. Sakit belakang
 27. Myalgia
 28. Kerosakan buah pinggang
 29. Sakit dada
 30. Asthenia (kelemahan)

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.Tekanan darah rendah, hypotension orthostatic, Hyperkalaemia, Bradycardia, sakit dada, tachycardia, debaran jantung, Kesukaran bernafas, Hipertensi, Peripheral edema, sekejap-sekejap claudication, Peningkatan serum kreatinin, Tinnitus, Vertigo.

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Sun May 09 2021 14:50:13 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Micardis 40mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Micardis 40mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
nur syahida
5/5
Overall I am very pleased with the services. Finding the doctor is hassle free, it helps me to save a lot of time. Highly recommend this service
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.