Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

Out Of Stock

Minoxidil 5% Topical Solution

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
Voucher
, Minoxidil-topical
Produk Serupa
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Bausch & Lomb

Bahan Aktif

minoxidil minoxidil-topical 

Cara Penggunaan Minoxidil 5% Topical Solution

Ubat ini adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Ia hanya boleh disapukan pada kulit yang bersih, kering dan tiada luka. Sentiasa cuci tangan anda sebelum dan selepas menggunakan losen. Ambil sebanyak yang diperlukan dan urut lembut pada bahagian yang diperlukan untuk membantu penyerapan. Tutup semula dengan ketat setiap kali selepas digunakan.
Langkah berjaga-jaga bagi Minoxidil 5% Topical Solution

Amaran

Sebelum mengambil ubat Minoxidil, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:

 • Alahan kepada ubat Minoxidil atau apa-apa ramuannnya
 • Pheochromocytoma
 • Mengandung
 • Masalah kulit kepala
 • Masalah jantung
 • Masalah buah pinggang
 • Orang tua
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Minoxidil:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.

 • Ubat hipotensive
 • Sympathetic blocking agents (eg. guanethidine)
 • Corticosteroids
 • Retinoids

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Minoxidil.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
●  Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
●  Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda
guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 

Amaran Pengambilan Alkohol( Tiada Data )
pengambilan alkohol rawatan Minoxidil 5% Topical Solution boleh menyebabkan lagi menurunkan tekanan darah.

Amaran Jika Hamil (Tiada Data)
Minoxidil 5% Topical Solution mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa hamil kerana kajian haiwan telah menunjukkan risiko kepada janin tetapi kajian manusia masih tidak meyakinkan. Walau bagaimanapun, faedahnya boleh melebihi risiko. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Amaran Jika Menyusukan Bayi ( Tiada Data )
Minoxidil 5% Topical Solution didapati dikumuhkan dalam susu ibu dan risiko kepada bayi masih sebahagian besarnya tidak diketahui. Oleh itu, ia masih tidak digalakkan untuk menyusukan bayi ketika dalam Minoxidil 5% Topical Solution.

Amaran Jika Memandu ( Tiada Data )
Tidak ada kajian mengenai kesan Minoxidil 5% Topical Solution kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Keselamatan Organ Ginjal ( Tiada Data )
Minoxidil 5% Topical Solution mungkin memerlukan dos pelarasan bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang disebabkan oleh gangguan dalam garam dan keseimbangan air. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Keselamatan Organ Hati ( Tiada Data )
Minoxidil 5% Topical Solution adalah selamat pada pesakit dengan penyakit hati.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan
 
Selain dari fungsi tersebut Minoxidil dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

1. Tachycardia
2. Pertumbuhan rambut yang keterlaluan
3. Sakit kepala
4. Bengkak buku lali
5. Edema
6. Gynacomastia
7. Jantung berdebar
8. Ruam
9. Perubahan pada warna dan tekstur rambut
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Fast Kadar Jantung, Pericarditis, jumlah tinggi rambut seluruh badan, hypertrichosis, Perubahan pada warna rambut, Fluid sekitar jantung (lelehan perikardium), sakit kepala, loya, ECG yang tidak normal, Teritlak bengkak (edema).

N/A

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Shahariz Aziz
5/5
Great service and speedy delivery. Highly recommended !
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.
Roger Lok
5/5
Quick service. Although location is difficult to find but still delivered within the time frame. Kudos.. Keep up the good work.

Maklumat dikemas kini pada: : Wed Dec 22 2021 10:18:22 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Minoxidil 5% Topical Solution boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Minoxidil 5% Topical Solution boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Perlu Bantuan?