Nexium 40mg Tablet

Nexium 40mg Tablet

Preskripsi Diperlukan
RM 107.70
RM 91.20
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
Nexium MUPS kebiasaannya digunakan untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan asid berlebihan, seperti, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:-

 1. Pedih ulu hati
 2. Gastrik
 3. Refluks gastroesophageal 
 4. Radang esophagus 
 5. Radang Perut
 6. Ulser perut
 7. Ulser usus
 8. Hiatal hernia 

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin terdapat kegunaan dan fungsi lain bagi Nexium MUPS. Jangan ambil ubat ini walaupun terdapat individu lain yang mengalami simptom yang sama mengambilnya. Sila dapatkan khidmat nasihat doktor atau doktor pakar sebelum menggunakan ubat ini.

Nexium MUPS diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Esomeprazole (40 mg) 

Kesan ubat Nexium MUPS bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini 30 minit sebelum makan. Hanya ambil Nexium MUPS mengikuti dos yang telah ditetapkan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Nexium MUPS daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. Sila semak tarikh luput sebelum menggunakan ubat ini. 

Ia dihasilkan oleh AstraZeneca.

Cara pengambilan Nexium MUPS?
Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil ubat ini mengikut dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Sebelum mengambil ubat Nexium MUPS, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan
 • Penyakit hati
 • Osteoporosis 

Sila berhenti daripada mengambil ubat Nexium MUPS jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Nexium MUPS:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Berbincang dahulu dengan seorang doktor mengenai kebarangkalian tindak balas antara ubat-ubatan dengan Nexium MUPS sebelum mengambilnya.


 • Ubat proton pump inhibitor yang lain
 • Ubat anti asid
 • Ubat HIV
 • Ubat sawan
 • Beberapa jenis antibiotik 

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Nexium MUPS.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Alkohol (Limited information)
Ia mungkin selamat digunakan Nexium 40mg Tablet dengan alkohol. Walau bagaimanapun, ia adalah lebih baik untuk mengelakkan alkohol alkohol memburukkan lagi gejala GERD yang boleh menyebabkan dos yang lebih tinggi Nexium 40mg Tablet diperlukan untuk merawat gejala.

Amaran Kehamilaan (C)
Tidak mencukupi data dari kajian manusia yang menunjukkan risiko kepada janin. Walau bagaimanapun, kajian haiwan telah mendapati bahawa Nexium 40mg Tablet boleh menyumbang kepada kesan buruk terhadap perkembangan janin walaupun mereka tidak menunjukkan kesan secara langsung atau tidak langsung. Adalah disyorkan untuk amalan berhati-hati apabila menggunakan Nexium 40mg Tablet di kalangan wanita hamil.

Amaran Penyusuan (Limited Data)
Terdapat data yang terhad sama ada Nexium 40mg Tablet dikumuhkan dalam susu ibu manusia. Profil keselamatan Nexium 40mg Tablet tidak pasti yang akan digunakan semasa menyusukan bayi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan Nexium 40mg Tablet.

Amaran Memandu (Safe)
Nexium 40mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Bagi pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas, dos pengubahsuaian tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah disyorkan untuk menggunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang yang teruk dan dos perlu diselaraskan.

Amaran Hati (Limited information)
Bagi pesakit dengan fungsi hati terjejas, pengubahsuaian dos tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah disyorkan untuk menggunakan Nexium 40mg Tablet dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk dan dos maksimum 20mg tidak boleh melebihi.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Nexium MUPS dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Sakit perut
 2. Sembelit
 3. Cirit birit
 4. Loya
 5. Muntah 
 6. Sakit kepala
 7. Pening kepala
 8. Ruam 
 9. Osteoporosis

Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Sila bercakap terus dengan seorang doktor segera sekiranya anda mengalami apa apa simptom, samada gejala yang tersenarai di atas atau tidak. Anda juga perlu dapatkan nasihat daripada doktor jika anda mengalami ruam-ruam kulit.

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat yang digunakan tersebut adalah secara berpanjangan.

sakit perut, Rash, Sakit kepala, pening, keletihan, Urtikaria, Cucian mulut, Batuk, bronchospasm, Peningkatan risiko Clostridium difficile-berkaitan cirit-birit, Vertigo

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Nexium MUPS. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Nexium MUPS daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Nexium MUPS lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Adakah selamat untuk mengambil Nexium MUPS semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Nexium MUPS bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

4. Adakah selamat untuk mengguna ubat Nexium MUPS ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Nexium MUPS semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
 
5. Adakah penggunaan ubat Nexium MUPS membawa kepada ketagihan?
 
 Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Nexium MUPS yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

7. Adakah ubat Nexium MUPS selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Nexium MUPS selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

8. Bolehkah ubat Nexium MUPS dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

9. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Nexium MUPS?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Nexium MUPS bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Nexium MUPS. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Nexium MUPS daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Nexium MUPS lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Adakah selamat untuk mengambil Nexium MUPS semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Nexium MUPS bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

4. Adakah selamat untuk mengguna ubat Nexium MUPS ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Nexium MUPS semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
 
5. Adakah penggunaan ubat Nexium MUPS membawa kepada ketagihan?
 
 Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Nexium MUPS yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

7. Adakah ubat Nexium MUPS selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Nexium MUPS selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

8. Bolehkah ubat Nexium MUPS dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

9. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Nexium MUPS?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Nexium MUPS bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.

Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
Nexium 40mg Tablet tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai perencat pam proton. Ia berfungsi dengan menyekat rembesan asid gastrik melalui perencatan pam proton, H + / K + ATPase dalam sel parietal gastrik. Nexium 40mg Tablet adalah S-isomer daripada omeprazole.

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Oct 22 2020 06:15:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Nexium 40mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Nexium 40mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Shahariz Aziz
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Great service and speedy delivery. Highly recommended ! Lihat Lagi Lihat Lagi
Ismail Mohd Baroja
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future. Lihat Lagi Lihat Lagi