Norcutin 5mg Tablet

Norcutin 5mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
Tekan untuk menebus baucar
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Subhash Surana
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates. Lihat Lagi Lihat Lagi
Roger Lok
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Quick service. Although location is difficult to find but still delivered within the time frame. Kudos.. Keep up the good work. Lihat Lagi Lihat Lagi
Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
Komposisi & Dos

Norcutin diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Norethisterone (5 mg)

Kesan ubat Norcutin bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini sebelum makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Norcutin daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 28 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Duopharma

Cara pengambilan Norcutin?
Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor. Ambil ubat tersebut setiap hari selama 28 hari.
 

Nasihat Pakar

 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang dan penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Norcutin.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh masa yang cukup telah diberikan untuk pengambilan antara dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.
 • Jika tiada sebarang pengurangan simptom dalam masa 3 hari hingga 2 minggu selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.

Nasihat umum untuk Norcutin:
 • Sentiasa menghabiskan rawatan kontraseptif  seperti yang telah diberi oleh doktor dan jangan sesekali berhenti mengambilnya walaupun sudah rasa lebih sihat.
 • Jangan ambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan berikan ubat ini kepada sesiapa walaupun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa berikan penelitian terhadap tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Norcutin di dalam suhu bilik. Elakkan daripada mendedahkan ubat tersebut kepada haba dan cahaya matahari.
 • Norcutin tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara
 • Berhenti mengambil Norcutin atau maklumkan kepada doktor jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Norcutin mempunyai beberapa kesan sampingan yang boleh dialami, para pengguna dinasihati membaca panduan yang tertera dengan teliti sebelum membuat sebarang keputusan.

Amaran
Sebelum mengambil ubat Norcutin, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Norcutin atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Penyakit asma atau masalah pernafasan lain
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak dan bayi. Sila simpankan pada tempat yang jauh daripada kanak-kanak dan bayi
 • Hipersensitiviti
 • Kegagalan buah pinggang
 • Kanser payu dara
 • Penyakit jantung
 • Epilepsy
 • Penyakit kulit
 • Perempuan mengandung
 • Menyusukan anak

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Norcutin jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Norcutin:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Cyclosporine A
 • Estrogens conjugated
 • Griseofulvin
 • Phenytoin
 • Rifampin

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Norcutin.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 • Jangan menggunakan ubat ini jika mempunyai penyakit hati dan buah pinggang

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 Amaran Alkohol (Safe)
Tiada risiko ketara meminum arak dan Norcutin 5mg Tablet serentak.

Amaran Kehamilaan (X)
Norcutin 5mg Tablet disangkal untuk digunakan ketika hamil. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan kesan buruk kepada janin.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Norcutin 5mg Tablet tidak digalakkan penyusuan.

Amaran Memandu (Safe)
Norcutin 5mg Tablet biasanya tidak menjejaskan abillity untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Norcutin 5mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk kerana ia boleh menyebabkan pembendungan cecair dalam badan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
Norcutin 5mg Tablet tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit hati yang teruk kerana metabolisme terutamanya berlaku di dalam hati. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Norcutin dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Kepenatan
 2. Pendarahan 
 3. Sakit perut
 4. Kegelisahan
 5. Penipisan rambut 
 6. Muntah
 7. Sakit di kaki
 8. Loya
 9. Ovarian cyst
 10. Jerawat

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat yang digunakan tersebut adalah secara berpanjangan.

peristiwa trombotik dan thromboembolic, Migrain, Sakit kepala, ketidakselesaan payudara, Mood swing, Mual, Muntah, nafsu seks Pengurangan, Hilang selera makan, Perubahan dalam aliran haid, pendarahan Breakthrough, Jerawat, Kesukaran tidur (insomnia)

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Norcutin. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Norcutin daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Norcutin lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Norcutin diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Norcutin Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Norcutin semasa mengandung?
 
Tidak selamat mengambil Norcutin semasa mengandung. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang mengandung perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.

 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Norcutin ketika menyusukan anak?
 
Tidak selamat mengambil Norcutin semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.


6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Norcutin?
 
Ia tidak digalakkan. Norcutin mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 

7. Adakah penggunaan ubat Norcutin membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Norcutin yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.

 

 
9. Bolehkah Norcutin digunakan untuk mencegah kehamilan?

Ya, mencegah kehamilan adalah salah satu kegunaan dilaporkan yang paling biasa untuk Norcutin. Tolong jangan gunakan Norcutin untuk mencegah kehamilan tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

10. Berapa lama saya perlu menggunakan Norcutin sebelum saya melihat peningkatan keadaan saya?

Pengguna ubat ini akan melihat peningkatan keadaan dalam masa 3 hari hingga 2 minggu. Masa-masa ini mungkin tidak mencerminkan apa yang mungkin anda alami atau bagaimana anda menggunakan ubat ini. Sila berunding dengan doktor anda untuk mengetahui berapa lama anda perlu menggunakan Norcutin.

11. Bilakah masa yang perlu saya ambil ubat ini, sebelum atau selepas makan?

Ubat ini patut di ambil sebelum makan. Tolong gunakan ubat ini seperti apa yang dinasihati doktor.

12. Adakah ubat Norcutin selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Norcutin selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

13. Bolehkah ubat Norcutin dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

14. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Norcutin?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Norcutin bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Norcutin. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Norcutin daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Norcutin lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Norcutin diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Norcutin Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Norcutin semasa mengandung?
 
Tidak selamat mengambil Norcutin semasa mengandung. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang mengandung perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.

 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Norcutin ketika menyusukan anak?
 
Tidak selamat mengambil Norcutin semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.


6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Norcutin?
 
Ia tidak digalakkan. Norcutin mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 

7. Adakah penggunaan ubat Norcutin membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Norcutin yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.

 

 
9. Bolehkah Norcutin digunakan untuk mencegah kehamilan?

Ya, mencegah kehamilan adalah salah satu kegunaan dilaporkan yang paling biasa untuk Norcutin. Tolong jangan gunakan Norcutin untuk mencegah kehamilan tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

10. Berapa lama saya perlu menggunakan Norcutin sebelum saya melihat peningkatan keadaan saya?

Pengguna ubat ini akan melihat peningkatan keadaan dalam masa 3 hari hingga 2 minggu. Masa-masa ini mungkin tidak mencerminkan apa yang mungkin anda alami atau bagaimana anda menggunakan ubat ini. Sila berunding dengan doktor anda untuk mengetahui berapa lama anda perlu menggunakan Norcutin.

11. Bilakah masa yang perlu saya ambil ubat ini, sebelum atau selepas makan?

Ubat ini patut di ambil sebelum makan. Tolong gunakan ubat ini seperti apa yang dinasihati doktor.

12. Adakah ubat Norcutin selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Norcutin selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

13. Bolehkah ubat Norcutin dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

14. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Norcutin?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Norcutin bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
mengikat Norcutin 5mg Tablet kepada reseptor progesteron dan mengurangkan kekerapan GnRH pelepasan. Ia melengahkan bermulanya tempoh dan kawalan abnormal pendarahan rahim.

Maklumat dikemas kini pada: : Wed May 20 2020 15:51:02 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Norcutin 5mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Norcutin 5mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.