Paras Tablet Chlorzoxazone,Paracetamol

YSP Industries (M) Sdn Bhd

 • Penghantaran PERCUMA
 • 2-4 jam di Lembah Klang
 • 72 jam di seluruh Malaysia

Kesan Sampingan

Kesan sampingan penggunaan Paras Tablet

Selain dari fungsi tersebut Paras tablet dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Loya
 2. Anoreksia
 3. Sakit perut
 4. Muntah
 5. Alahan
 6. Nafas berbau
 7. Cirit-birit 
 8. Mulut kering atau bibir pecah
 9. Pening
 10. Sakit kepala
 11.  Sembelit
 12. Rasa kelat dalam mulut
 13. Gangguan memori
 14. Urticaria
 15. Rasa kebas pada tangan dan kaki

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom di atas, sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Dos & Komposisi

Dos & Komposisi Paras Tablet

Paras tablet diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Chlorzoxazone (250 mg)  
 • Paracetamol (300 mg) 

Kesan ubat Paras tablet bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Paras tablet dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh YSP Industries (M) Sdn Bhd.
Cara pengambilan Paras tablet? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

Nasihat Pakar

Nasihat pakar tentang Paras Tablet

Bagaimanakah ia berfungsi? 
 • Ia mempunyai tindakan analgesik, antipyretik dan anti-inflamatori yang lemah.
 • Ia membantu menghalang penghasilan prostaglandin dan turut menggalakkan pengaliran haba. 
 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat paras.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.
 • Jika tiada pengurangan simptom dalam 30 minit hingga sejam selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.
 • Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walauppun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Paras tablet di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
 • Paras tablet tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara.
 • Terutama sekali untuk golongan wanita, sila bercakap dengan pakar puan jika anda mengalami haid, senggugut, sakit perut etc agar doktor boleh menasihati bila & bagaimana untuk mengambil ubat ini.
 • Berhenti mengambil Paras tablet atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Paras tablet mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Langkah Berjaga-jaga

Langkah berjaga-jaga dan interaksi Paras Tablet

Sebelum mengambil ubat Paras tablet, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Paras tablet atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Mengandung

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Paras tablet:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • ‘Antipsychotic’
 • ‘CNS depressant’

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Paras tablet.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.

FAQ

Soalan-soalan tentang Paras Tablet

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Paras tablet. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Paras tablet dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Paras tablet lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Paras tablet diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Paras tablet. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari.
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Paras tablet semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Paras tablet ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Paras tablet ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Paras tablet semasa menyusukan anak. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Paras tablet?
 
 Ia tidak digalakkan. Paras tablet mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Paras tablet membawa kepada ketagihan?
 
Tidak.Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.

8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Paras tablet yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.

Gambar Paras Tablet

Informasi diubah suai pada: Tue, Jun 19 2018

Paras Tablet boleh didapati di banyak kawasan di Malaysia

Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi

Disclaimer

Maklumat di atas dikumpul oleh pakar perubatan di DoctorOnCall.com.my mengenai paras tablet. Maklumat ini tepat, lengkap dan semasa mengikut pengetahuan dan kefahaman pakar perubatan. Jangan guna maklumat ini sebagai pengganti kepada nasihat daripada pegawai perubatan. DoctorOnCall tidak menjamin ketepatan dan kelengkapan maklumat di atas tentang ubat paras tablet. Pengguna dinasihatkan berjumpa dengan doktor atau merujuk nasihat doktor di DoctorOnCall.com.my untuk menerima nasihat tentang penyakit anda.

Kesan Sampingan

Kesan sampingan penggunaan Paras Tablet

Selain dari fungsi tersebut Paras tablet dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Loya
 2. Anoreksia
 3. Sakit perut
 4. Muntah
 5. Alahan
 6. Nafas berbau
 7. Cirit-birit 
 8. Mulut kering atau bibir pecah
 9. Pening
 10. Sakit kepala
 11.  Sembelit
 12. Rasa kelat dalam mulut
 13. Gangguan memori
 14. Urticaria
 15. Rasa kebas pada tangan dan kaki

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom di atas, sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Dos & Komposisi

Dos & Komposisi Paras Tablet

Paras tablet diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Chlorzoxazone (250 mg)  
 • Paracetamol (300 mg) 

Kesan ubat Paras tablet bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Paras tablet dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh YSP Industries (M) Sdn Bhd.
Cara pengambilan Paras tablet? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

Nasihat Pakar

Nasihat pakar tentang Paras Tablet

Bagaimanakah ia berfungsi? 
 • Ia mempunyai tindakan analgesik, antipyretik dan anti-inflamatori yang lemah.
 • Ia membantu menghalang penghasilan prostaglandin dan turut menggalakkan pengaliran haba. 
 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat paras.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.
 • Jika tiada pengurangan simptom dalam 30 minit hingga sejam selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.
 • Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walauppun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Paras tablet di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
 • Paras tablet tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara.
 • Terutama sekali untuk golongan wanita, sila bercakap dengan pakar puan jika anda mengalami haid, senggugut, sakit perut etc agar doktor boleh menasihati bila & bagaimana untuk mengambil ubat ini.
 • Berhenti mengambil Paras tablet atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Paras tablet mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Langkah Berjaga-jaga

Langkah berjaga-jaga dan interaksi Paras Tablet

Sebelum mengambil ubat Paras tablet, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Paras tablet atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Mengandung

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Paras tablet:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • ‘Antipsychotic’
 • ‘CNS depressant’

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Paras tablet.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.

FAQ

Soalan-soalan tentang Paras Tablet

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Paras tablet. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Paras tablet dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Paras tablet lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Paras tablet diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Paras tablet. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari.
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Paras tablet semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Paras tablet ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Paras tablet ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Paras tablet semasa menyusukan anak. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Paras tablet?
 
 Ia tidak digalakkan. Paras tablet mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Paras tablet membawa kepada ketagihan?
 
Tidak.Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.

8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Paras tablet yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.

Gambar Paras Tablet

Informasi diubah suai pada: Tue, Jun 19 2018

Paras Tablet boleh didapati di banyak kawasan di Malaysia

Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi

Disclaimer

Maklumat di atas dikumpul oleh pakar perubatan di DoctorOnCall.com.my mengenai paras tablet. Maklumat ini tepat, lengkap dan semasa mengikut pengetahuan dan kefahaman pakar perubatan. Jangan guna maklumat ini sebagai pengganti kepada nasihat daripada pegawai perubatan. DoctorOnCall tidak menjamin ketepatan dan kelengkapan maklumat di atas tentang ubat paras tablet. Pengguna dinasihatkan berjumpa dengan doktor atau merujuk nasihat doktor di DoctorOnCall.com.my untuk menerima nasihat tentang penyakit anda.

Hubungi seorang doktor sekarang

Hubungi Pakar Sekarang