Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN

Russedyl Compound Linctus

Preskripsi Diperlukan Tidak mempunyai preskripsi? Klik di sini

Pembungkusan
Select Variant
Voucher
, ,
Produk Terhad
Terhad kepada 3 unit seorang


Sering Dibeli Bersama

Dos

Komposisi & Dos
 
Russedyl diperbuat daripada bahan-bahan tersebut (per 5mL):
●  Pholcodine (5 mg)
●  Phenylephrine Hydrochlorie (10mg) 
●  Promethazine Hydrochloride (3.6 mg)
 
Kesan ubat Russedyl bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.
 
Anda boleh membeli ubat Russedyl dari farmasi terdekat. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam bentuk sirap dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Pharmaniaga.

Cara pengambilan Russedyl? – Ambil 5ml setiap 6 jam untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas. Untuk kanak-kanak berusia 6-12, ambilkan 2.5-5ml setiap 6 jam.
 

Cara Penggunaan Russedyl Compound Linctus

Untuk kegunaan oral sahaja. Periksa label untuk melihat arahan sebelum menggunakan ubat ini. Goncang sebelum guna. Sukat menggunakan sudu penyukat yang disediakan. Ubat ini diambil secara makan.
Langkah berjaga-jaga bagi Russedyl Compound Linctus

Amaran
Sebelum mengambil ubat Russedyl, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:
●  Batuk berjahak
●  Asma
●  Kanak-kanak berusia <2 tahun
●  Penyakit hati
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Russedyl:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
●  Ubat monoamine oxidase inhibitors (MAOIs)
●  Alcohol
●  Benzodiazepine
●  Ubat beta-blocker
●  Levodopa
 
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Russedyl.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
●  Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
●  Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda
guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 

Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)
Tidak ada lawan dalam pengambilan alkohol semasa menggunakan Russedyl Compound Linctus.Ia tidak digalakkan untuk mengambil alkohol semasa mengambil Russedyl Compound Linctus kerana potensi semakin teruk kesan sampingan pada sistem saraf pusat.Ia tidak digalakkan untuk minum alkohol dengan Russedyl Compound Linctus kerana ia meningkatkan kesan CNS daripada Alkohol.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
Tidak ada haiwan kajian pembiakan dijalankan tetapi disebabkan kesan buruk potensi Russedyl Compound Linctus kepada janin istilah, ia tidak digalakkan untuk mengambil Russedyl Compound Linctus semasa mengandung.Opioid ubat berasaskan boleh menyeberangi plasenta dan menyebabkan kemurungan pernafasan dan kebergantungan opioid untuk yang baru lahir. Oleh itu, adalah tidak digalakkan untuk digunakan semasa mengandung.Russedyl Compound Linctus mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan kesan sampingan pada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)
Ia adalah tidak diketahui sama ada Russedyl Compound Linctus dikumuhkan ke dalam susu ibu manusia atau tidak. Kerana ketoksikan potensinya, Russedyl Compound Linctus tidak digalakkan untuk digunakan semasa menyusukan bayi.Ia adalah tidak diketahui sama ada Russedyl Compound Linctus dikumuhkan ke dalam susu ibu manusia atau tidak. Kekurangan data memerlukan pengguna untuk berhati-hati menggunakan Russedyl Compound Linctus dan hanya dengan nasihat daripada seorang pakar.Russedyl Compound Linctus dipaparkan kepada dikumuhkan dalam susu ibu. Ia tidak digalakkan untuk wanita menyusu ketika menggunakan Russedyl Compound Linctus kerana kesan buruk Russedyl Compound Linctus potensi pada bayi.

Amaran Jika Memandu (Tidak Disarankan)
Ia tidak digalakkan untuk memandu apabila di bawah Russedyl Compound Linctus rawatan mata disebabkan oleh kesan sampingan yang berpotensi seperti kerengsaan mata dan penglihatan kabur yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.Ia tidak digalakkan untuk memandu apabila di bawah rawatan Russedyl Compound Linctus disebabkan oleh kesan sampingan yang berpotensi seperti mengantuk dan pening kepala yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.Jangan memandu kecuali anda sihat. Russedyl Compound Linctus boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk ketara yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Risiko Tinggi)
pelarasan dos mungkin diperlukan untuk pesakit yang memerlukan Russedyl Compound Linctus parenteral dan dengan negara-negara hypotensive.pelarasan dos mungkin diperlukan dalam pesakit yang ringan kerosakan buah pinggang sederhana. Ia contraindicated untuk digunakan bagi pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang yang teruk.Russedyl Compound Linctus harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang. pelarasan dos Russedyl Compound Linctus mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit yang mempunyai gangguan hepatik mengikut pelabelan pengeluar.pelarasan dos mungkin diperlukan dalam pesakit yang ringan kemerosotan hepatik sederhana. Ia contraindicated untuk digunakan untuk pesakit yang mempunyai gangguan hepatik yang teruk.Russedyl Compound Linctus harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan hati. pelarasan dos Russedyl Compound Linctus mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan
 
Selain dari fungsi tersebut Russedyl dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
1. Rasa mengantuk
2. Ruam
3. Sembelit
4. Sakit perut
5. Cirit-birit
6. Pening
7. Loya
8. Muntah
9. Mulut kering
10.  Tachycardia
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.
 

Debaran jantung, kerengsaan mata, penglihatan kabur, Mual, Muntah, Sakit kepala, Tremor, Keresahan, Insomnia, pengekalan kencing

Mengantuk, pengekalan kahak, Sembelit, Loya, Muntah, Pening, Rash, Confusion

Bradycardia, tachycardia, Hypotension, Jaundis, neuroleptic malignan Syndrome (NMS)

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Farish Ziegler
5/5
Very pleased when I deal with DoctorOnCall. Very low price and get free shipping. Very helpful to all customers, each question asked is answered promptly. Thank you
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
nur syahida
5/5
Overall I am very pleased with the services. Finding the doctor is hassle free, it helps me to save a lot of time. Highly recommend this service

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Aug 05 2022 15:39:25 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Russedyl Compound Linctus boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Russedyl Compound Linctus boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.