Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Obical Tablet

Obical Tablet - DoctorOnCall

Obical Tablet

★ ★ ★ ★ ★ (4.8)
RM 29.80
Tekan untuk menebus baucar
DOCforMUMS
PERCUMA Comvita Kids Soothing Syrup Day + Night
Pembelian minima RM120
GETUBAT5
Diskaun RM 15: Pembelian minima RM130
GETUBAT4
Diskaun RM 8 Pembelian minima RM70
Dikilangkan oleh
Pembungkusan
strip of 10 tablets x 3 (1 box)+ 10 tablets
Kuantiti


Kay Malai
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Excellent services from DoctorOnCall.. very fast response and very helpful indee ... See more
Toby Paul
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Very convenient & helpful. Used them 3 times so far. Thanks for the health camp! ... See more
Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
-
Komposisi & Dos
 • Obical diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Elemental calcium (600mg)
 • Magnesium oxide (50mg) 
 • Fosforus (50mg)
 • Vitamin D3 (200IU)
 • Fructo-oligosaccharide (100mg)

Kesan ubat Obical bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini dengan makanan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Obical daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 30 pil ataupun 300 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Wesmont

Cara pengambilan Obical - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.

Nasihat Pakar

 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang dan penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Obical.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh masa yang cukup telah diberikan untuk pengambilan antara dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.

Nasihat umum untuk Obical:
 • Sentiasa menghabiskan rawatan ubat seperti yang telah diberi oleh doktor dan jangan sesekali berhenti mengambilnya walaupun sudah rasa lebih sihat.
 • Jangan ambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan berikan ubat ini kepada sesiapa walaupun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa berikan penelitian terhadap tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Obical di dalam suhu bilik. Elakkan daripada mendedahkan ubat tersebut kepada haba dan cahaya matahari.
 • Obical tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara
 • Berhenti mengambil Obical atau maklumkan kepada doktor jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Memandangkan Obical adalah supplemen vitamin, anda boleh terus memperolehinya tanpa preskripsi daripada doktor. Tetapi anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat doktor dahulu sebelum mengambil ubat ini.
 • Obical mempunyai beberapa kesan sampingan yang boleh dialami, para pengguna dinasihati membaca panduan yang tertera dengan teliti sebelum membuat sebarang keputusan.


Amaran
Sebelum mengambil ubat Obical, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut.

Kontraindikasi penyakit:
 • Kerosakan buah pinggang yang teruk
 • Hypercalcemia
 • Alahan kepada sebarang ramuan aktif
 • Cirit-birit


Sila berhenti daripada mengambil ubat Obical jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Obical

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sebelum mengambil ubat ini, bincang dengan doktor tentang tindak balas dengan ubat-ubat lain.
 • Actinomycin
 • Alendronate
 • Barbiturates
 • Calcitriol
 • Cholestyramine
 • Digoxin
 • Etidronate
 • Fluoride
 • Glucocorticoids
 • Penicillamine
 • Phenytoin
 • Probenecid
 • Risedronate
 • Verapamil
 • Warfarin

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Obical..

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Alkohol mungkin mengakibatkan kesan sampingan ubat ini lebih teruk
 • Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda
 • Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 

Amaran Alkohol (Limited information)

Amaran Kehamilaan (Limited information)

Amaran Penyusuan (Limited information)

Amaran Memandu (Limited information)

Amaran Buah Pinggang (Limited information)

Amaran Hati (Limited information)

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Obical dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Sakit kepala
 2. Pengsan
 3. Loya
 4. Dahaga
 5. Sakit perut
 6. Kurang selera makan
 7. Muntah
 8. Hypophosphatemia
 9. Serangan jantung
 10. Sembelit
 11. Perut kembung
 12. Masalah pencernaan
 13. Ruam

Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom (samada gejala yang disenaraikan ataupun tidak), sila bercakap terus dengan seorang doktor segera. Anda juga perlu dapatkan nasihat daripada doktor jika anda mengalami sebarang kabur penglihatan atau ruam-ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat yang digunakan tersebut adalah secara berpanjangan.

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Obical. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 
 
2. Bolehkah Obical diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Obical. Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 
3. Adakah selamat untuk mengambil Obical semasa mengandung?
 
Obical adalah selamat  bagi wanita hamil kerana merupakan sejenis vitamin pranatal. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
4. Adakah selamat untuk mengguna ubat Obical ketika menyusukan anak?
 
Obical adalah selamat semasa menyusukan anak. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.

5. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Obical yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 
6. Adakah ubat Obical selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Obical selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
7. Bolehkah ubat Obical dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Obikal boleh dihentikan dengan segera apabila dianggap tidak diperlukan oleh doktor anda. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.

8. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Obical?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Obical adalah 1 tablet setiap hari.. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan

Maklumat dikemas kini pada: : Tue Jul 07 2020 01:43:20 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Obical Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Obical Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Kurang pasti dengan ubat anda?
Minta bantuan daripada doktor bertauliah
Bercakap dengan Doktor