Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN
Produk Serupa
Sering Dibeli Bersama

Dos

Sirap Benadryl diperbuat daripada bahan-bahan tersebut (bagi setiap 5 ml):

 • Diphenhydramine hydrochloride 
 • Ammonium chloride  
 • Sodium citrate 
 • Menthol 
 • Alcohol 

Kesan ubat sirap Benadryl bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Sirap Benadryl dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Johnson & Johnson Ltd.

Cara pengambilan sirap Benadryl? - Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

Cara Penggunaan Dynadryl Syrup

Untuk kegunaan oral sahaja. Periksa label untuk melihat arahan sebelum menggunakan ubat ini. Goncang sebelum guna. Sukat menggunakan sudu penyukat yang disediakan. Ubat ini diambil secara makan.
Langkah berjaga-jaga bagi Dynadryl Syrup

Sebelum mengambil ubat sirap Benadryl, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat sirap Benadryl atau apa-apa ramuannya
 • Ia tidak disarankan untuk kegunaan kanak-kanak atau bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Mengandung

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Sirap Benadryl:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • Phenothiazine
 • Benzodiazepine
 • MAOI
 • TCA
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat sirap Benadryl.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Dynadryl Syrup. Ia boleh meningkatkan kesan sedatif alkohol.Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Dynadryl Syrup.Taking Dynadryl Syrup dengan alkohol mungkin mempunyai depressants CNS tambahan.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
The penggredan di atas hanya digunakan terhadap pentadbiran intravena Dynadryl Syrup kerana tiada kajian pada haiwan atau manusia. Sila berjumpa dengan doktor.Dynadryl Syrup mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kajian haiwan tidak menunjukkan kesan buruk kepada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Data Terhad)
Dynadryl Syrup kebanyakannya selamat digunakan semasa menyusukan anak. Tiada data yang menunjukkan apa-apa kemudaratan kepada bayi daripada susu payudara. Sila berjumpa dengan doktor.Dynadryl Syrup boleh dikumuhkan dalam susu ibu. Tiada data manusia menunjukkan bahawa Dynadryl Syrup tidak mewakili risiko besar kepada bayi. Dynadryl Syrup tidak digalakkan untuk digunakan semasa menyusukan anak. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Jika Memandu (Tidak Disarankan)
Jangan memandu kecuali anda sihat. Dynadryl Syrup boleh menyebabkan rasa mengantuk yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dan memandu.Jangan memandu kecuali anda sihat. Dynadryl Syrup boleh menyebabkan kesan sampingan seperti ubat pelali, mengantuk, pening, sakit kepala, dan kemerosotan psikomotor, semua yang boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Guna Dengan Berhati-hati)
Dynadryl Syrup harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang. pelarasan dos Dynadryl Syrup mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor. Penggunaan Dynadryl Syrup tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang terukDynadryl Syrup harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Dynadryl Syrup harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Dynadryl Syrup mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor. Penggunaan Dynadryl Syrup tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit hati yang teruk.Dynadryl Syrup harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Dynadryl Syrup mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi sirap Benadryl dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Mata terasa kering, penglihatan kabur 
 2. Sakit perut
 3. Pening
 4. Jantung berdegup laju
 5. Kurang atau tidak kencing
 6. Alahan
 7. Kekeliruan
 8. Rasa ketat di bahagian leher dan rahang
 9. Mulut, hidung dan tekak menjadi kering
 10. Pening
 11. Sembelit
 12. Kesukaran atau sakit ketika kencing

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom di atas, sila bercakap dengan doktor anda dengan segera. Anda juga perlu merujuk kepada doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan doktor anda jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.
Mengantuk, keletihan, loya, muntah, Sembelit, Cirit-birit, sakit perut, Cucian Mulut, Mata Kering

sesak dada, Hypotension, Kesukaran Debaran 'dalam pengencingan, Confusion, pening, mengantuk, Mood tidak seimbang, gangguan tidur, Kegelisahan, ubat pelali, Cirit-birit / sembelit

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
nur syahida
5/5
Overall I am very pleased with the services. Finding the doctor is hassle free, it helps me to save a lot of time. Highly recommend this service
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Hafiz Jalil
5/5
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it.

Maklumat dikemas kini pada: : Sun Aug 07 2022 21:30:01 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Dynadryl Syrup boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Dynadryl Syrup boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.