Veloxin 25/50mg Tablet

Veloxin 25/50mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 9.60
Tekan untuk menebus baucar
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
strip of 10 tablets


Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
Veloxin kebiasaannya digunakan untuk  merawat loya, muntah dan pening bagi mabuk perjalanan tetapi juga mempunyai beberapa fungsi lain di mana ia sesuai untuk diambil:

 1. Vertigo atau berasa seperti keadaan persekitaran seperti berpusing
 2. Gangguan “vestibular” iaitu bahagian dalam telinga
 3. Pengambilan diet yang tidak cukup
 4. Kekurangan yang disebabkan oleh ubat lain

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin terdapat kegunaan dan fungsi lain ubat Veloxin. Jangan ambil ubat ini walaupun orang lain yang mengalami simptom yang sama mengambilnya. Sila merujuk nasihat doktor atau doktor pakar sebelum mengguna ubat ini.

Veloxin diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Meclozine HCI (25 mg) 
 • Pyridoxine (50 mg) 

Kesan ubat Veloxin bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Veloxin dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Pharm-D Sdn Bhd.
Cara pengambilan Veloxin? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

 • Untuk mabuk perjalanan : Bagi dewasa, 1-2 tablet sekali setiap hari 1 jam sebelum perjalanan, boleh diulang setiap 24 jam jika perlu. Bagi kanak-kanak 6-12 tahun, ½-1 tablet sekali sehari 1 jam sebelum perjalanan.
 • Gangguan Vertigo & vestibular : Bagi dewasa, 1-4 tablet setiap hari dalam dos yang dibahagikan.

Sebelum mengambil ubat Veloxin, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
 • Glaukoma
 • Alahan kepada ubat Veloxin atau apa-apa ramuannnya
 • Bengkak kelenjar prostat
 • Penyakit asma atau masalah pernafasan lain
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti terhadap meclozine atau pyridoxine
 • Menyusukan anak
 • Mengandung

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Veloxin:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • Ubat antihistamine (eg. Cetirizine)
 • Ubat tahan sakit
 • Ubat bagi sawan
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Veloxin.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Veloxin 25/50mg Tablet. Mengambil Meclozine dengan alkohol mungkin meningkatkan kesan depresan CNS seperti mengantuk.Tidak ada interaksi yang diketahui antara alkohol dan Veloxin 25/50mg Tablet.

Amaran Kehamilaan (B)
Veloxin 25/50mg Tablet harus digunakan hanya apabila diperlukan dan hanya selepas berunding dengan doktor anda.Veloxin 25/50mg Tablet mungkin selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kajian terkawal di kalangan wanita gagal untuk menunjukkan risiko kepada janin pada trimester 1 (dan tidak ada bukti risiko dalam trimester kemudian), dan kemungkinan bahaya janin masih tidak diketahui.

Amaran Penyusuan (Limited Data)
dos sesekali Veloxin 25/50mg Tablet semasa menyusu Diterima walaupun ia boleh masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, tidak ada ditubuhkan data tentang kesan-kesan sampingan yang berpotensi ke atas bayi yang menyusu. Sebaliknya, Veloxin 25/50mg Tablet didapati mempunyai potensi mengurangkan Suppy susu ibu.Vitamin 6 / Pyridoxine mungkin selamat untuk digunakan semasa laktasi. Data kajian manusia yang terhad mencadangkan bahawa vitamin ini tidak menyebabkan risiko besar kepada bayi dan dos yang lebih dekat ke tahap fisiologi tidak memberi kesan ke atas pengeluaran susu.

Amaran Memandu (Not Advisable)
Jangan memandu kecuali anda sihat. Veloxin 25/50mg Tablet boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.Veloxin 25/50mg Tablet / Pyridoxine tidak memberi kesan ke atas keupayaan untuk memandu.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Veloxin 25/50mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang sebagai perkumuhan metabolit berlaku di sini. Mula pesakit pada dos yang lebih rendah Veloxin 25/50mg Tablet. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.Veloxin 25/50mg Tablet diberikan sebagai makanan tambahan disebabkan oleh kekurangan yang biasa dialami oleh pesakit dengan kegagalan buah pinggang kronik.

Amaran Hati (Limited information)
Veloxin 25/50mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati kerana ia adalah terutamanya dimetabolismekan oleh hati. Mula pesakit pada dos yang lebih rendah Veloxin 25/50mg Tablet. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.Veloxin 25/50mg Tablet diberikan sebagai vitamin tambahan dan koenzim Veloxin 25/50mg Tablet didapati jauh lebih rendah daripada biasa pada pesakit dengan penyakit hati.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Veloxin dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Penat
 2. Kabur penglihatan
 3. Gangguan pada perut
 4. Rasa kebas pada anggota badan
 5. Alahan
 6. Terlalu mengantuk
 7. Berkurangnya tahap asik folik dalam darah
 8. Mulut kering atau bibir pecah
 9. Pening atau sakit kepala

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom seperti kebas tangan atau kaki, sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan
Sakit kepala, mengantuk, muntah, mulut kering, Keletihan, Kabur penglihatan

neuropati periferal teruk, deria sentuhan menurun, sakit kepala, hilang selera makan, loya, kebas atau kesemutan, kerosakan saraf

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Veloxin. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Veloxin dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Veloxin lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Veloxin diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Veloxin. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. 
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Veloxin semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Veloxin ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Veloxin ketika menyusukan anak?
 
Tidak dibenarkan mengambil Veloxin semasa menyusukan anak.Oleh kerana tindakan antikolinergiknya, Meclozine boleh menghalang proses penghasilan susu badan. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Veloxin?
 
 Ia tidak digalakkan. Veloxin mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Veloxin membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti untuk maklumat lanjut.

8. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Veloxin?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Veloxin bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.


1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Veloxin. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Veloxin dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Veloxin lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Veloxin diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Veloxin. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. 
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Veloxin semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Veloxin ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Veloxin ketika menyusukan anak?
 
Tidak dibenarkan mengambil Veloxin semasa menyusukan anak.Oleh kerana tindakan antikolinergiknya, Meclozine boleh menghalang proses penghasilan susu badan. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Veloxin?
 
 Ia tidak digalakkan. Veloxin mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Veloxin membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti untuk maklumat lanjut.

8. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Veloxin?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Veloxin bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.


Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
Veloxin 25/50mg Tablet merupakan antihistamin yang berfungsi dengan menyekat kesan histamin dan asetilkolina. Veloxin 25/50mg Tablet juga menghalang telinga tengah vestibular-cerebellar laluan pengaliran dalam kes vertigo dan segera.

Veloxin 25/50mg Tablet atau Pyridoxine adalah vitamin larut air yang terlibat dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Ia membantu dalam pembentukan hemoglobin, sintesis GABA dalam CNS dan pelepasan glikogen yang disimpan dalam hati dan otot.

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Oct 15 2020 09:40:49 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Veloxin 25/50mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Veloxin 25/50mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Shahariz Aziz
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Great service and speedy delivery. Highly recommended ! Lihat Lagi Lihat Lagi
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
★ ★ ★ ★ ★ (5)
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome! Lihat Lagi Lihat Lagi