Find COVID Test

Book a slot to get tested in the comfort of your car, at the clinic or at home

Health Screening

Best healthcare packages in Malaysia at affordable prices tailored to your individual healthcare and wellness needs.

Ask Doctor

Malaysia"s #1Health Forum. Ask any health related questions to our doctors anonymously

Book Doctor

Check out our latest hospital partners and specialist services now available for online video and phone consultation!

Consult Doctor

Consult With A Doctor Online Video Call, Audio Call or Chat Privately from RM19.99

Xalatan 0.005% Eye Drop

Preskripsi Diperlukan
RM 84.00
 Cashback
Voucher
Produk Rantaian Sejuk
Penghantaran sejuk untuk Lembah Klang, P.Pinang dan Johor
Pembungkusan

Pilih Varian dan Kuantiti

2.5 ml (bottle)


Dapatkan simpanan dengan pembelian anda
Sering Dibeli Bersama

Dikilangkan oleh

Pfizer

Bahan Aktif

latanoprost 

Cara Penggunaan Xalatan 0.005% Eye Drop

Ubat ini hanya untuk kegunaan luaran sahaja. Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat titis mata. Goncangkan botol ubat titis mata dengan perlahan. Dongakkan kepala anda ke belakang dan lihat ke atas. Pegang penitis dekat dengan mata tanpa menyentuhnya untuk mengelakkan pencemaran. Tarik kelopak mata bawah untuk membentuk kantung. Picit perlahan penitis dan letakkan ubat di dalam kelopak mata bawah. Sambil menutup mata yang terjejas, tekan perlahan jari anda ke sudut mata yang tertutup (hujung berdekatan hidung) dan tahan selama 1 minit. Lap cecair lebihan. Tunggu selama 5 minit sebelum menitiskan cecair lain ke mata yang sama (ubat yang sama atau berbeza) untuk mengelakkan titisan dicuci dari mata. Tutup semula dengan ketat sebaik sahaja selesai digunakan atau buang ubat lebihan bagi bekas pakai buang.
Langkah berjaga-jaga bagi Xalatan 0.005% Eye Drop

-
Amaran Alkohol( Safe )
Tidak ada lawan yang jelas mengenai penggunaan alkohol semasa mengambil Xalatan 0.005% Eye Drop.

Amaran Kehamilaan (Not Safe)
Xalatan 0.005% Eye Drop telah sangat terhad data pada kehamilan manusia dan oleh itu ia adalah disyorkan untuk digunakan dengan dos terendah berkesan semasa hamil untuk mengelakkan pendedahan sistemik terhadap janin membangun.

Amaran Penyusuan ( Limited Data )
Ia adalah tidak diketahui sama ada Xalatan 0.005% Eye Drop dikumuhkan dalam susu ibu atau tidak. Ia boleh digunakan dengan berhati-hati dengan dos terendah berkesan.

Amaran Memandu ( Not Advisable )
Ia tidak digalakkan untuk memandu apabila di bawah rawatan Xalatan 0.005% Eye Drop disebabkan oleh kesan sampingan yang berpotensi seperti sakit kepala, pening masalah mata lain yang boleh memberi kesan kepada keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Amaran Buah Pinggang ( Safe If Prescribed )
Walaupun sebahagian besar daripada metabolit dikumuhkan melalui air kencing, tidak ada pelarasan dos diperlukan pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang disebabkan oleh pendedahan sistemik diabaikan itu.

Amaran Hati ( Limited Data )
Tiada pelarasan dos diperlukan pada pesakit dengan kemerosotan hepatik walaupun ia sedang dimetabolismekan oleh hati disebabkan oleh pendedahan sistemik diabaikan itu.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Penebalan dan memanjangkan bulu mata, kerengsaan mata, kelopak mata bengkak, penglihatan kabur, sakit kepala, pening, sakit mata

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Jun 03 2021 05:00:13 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Xalatan 0.005% Eye Drop boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Xalatan 0.005% Eye Drop boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
5/5
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome!
filza aqilah Azmi
5/5
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you!
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Perlu Bantuan?