Kenali Perkembangan Bayi 4 Bulan Anda Sebagai Panduan Untuk Anda

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Februari 27, 2020

Soalan:
Salam dan selamat sejahtera. Nama saya Azizah dan saya berusia 23 tahun. Saya baru sahaja melahirkan bayi lelaki yang mempunyai berat 2.9 kilogram sewaktu lahir. Bayi saya cukup bulan dan dilahirkan sihat tanpa sebarang komplikasi. Saya baru sahaja menghantarnya ke tempat asuhan dan saya ada perasan perbezaan anak saya dengan bayi-bayi lain yang seusia dengannya. Sebagai contoh, anak saya kurang mengeluarkan bunyi jika saya berinteraksi dengannya. Anak saya tidak mempunyai masalah pendengaran dan tidak bisu juga. Bayi-bayi lain jika ditegur akan menghasilkan bunyi dan memberi respons kepada teguran ibu mereka. Jujur, saya amat risau kerana saya ada terdengar tentang masalah Autisme. Boleh doktor berikan penjelasan kepada saya tentang perkembangan bayi 4 bulan saya?

Jawapan:
Terima kasih diucapkan kerana sudi mengajukan soalan kepada pihak kami. Kami memahami tentang kebimbangan yang anda hadapi dan akan menjelaskan lebih lanjut tentang perkembangan bayi yang seusia dengan bayi anda. Untuk makluman anda, situasi yang dinyatakan ini boleh berlaku pada mana-mana bayi kerana anak anda tidaklah memiliki masalah pendengaran dan masih boleh mengeluarkan bunyi walaupun sedikit kerana usianya yang masih muda. Kami akan menjelaskan perkembangan bayi berusia 4 bulan dan anda boleh jadikannya sebagai panduan anda agar anda tidak risau tentang perkembangan anak anda samada terlalu cepat atau lambat berbanding bayi lain. Anda juga perlu ingat bahawa setiap bayi memiliki perkembangan yang berbeza. Panduan ini adalah untuk melihat samada perkembangan anak anda sejajar dengan perkembangan bayi berusia 4 bulan dan ia bukan sahaja berfungsi untuk bayi 4 bulan Malaysia, malah bagi seluruh rantau serta benua. Bagi kebimbangan anda tentang masalah autisme pula, kami tidak boleh mengulas lebih lanjut tentang hal tersebut kerana bayi anda masih lagi terlalu awal untuk dikenal pasti samada terdapat ciri-ciri penyakit tersebut atau sebaliknya. Ciri-ciri autisme kebiasaannya boleh dilihat dengan jelas setelah bayi berkebolehan untuk beinteraksi dan bertutur.

Kemahiran Motor kasar merupakan perkembangan pergerakan badan dan kemahiran menggunakan otot-otot besar pada badan seperti berjalan, berdiri dan sebagainya. Kemahiran ini penting kerana ia membantu membolehkan manusia menjalani aktiviti seharian. Sebagai ibu-bapa, hal yang berkenaan dengan perkembangan anak sememangnya menjadi suatu yang amat penting dan perlu untuk dititikberatkan. Adakah anak anda telah sampai masa untuk duduk, berjalan, berdiri dan sebagainya? Soalan ini pasti terngiang-ngiang di fikiran anda. Sebelum kerisauan ini menyelubungi hidup anda, anda perlu membaca panduan yang kami ulas dalam artikel ini. Anda harus selalu membuat perbandingan dengan bayi sebaya anak anda. Apakah kemahiran motor kasar yang sesuai dengan usia bayi anda? Periksa senarai dibawah tentang perkembangan kemahiran tersebut. 

  • Anak anda boleh mengangkat kepala dengan stabil/ posisi kepala yang stabil
  • Menolak permukaan keras dengan kaki apabila didukung
  • Bergolek daripada baring kepada meniarap
  • Mengayunkan mainan atau memegang mainan

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Tanya Doktor PERCUMA
Kunjungi ePharmacy