Forum Kesihatan
#1 Malaysia

Pengambilan pil YAZ semasa period

Dijawab oleh: Dr Ramzdhan

Dikemaskini pada: Jun 18, 2021 1:23 PM

Sulit 46 hari

Saya wanita berumur 27 tahun dan mempunyai masalah jerawat. Saya telah dinasihatkan oleh doktor untuk mengambil pil Yaz untuk mengawal jerawat. Untuk pil pertama saya telah mengambil pada hari pertama period. Jadi soalan saya sekarang ini untuk pek yang seterusnya, adakah saya pelu mengambil pada hari pertama period juga? Adakah pil yaz boleh menghentikan darah apabila dimakan setiap kali first day period? Terima kasih.

Dr Ramzdhan 46 hari
General Practitioner

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan kepada

Kami memahami bahawa anda ingin mengetahui cara pengmabilan pil perancangan, adakah ini betul? Kami akan cuba untuk membantu anda dalam perkara ini.

Untuk pengetahuan anda, pil perancang yang anda nyatakan mengandungi 28 pil (24 pil aktif dan 4 pil peringatan). Selepas anda mengambil tablet peringatan yang terakhir dalam pek, mulailah pek baharu pada hari berikutnya sama ada anda mempunyai haid anda atau tidak.

Anda perlu mengikut jadual dan arahan yang ditetapkan untuk mendapatkan kesan yang efektif.

Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menghubungi doktor kami secara atas talian bagi mendapatkan penerangan lebih lanjut ataupun untuk mendapatkan kepastian.

Kami berharap agar jawapan ini dapat membantu anda.

Terima kasih

Dikemaskini pada: Fri Jun 18 2021 13:23:45 GMT+0800 (Malaysia Time)
4.88
Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Pakar Sakit Puan tentang perancangan keluarga secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor RM19.99 Konsultasi Pakar Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Perkhidmatan Saringan COVID-19
Lihat semua perkhidmatan saringan coronavirus COVID-19 Malaysia. Ujian PCR/RTK di rumah, klinik, pandu lalu atau ke presmis anda.
Lihat Semua Ujian COVID-19