Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN

Defuzin-B Cream

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
Pembungkusan
Select Variant
Voucher
,


Produk Serupa
Sering Dibeli Bersama

Dos

Defuzin-b diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:

  • Betamethasone¬†
  • Asid Fusidic¬†

Kesan ubat Defuzin-b bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.
 
Anda boleh membeli ubat Defuzin-b dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, bentuk tiub yang mengandungi 15g krim Defuzin-b dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Xepa-Soul Pattinson (M) Sdn Bhd
 
Cara pengambilan Defuzin-b?¬†‚Äď Basuh tangan sebelum menggunakan krim Defuzin-b atas kawasan kulit yang perlu dirawat.
 

Cara Penggunaan Defuzin-B Cream

Ubat ini adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Ia hanya boleh disapukan pada kulit yang bersih, kering dan tiada luka. Pastikan anda basuh tangan dengan bersih sebelum dan selepas menggunakan krim ini. Urut lembut krim ini pada bahagian yang diperlukan untuk membantu penyerapan. Tutup semula dengan ketat selepas setiap kali digunakan.

Dikilangkan oleh

Xepa-Soul Pattinson

Brands

Xepa
Langkah berjaga-jaga bagi Defuzin-B Cream

Sebelum mengambil ubat Defuzin-b, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Alahan kepada ubat Defuzin-b atau apa-apa ramuannnya
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Penyakit hati
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Hipersensitiviti
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Menyusukan anak
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Mengandung
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Defuzin-b:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Alkohol
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Asid askorbik
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Defuzin-b.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
‚󏬆 ¬† ¬† ¬†Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.
 

Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)
Kortikosteroid boleh menyebabkan kulit kering. Minum arak boleh memburukkan lagi kesan-kesan sampingan.Tidak ada interaksi yang diketahui antara alkohol dan Asid Fusidic. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk minum secara sederhana.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
Terdapat bukti teratogen dalam kajian haiwan. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti dalam kajian manusiaTiada kajian yang mencukupi dan yang terkawal di kalangan wanita hamil. Gunakan hanya apabila manfaat potensi melebihi risiko kepada janin.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Data Terhad)
Defuzin-B Cream mungkin selamat digunakan semasa menyusukan anak. Terdapat data manusia yang terhad dan kajian haiwan menunjukkan bahawa Defuzin-B Cream tidak berisiko besar kepada bayi yang menyusu. Namun, ubat yang perlu diambil dengan berhati-hati.Asid Fusidic mesti digunakan dengan berhati-hati semasa laktasi. Terhad data manusia menunjukkan bahawa Defuzin-B Cream memasuki susu ibu. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Jika Memandu (Selamat)
Defuzin-B Cream biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.asid Fusidic biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Keselamatan Organ Ginjal (Guna Dengan Berhati-hati)
Kesan Defuzin-B Cream pada buah pinggang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, adalah lebih selamat untuk digunakan dengan berhati-hati dan merujuk kepada doktor sebelum menggunakan ubat ini.Asid Fusidic perlu digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang dan pelarasan dos mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, sila berjumpa dengan doktor.

Keselamatan Organ Hati (Data Terhad)
Penggunaan jangka panjang Defuzin-B Cream boleh menyebabkan kerosakan hati seperti pembesaran hati dan steatosis. Ia juga boleh memburukkan lagi steatohepatitis Non-Alkohol virus hepatitis kronikAsid Fusidic harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati seperti metabolisme melibatkan hati. pelarasan dos Asid Fusidic mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Defuzin-b dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

1.      Kulit muka bengkak (sekiranya digunakan pada kulit muka)
2.      Ruam
3.      Masalah pernafasan
4.      Jaundis
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.
 

fasies Cushingoid, hirsutisme, Berat keuntungan, Selera makan meningkat, hiperhidrosis, jangkitan oportunis, osteoporosis, proximal myopathy, Sodium dan pengekalan air, luar aturan haid

Penyakit kuning, GI gangguan, Thrombophlebitis, hypocalcemia, Ruam

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Nor Shafahana Shaik Abdul Shukkor
5/5
DoctorOnCall medical delivery is super fast and convenient. I received my meds in less than 3 hrs. Awesome!
nur syahida
5/5
Overall I am very pleased with the services. Finding the doctor is hassle free, it helps me to save a lot of time. Highly recommend this service
Gurunathan Govindan
5/5
Amazing service! I get my monthly medicines/supplements quickly and delivered directly to me - often at prices cheaper than the pharmacy. Highly recommended, they also have doctors available for prescription medication or if you have other issues you need them to quickly and efficiently answer from the comfort of your home.

Maklumat dikemas kini pada: : Mon Jun 05 2023 20:58:05 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Defuzin-B Cream boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Defuzin-B Cream boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.