Glucose Control
Cholesterol Management
Blood Pressure Control
Pain Relief
Men's Condition
Family Planning
Vitamins A-Z
COVID-19 Test
Search History
Clear History
Cart History
Clear History
0

Concor 2.5mg Tablet

Concor 2.5mg Tablet - DoctorOnCall

Concor 2.5mg Tablet

Prescription Required
RM 37.80
RM 47.30
Disclaimer
Manufactured by
Active Ingredient
Packaging
Quantity


Frequently Bought Together
Alternate Brands
hijazi Ahmad
★ ★ ★ ★ ★ (5)
cheap.. fast and easier to get consults from doctor. I got my medication deliver ... See more
Hidayah Yusri
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Great service. Felt comfortable and at ease with the consultation and good advic ... See more
Komposisi & Dos

Concor FC tab 2.5 mg diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:

 • Bisoprolol fumarate (2.5 Mg) 

Kesan ubat Concor FC tab 2.5 mg bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Concor FC tab 2.5 mg daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Merck Sdn Bhd. 

Cara pengambilan Concor FC tab 2.5 mg?

Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.
 Nasihat Pakar

 • Pesakit yang mengalami masalah buah pinggang dan penyakit hati perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg.
 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh masa yang cukup telah diberikan untuk pengambilan antara dos.
 • Masa untuk ubat ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.

Nasihat umum untuk Concor FC tab 2.5 mg:
 • Jangan ambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan berikan ubat ini kepada sesiapa walaupun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa berikan penelitian terhadap tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Concor FC tab 2.5 mg di dalam suhu bilik. Elakkan daripada mendedahkan ubat tersebut kepada haba dan cahaya matahari.
 • Berhenti mengambil Concor FC tab 2.5 mg atau maklumkan kepada doktor jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Anda memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat doktor dahulu sebelum mengambil ubat ini.
 • Concor FC tab 2.5 mg mempunyai beberapa kesan sampingan yang boleh dialami, para pengguna dinasihati membaca panduan yang tertera dengan teliti sebelum membuat sebarang keputusan.Amaran
Sebelum mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Hypersensitiviti kepada bisoprolol
 • Kegagalan jantung akut
 • Kejutan kardiogenik
 • 2 atau 3 darjah blok AV
 • Sindrom sinus sakit
 • Blok SA
 • Bradikardia simptomatik
 • Hipotensi
 • Asma bronkus yang teruk
 • Asidosis metabolik

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Concor FC tab 2.5 mg jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Concor FC tab 2.5 mg:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.
 • Verapamil 
 • Diltiazem 
 • Nifedipine
 • Parasympathomimetics
 • Topical Β-blockers
 • Insulin 
 • NSAIDs, 
 • β-sympathomimetics
 • TCAs
 • Barbiturates
 • Phenothiazines
 • Mefloquine
 • MAOIs

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Concor FC tab 2.5 mg.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil.

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Alcohol Warning (Not Advisable)
Alcohol can potentiate side effects of Concor 2.5mg Tablet.

Pregnancy Warning (C)
Concor 2.5mg Tablet may be unsafe to use during pregnancy as it can reduce placental perfusion cauising adverse effects on foetus.Hence it is not recommended during pregnancy unless benefit outweighs risk. Please consult your doctor before using it.

Breastfeeding Warning (Limited Data)
There is no data concerning Concor 2.5mg Tablet excretion in breast milk. Thus, it is not presribed for breastfeeding users.

Driving Warning (Safe)
Concor 2.5mg Tablet usually does not affect the ability to drive. Do not drive unless you are feeling well.

Kidney Warning (Use With Care)
Concor 2.5mg Tablet should be used with caution in patients with severe kidney disease. Dose adjustment of Concor 2.5mg Tablet may be needed. Please consult your doctor. 10mg daily is the maximum dose for severe kidney disease patients.

Liver Warning (Limited information)
Concor 2.5mg Tablet should be used with caution in patients with liver disease. Dose adjustment of Concor 2.5mg Tablet is not required but careful monitoring is needed.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Concor FC tab 2.5 mg dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Bradycardia
 2. Menjadikan kegagalan jantung teruk
 3. Kelemahan
 4. Keletihan
 5. Pening
 6. Sakit kepala
 7. Masalah GI
 8. Rasa sejuk atau mati di bahagian kaki
 9. Hipotensi

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.


Dizziness, Headache, Tiredness, Cold and tingling sensation of hands and feet, Rash, Bradycardia, Vomiting, Constipation, Diarrhea, Nausea

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Concor FC tab 2.5 mg. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Concor FC tab 2.5 mg daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Concor FC tab 2.5 mg diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Concor FC tab 2.5 mg semasa mengandung?
 
Maklumat terhad tentang penggunaan Concor FC tab 2.5 mg bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Concor FC tab 2.5 mg ketika menyusukan anak?
 
Maklumat terhad tentang penggunaan Concor FC tab 2.5 mg semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg?
 
Ia tidak digalakkan. Concor FC tab 2.5 mg mungkin menyebabkan anda rasa pening. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 

7. Adakah penggunaan ubat Concor FC tab 2.5 mg membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Concor FC tab 2.5 mg yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

9. Bolehkah saya mengambil ubat Concor FC tab 2.5 mg disamping suplemen-suplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat Concor FC tab 2.5 mg selamat untuk diambil bersama dengan suplemen-suplemen lain. Tetapi anda dinasihatkan supaya memaklumkan doktor anda terlebih dahulu mengenai pengambilan ubat ini dan supplemen-suplemen yang anda sedang guna sebelum mengambil ubat ini.
 

10. Adakah ubat Concor FC tab 2.5 mg selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Concor FC tab 2.5 mg selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

11. Bolehkah ubat Concor FC tab 2.5 mg dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

12. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Concor FC tab 2.5 mg?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Concor FC tab 2.5 mg bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut


Overdosage
NULL
Administration Route
Oral
Mechanism of Action
Concor 2.5mg Tablet is a selective B1-adrenergic receptors blocker. It mainly focuses on inhibition of the heart muscles through the sympathetic nervous system, thus lowering the heart rate and the contractility of the muscle which ultimately lowering the demand for oxygen by the heart muscle.

Information last updated on: : Wed Jun 03 2020 02:20:28 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 5.0

The product images shown are for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product

The content provided on this webpage is to provide information only, to be fully-interpreted by a medical professional, and not intended as a guide to make purchase decisions, or a substitute to advice of a medical professional. Effectiveness and side effects of medication may differ from individual to individual. We do not encourage any customer to self-diagnose and/or self-medicate. Patients should always consult a medical professional before taking or using any medication. The content provided here is non-exhaustive and may not cover all aspects of the medication. Our service should only be used to support the doctor-patient dynamic, not replace it.

The fulfilment of prescription medication is subject to our review of a prescription issued by a Malaysian Medical Council (MMC) registered doctor. If required, we will provide a tele-consult service with one of our registered panel doctors. This is not an advertisement of a medicine as such an advertisement would require prior approval from the Medicines Advertisement Board of Malaysia.

Concor 2.5mg Tablet is available in many areas in Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Concor 2.5mg Tablet is available at many places in Singapore. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Unsure of your medicine?
Get help from a certified doctor
Consult Doctor