Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Fluconazole

Penerangan Tentang Fluconazole

Kegunaan Fluconazole

Fluconazole is commonly used in the treatment of fungal infections, and severe fungal infections.

Bagaimana Fluconazole Berfungsi

Fluconazole mengurangkan sintesis ergosterol dengan mengganggu cytochrome P450 aktiviti dan dengan itu, menghalang pembentukan membran sel yang disebabkan oleh kulat terdedah.

Kesan Sampingan Fluconazole

Cirit-birit, sakit perut, loya, muntah, kembung, sakit kepala, pening, leukopeni, Alopecia, hypokalemia

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:53:38 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Fluconazole

Arak Selamat

Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol semasa mengambil fluconazole. Tidak ada dikenali interaksi antara alkohol dan bagaimanapun fluconazole, adalah dinasihatkan supaya sentiasa minum secara sederhana.

Kehamilan Tidak Disarankan

Terdapat bukti risiko kepada janin manusia berdasarkan kajian yang dilakukan walaupun manfaat yang berpotensi boleh membenarkan penggunaan Fluconazole dalam kehamilan. Sebahagian daripada keabnormalan kongenital dilaporkan adalah brachycephaly, displasia telinga, Fontanelle anterior gergasi, ruku 'femoral dan synostosis radio-yg berhubung dgn bahu. Beberapa data menunjukkan bahawa tidak ada peningkatan risiko kesan buruk yang tidak diingini kepada janin ibu dirawat dengan dos standard tunggal atau berulang semasa trimester pertama.

Penyusuan Selamat

Ia adalah selamat untuk digunakan fluconazole penyusuan semasa. Ini kerana ia hanya terdapat dalam susu ibu manusia pada kepekatan yang lebih rendah daripada dalam plasma. Walau bagaimanapun, penyusuan perlu dihentikan selepas dos berulang atau dos tinggi fluconazole.

Memandu Kenderaan Selamat

Tiada kajian Fluconazole mengenai kesan keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Fluconazole harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang. Ia dikumuhkan dalam air kencing sebagai ubat tidak berubah, oleh itu, terapi dos tunggal tidak memerlukan pengubahsuaian dos.

Hati Selamat

Fluconazole harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan disfungsi hati. Terdapat kes-kes yang jarang berlaku hepatoksisiti yang serius berkaitan dengan fluconazole berlaku terutamanya pada pesakit dengan penyakit lebih serius. Walau bagaimanapun, tiada hubungan yang jelas kepada jumlah dos harian, tempoh penggunaan, jantina atau umur pesakit telah dilaporkan. hepatoksisiti Fluconazole bersekutu biasanya boleh balik berikut pemberhentian terapi. Jika pesakit membangunkan ujian fungsi hati yang tidak normal ketika menjalani rawatan, ia adalah penting untuk memantau pesakit itu dengan teliti bagi kecederaan hati yang lebih serius.

Tanya Doktor Percuma