Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Ketoprofen

Penerangan Tentang Ketoprofen

Kegunaan Ketoprofen

Ketoprofen is commonly used in the treatment of allergic conjunctivitis, ankylosing spondylitis, gout, mouth ulcers, osteoarthritis and rheumatoid arthritis. it is also used to relieve symptoms such as arthralgia joint pain, dental pain, eye pain, fever, headache, muscle pain, musculo skeletal pain, pain during menstruation, pain relief, post operative pain and rheumatic pain.

Bagaimana Ketoprofen Berfungsi

Ketoprofen tergolong dalam golongan Drug Nonsteroidal anti-radang (NSAID). Ia mempunyai pelbagai sifat-sifat antipiretik, anti-radang dan analgesik, dengan balik menghalang cyclooxygenase 1 dan 2 enzim yang membawa kepada penurunan dalam pembentukan prekursor prostaglandin.

Kesan Sampingan Ketoprofen

Mengantuk, pening, loya, muntah, ketidakselesaan perut, Urtikaria, ruam kulit, Tinnitus, kabur penglihatan, Bengkak di bahagian kaki

Dikemaskinikan pada : Mon Apr 29 2024 13:56:43 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Ketoprofen

Arak Tidak Disarankan

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Ketoprofen. Mengambil Ketoprofen dengan alkohol boleh meningkatkan risiko pendarahan gastrousus.

Kehamilan Tidak Disarankan

Ketoprofen mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Ia harus dielakkan pada trimester pertama dan kedua kehamilan dan contraindicated terutamanya semasa trimester ke-3 atau penghantaran terdekat. kajian haiwan telah menunjukkan kesan buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, terdapat kajian pembiakan manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan Ketoprofen di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Penyusuan Tidak Disarankan

Ketoprofen mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Beberapa jumlah oral Ketoprofen dikumuhkan dalam susu ibu manakala topikal Ketoprofen diserap ke dalam kulit, oleh itu ia tidak boleh digunakan semasa menyusu.

Memandu Kenderaan Tidak Disarankan

Jangan memandu kecuali anda sihat. Ketoprofen boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk, pening, mengantuk, letih atau gangguan penglihatan, semua yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Buah Pinggang Risiko Tinggi

pentadbiran lisan dan rektum daripada Ketoprofen contraindicated pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Hati Guna Dengan Berhati-hati

pentadbiran lisan dan rektum daripada Ketoprofen contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma