Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Rosuvastatin

Penerangan Tentang Rosuvastatin

Kegunaan Rosuvastatin

Rosuvastatin is commonly used in the treatment of High Cholesterol, High Ldl Levels, High Triglycerides, and Low Hdl (Good Cholesterol).

Bagaimana Rosuvastatin Berfungsi

Rosuvastatin Menghalang HMG-CoA reductase yang bertanggungjawab untuk sintesis kolesterol. Ia meningkatkan bilangan reseptor LDL hepatik pada permukaan sel, menguatkan pengambilan dan katabolisme LDL. Selain itu, ia juga mengurangkan jumlah apolipoprotein B, trigliserida dan meningkatkan tahap HDL.

Kesan Sampingan Rosuvastatin

Sakit kepala, pening, loya dan muntah-muntah, sakit perut, sakit dada, edema periferal, sakit otot, Rash, fungsi hati yang tidak normal

Dikemaskinikan pada : Wed Sep 30 2020 07:06:49 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Rosuvastatin

Arak Tidak Dinasihati

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Rosuvastatin kerana ia boleh memburukkan lagi kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, loya dan menjejaskan lagi fungsi hati.

Kehamilan X

Rosuvastatin terbukti tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan janin yang tidak normal atau risiko janin berdasarkan kesan buruk ubat di kalangan wanita hamil.

Penyusuan Tidak Selamat Diambil Ketika Menyusu

Rosuvastatin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Tiada laporan menjelaskan penggunaan rosuvastatin dalam penyusuan manusia yang ada. Walau bagaimanapun, disebabkan perkumuhan yang diharapkan daripada Rosuvastatin di dalam susu, wanita yang mengambil rosuvastatin harus tidak menyusu.

Memandu Kenderaan Selamat

Tiada kajian Rosuvastatin kepada keupayaan memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Rosuvastatin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang. pelarasan dos Rosuvastatin tidak perlu untuk ringan kepada kerosakan buah pinggang sederhana. 40mg Rosuvastatin tidak boleh digunakan pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang sederhana. Rosuvastatin tidak boleh digunakan sama sekali jika pesakit mempunyai kerosakan buah pinggang yang teruk.

Hati Data Terhad

Rosuvastatin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Rosuvastatin mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, Rosuvastatin contraindicated untuk pesakit dengan penyakit hati aktif. Sila berjumpa dengan doktor.

Tanya Doktor Percuma