Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Sitagliptin

Penerangan Tentang Sitagliptin

Kegunaan Sitagliptin

Sitagliptin is commonly used in the treatment of Type 2 Diabetes Mellitus.

Bagaimana Sitagliptin Berfungsi

Sitagliptin ialah Dipeptidyl peptidase 4 (DPP-4) perencat yang akan memanjangkan tahap incretin aktif. Incretin membantu mengawal homeostasis glukosa dengan meningkatkan sintesis insulin dan mengurangkan rembesan glucagon. Ini akan mengurangkan tahap HbA1c

Kesan Sampingan Sitagliptin

Sakit kepala, pening, gangguan GI, Upper jangkitan saluran pernafasan, Hipoglisemia, Bersama / sakit otot

Dikemaskinikan pada : Thu Nov 05 2020 04:32:14 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Amaran Tentang Sitagliptin

Arak Tidak Dinasihati

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Sitagliptin. Alkohol boleh menjejaskan tahap gula dalam darah oleh itu sama ada hiperglisemia atau hipoglisemia boleh berlaku. Tambahan pula, ia boleh menjejaskan pankreas yang merupakan tapak pengeluaran insulin, yang seterusnya memburukkan kawalan kencing manis.

Kehamilan B

kajian haiwan telah menunjukkan kesan toksik pada dos yang tinggi pada janin. Oleh kerana kekurangan data manusia, ia tidak digalakkan untuk digunakan ketika hamil. Oleh itu, sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

Penyusuan Tiada Data

Tiada laporan akademik menjelaskan penggunaan sitagliptin semasa laktasi manusia yang ada pada masa ini. Oleh itu, ia adalah disyorkan untuk tidak menggunakan semasa menyusu.

Memandu Kenderaan Selamat

Sitagliptin biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit kerosakan buah pinggang lembut. Walau bagaimanapun, jika kadar penapisan glomerular lebih rendah daripada 60 mL / min, pelarasan dos mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Hati Tiada Data

Tiada pelarasan dos diperlukan dalam ringan kepada sederhana kemerosotan hati sedangkan tidak ada kajian mengenai penggunaan sitagliptin penjejasan hati yang teruk. Walau bagaimanapun, Sitagliptin terutamanya disingkirkan di dalam buah pinggang, jadi ia adalah kesan ke atas penurunan nilai hati yang teruk dijangka selamat.

Tanya Doktor Percuma