Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Tretinoin

Penerangan Tentang Tretinoin

Kegunaan Tretinoin

Tretinoin is commonly used in the treatment acne, blood cancer, blood cancer acute lymphoblastic leukemia and vitiligo.

Bagaimana Tretinoin Berfungsi

Tretinoin topikal merangsang mitosis dan perolehan dan dengan itu mengurangkan kesepaduan sel-sel epitelium folikular apabila disapu. Sekali gus menyebabkan penyemperitan comedones sedia ada dan mencegah pembentukan comedones. Di laluan yang sistemik, ia mengurangkan percambahan akut leukemia promyelocytic (APL).

Kesan Sampingan Tretinoin

Demam, kulit kering, mulut kering, degupan jantung yang tidak teratur, Flushing, tekanan darah rendah, kerengsaan kulit, rasa sengat, pigmentasi kulit, photosensitiviti

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:53:55 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Tretinoin

Arak Tidak Disarankan

Pengambilan alkohol bersama tretinoin boleh menyebabkan interaksi yang tidak menggalakkan berlaku sama ada ia digunakan secara sistematik atau topikal. Sila dapatkan nasihat doktor anda tentang penggambilan ubat anda dengan alkohol.

Kehamilan Tidak Disarankan

Walaupun data yang ada adalah terhad berkenaan penggunaan tretinoin di kalangan wanita hamil tetapi terdapat risiko yang tinggi untuk kecacatan janin yang teruk, terutamanya jika diberikan semasa trimester pertama. Oleh itu, ia tidak boleh digunakan semasa hamil, terutamanya semasa trimester pertama kecuali keadaan ibu memerlukan rawatan dengan tretinoin.

Penyusuan Tidak Disarankan

Ia dikeluarkan dalam susu ibu. Penyusuan mesti diberhentikan sebelum terapi tretinoin dimulakan

Memandu Kenderaan Tidak Disarankan

Jangan memandu kecuali anda sihat. Tretinoin boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening, sakit kepala, loya atau berdebar-debar, semua yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Tretinoin harus digunakan dengan berhati-hati dalam pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas. Profil buah pinggang boleh dilakukan sebelum memulakan terapi tretinoin dan bulan pertama selepas memulakan rawatan.

Hati Guna Dengan Berhati-hati

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sebarang penyakit hati kerana ia dimetabolismakan di dalam hati. Doktor anda mungkin perlu mengubahsuai dos dengan sewajarnya. Pemantauan juga diperlukan kerana ia boleh menyebabkan keracunan hati.

Tanya Doktor Percuma