Kanser Paru-Paru Tahap 4: Masih Ada Harapan

Kanser Paru-Paru: Boleh Dirawat Walau Di Tahap 4 | DoctorOnCall

Kanser paru-paru adalah sejenis kanser yang terbentuk apabila sel-sel abnormal tumbuh di dalam paru-paru. Tahap kanser paru-paru merujuk pada tahap perkembangan kanser dari tahap awal hingga tahap lanjut. Tahap-tahap ini penting untuk menentukan strategi rawatan yang sesuai bagi pesakit.

Apakah Tahap Kanser Paru-Paru?

Tahap kanser paru-paru dibahagikan kepada 5 tahap utama, iaitu tahap 0, 1, 2, 3 dan 4.

 • Kanser Paru-Paru Tahap 0

Kanser paru-paru tahap 0 dikenali sebagai tahap kanser awal di mana sel-sel kanser hanya terdapat di saluran pernafasan dan tidak merebak ke bahagian paru-paru yang lain. Pada peringkat ini, rawatan yang diberikan hanyalah pembedahan untuk membuang tisu kanser dan tiada rawatan tambahan diperlukan.

 •  Kanser Paru-Paru Tahap 1

Kanser paru-paru peringkat 1 bermakna sel-sel kanser telah mula merebak dari saluran pernafasan ke tisu sekeliling. Pada peringkat ini, pesakit biasanya akan menjalani pembedahan untuk membuang bahagian paru-paru yang terjejas dan rawatan tambahan seperti kemoterapi mungkin diberikan.

 • Kanser Paru-Paru Tahap 2

Tahap 2 bermakna kanser telah merebak ke tisu paru-paru berdekatan dan mungkin juga ke nodus limfa yang lebih jauh. Rawatan pada peringkat ini biasanya melibatkan gabungan pembedahan, terapi sinaran dan kemoterapi.

 • Kanser Paru-Paru Tahap 3

Tahap 3 bermakna kanser telah merebak ke nodus limfa yang lebih jauh atau ke organ lain yang berdekatan seperti dinding dada atau perut. Rawatan pada peringkat ini bergantung pada lokasi kanser yang telah merebak dan kesihatan umum pesakit. Rawatan termasuk pembedahan, terapi sinaran dan kemoterapi.

 • Kanser Paru-Paru Tahap 4

Kanser paru-paru Tahap 4 adalah tahap di mana sel-sel kanser telah merebak ke kawasan di luar paru-paru seperti hati, otak, tulang atau bahagian badan yang lain. 

Kanser paru-paru peringkat ini dikelaskan kepada dua kategori iaitu 4a dan 4b.

1.  Tahap 4a - Tahap 4a bermaksud penyebaran kanser masih terhad kepada paru-paru atau satu lokasi di luar paru-paru. Rawatan untuk peringkat ini biasanya termasuk kemoterapi dan radioterapi.

2.  Tahap 4b - Tahap 4b bermaksud penyebaran kanser sangat meluas ke pelbagai lokasi jauh dari paru-paru seperti otak, hati dan tulang. Rawatan untuk tahap ini adalah untuk mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Gejala Pesakit Kanser Tahap 4

Pesakit kanser paru-paru tahap 4 biasanya sudah mempunyai pertumbuhan tumor yang teruk dan kanser itu mungkin telah merebak ke bahagian lain dalam badan. Pada peringkat ini, pesakit mungkin mengalami beberapa gejala seperti:

 • Batuk yang teruk dan berterusan, disertai dengan kahak berwarna coklat atau berdarah.
 • Sesak nafas dan rasa tidak selesa di dada yang mungkin bertambah teruk apabila pesakit melakukan aktiviti fizikal.
 • Hilang selera makan dan penurunan berat badan tanpa sebab.
 • Sakit kepala yang teruk, pening, dan keletihan.
 • Sakit pada tulang, terutamanya di belakang rusuk atau di pelvis.

Walaupun gejala ini boleh menjadi kronik, terdapat rawatan yang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Bolehkah Kanser Dirawat?

Pesakit kanser paru-paru peringkat 4 boleh dirawat, tetapi rawatan itu lebih bertujuan untuk membantu mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Rawatan Am

Rawatan biasa termasuk terapi sinaran, kemoterapi, dan terapi sasaran molekul. Rawatan juga boleh mengurangkan daya maju kanser untuk membantu mengurangkan gejala dan mencegah penyebaran sel kanser ke organ-organ yang lain.

Rawatan Paliatif

Pesakit kanser paru-paru peringkat 4 juga boleh menerima rawatan paliatif yang bertujuan untuk membantu mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup. 

Penjagaan paliatif boleh melibatkan pengurangan rasa sakit, bantuan pernafasan, dan bantuan psikologi untuk membantu mengurangkan tekanan dan memberikan sokongan emosi.

Jangka Hayat Pesakit Kanser Tahap 4 Paru-Paru

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, statistik jangka hayat bagi pesakit kanser paru-paru tahap 4 tidak tersedia kerana tiada data yang lengkap dan boleh dipercayai.

Walau bagaimanapun, dalam kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, majoriti pesakit kanser paru-paru tahap 4 hanya hidup kurang daripada setahun selepas diagnosis.

Menghadapi Cabaran

Pesakit kanser paru-paru tahap 4 menghadapi situasi yang mencabar dan berisiko kehilangan nyawa. Walau bagaimanapun, dengan penjagaan yang betul, rawatan yang tepat dan sokongan yang mencukupi, pesakit boleh hidup lebih lama.

Pesakit dengan penyakit paru-paru tahap 4 memerlukan penjagaan kesihatan yang teliti. Mereka harus mengikut jadual rawatan dan menjalani pemeriksaan berkala. Selain itu, mereka juga perlu memperbaiki gaya hidup termasuk mengelakkan merokok dan mengambil makanan yang sihat.

Tips Diet Pesakit Kanser

Makanan adalah bahagian penting dalam rawatan kanser. Pemakanan yang sihat dan seimbang dapat membantu meningkatkan imuniti pesakit, membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Berikut adalah beberapa tips diet untuk pesakit kanser:

 • Pilih makanan yang kaya dengan nutrien seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein berkualiti tinggi seperti daging dan ikan tanpa lemak.
 • Elakkan makanan yang diproses, berlemak dan berkafein.
 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Ambil makanan yang mudah dihadam seperti bubur dan sup.
 • Makan sedikit tetapi kerap untuk mengelakkan rasa loya dan muntah.
 • Berbincang dengan pakar pemakanan untuk menentukan diet terbaik untuk anda.
 • Jangan makan makanan mentah seperti sushi, kerana ia boleh mengandungi bakteria berbahaya.
 • Elakkan minum alkohol dan merokok.
 • Ambil suplemen vitamin dan mineral jika perlu.

Bercakap dengan doktor anda tentang apa yang perlu dimakan dan dielakkan semasa rawatan kanser.

Kumpulan Sokongan Kanser Aktif Di Malaysia

Bagi pesakit kanser, sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan dapat membantu mengurangkan kesepian dan mengurangkan tahap tekanan. Berikut adalah beberapa kumpulan sokongan kanser yang aktif di Malaysia:

1.  Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM) - NCSM menyediakan sokongan kepada pesakit kanser dan keluarga mereka melalui program seperti bantuan kaunseling, perkhidmatan hospis dan sokongan keluarga.

2.  Majlis Kanser Negara (MAKNA) - MAKNA menyediakan perkhidmatan sokongan termasuk pembiayaan perubatan dan perkhidmatan klinik kepada pesakit kanser yang kurang berkemampuan.

3.  Hospis Malaysia - Hospis Malaysia menyediakan perkhidmatan hospis untuk pesakit kanser terminal dan mereka yang mempunyai penyakit kronik lain.

4.  Persatuan Onkologi Malaysia (MOS) - MOS menyediakan sokongan kepada pesakit kanser dan pakar perubatan dalam bidang onkologi melalui program seperti bengkel, seminar, dan latihan profesional.

5.  Institut Kanser Negara (IKN) - IKN ialah sebuah institut penyelidikan kanser yang menyediakan perkhidmatan rawatan dan penjagaan pesakit kanser. Mereka juga mempunyai program penyelidikan untuk meningkatkan pemahaman tentang kanser dan cara untuk mencegah dan merawat penyakit ini.

Hidup Harus Diteruskan

Kanser paru-paru boleh menjadi penyakit yang sukar untuk ditangani, namun jangan berputus asa. Anda tidak perlu menghadapi rintangan ini seorang diri. Terdapat banyak sumber sokongan dan profesional perubatan bersedia untuk membantu anda dalam perjalanan mengatasi kanser paru-paru. Ingat bahawa hidup harus diteruskan dan anda masih boleh menikmati kehidupan dengan cara yang positif dan bermakna.


* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall