Bagaimana Merancang Keluarga Dengan Alat Dalam Rahim (IUD)

Jun 30, 2021 | Ditulis oleh: Izzat Izzuddin

Apa Itu Alat IUCD? 

Intrauterine Contraceptive Device atau IUCD (dikenali sebagai gegelung) adalah alat plastik kecil dan tembaga berbentuk T yang dimasukkan ke dalam rahim oleh doktor atau jururawat yang terlatih.

Bagaimana Alat IUCD Berfungsi? 

IUCD akan berfungsi sebaik sahaja dimasukkan ke dalam rahim. Ia dapat:

• Menghentikan sperma sampai ke telur dengan mencegah sperma daripada bertahan pada serviks, rahim atau saluran fallopian

• Mencegah telur yang telah disenyawakan daripada menempel pada dinding rahim. 

Terdapat pelbagai jenis dan saiz IUCD, sebilangan IUCD mengandungi lebih banyak tembaga dan lebih berkesan. Doktor atau jururawat anda akan memeriksa kedudukan dan ukuran rahim anda sebelum menentukan dan memasang IUCD untuk anda. 

IUCD dapat ditinggalkan di dalam rahim selama 5-10 tahun untuk mencegah kehamilan, atau dapat dikeluarkan pada bila-bila masa jika anda menginginkan  kehamilan. Ia juga boleh ditinggalkan didalam  rahim sehingga menopause jika seorang wanita berusia 40 tahun atau lebih ketika ia dipasang.

Sejauh Manakah Keberkesanan Alat IUCD? 

IUCD adalah long-acting reversible contraceptive (LARC) yang sangat berkesan. Walau bagaimanapun, IUCD tidak memberikan perlindungan terhadap penyakit kelamin (STD). Oleh itu, kondom juga mungkin diperlukan semasa hubungan seksual sekiranya seseorang berisiko tinggi mendapat STD. IUCD juga dapat digunakan sebagai alat pencegah kecemasan, di mana ia dapat dipasang hingga 5 hari setelah hubungan seksual, atau hingga 5 hari setelah waktu awal telur dapat dilepaskan (dikenali sebagai ovulasi).

Anda boleh bertanya kepada pegawai kesihatan jika anda ingin mengetahui sama ada IUCD sesuai untuk anda.


Rujukan:

Bercakap Dengan Doktor

Bercakap dengan doktor melalui panggilan video atau telefon tentang Perancang Keluarga. Mudah, tidak perlu menunggu

Konsultasi Doktor

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall