Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0

Aerius D-12 2.5/120mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
Pembungkusan
Select Variant
Voucher
,


Sering Dibeli Bersama

Dos

Aerius D-12 diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Desloratadine (2.5 mg) 
 • Pseudoephedrine sulphate (120 mg) 


Kesan ubat Aerius D-12 bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Aerius D-12 dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Merck Sharp and Dohme Sdn Bhd.
Cara pengambilan Aerius D-12? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.

Cara Penggunaan Aerius D-12 2.5/120mg Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.
Langkah berjaga-jaga bagi Aerius D-12 2.5/120mg Tablet

Sebelum mengambil ubat Aerius D-12, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:


 • Alahan kepada ubat Aerius D-12 atau apa-apa ramuannnya
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti


Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut Aerius D-12.

Tindak balas antara ubat Aerius D-12:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.


 • Beta-adrenergic blocker
 • Methyldopa
 • Mecamylamine
 • Reserpie
 • Veratrum
 • Alkaloids
 • Digitalis 

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Aerius D-12.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga: • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini


Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.

Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Aerius D-12 2.5/120mg Tablet. Mengambil Aerius D-12 2.5/120mg Tablet dengan alkohol boleh meningkatkan CNS kemurungan dan membawa kepada kesan sedatif.Tiada kesan sampingan apabila digunakan bersama-sama dengan penggunaan alkohol.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Haiwan kajian pembiakan telah menunjukkan kesan buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang terkawal terhad pada manusia. Manfaat daripada penggunaan Aerius D-12 2.5/120mg Tablet di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan reaksi buruk kepada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil boleh melebihi risiko. Sila berjumpa dengan doktor sebelum mengambilnya.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)
Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin tidak selamat digunakan semasa menyusukan anak. Aerius D-12 2.5/120mg Tablet dikumuhkan ke dalam susu ibu.Aerius D-12 2.5/120mg Tablet boleh masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, berhati-hati perlu diambil apabila menetapkan Aerius D-12 2.5/120mg Tablet kepada ibu-ibu menyusukan anak.

Amaran Jika Memandu (Selamat)
Aerius D-12 2.5/120mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Aerius D-12 2.5/120mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Keselamatan Organ Ginjal (Risiko Tinggi)
Aerius D-12 2.5/120mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang kerana ia dikumuhkan melalui air kencing. pelarasan dos Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.Penggunaan Aerius D-12 2.5/120mg Tablet tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Aerius D-12 2.5/120mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati sebagai ubat yang dimetabolismekan dalam hati. pelarasan dos Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.Aerius D-12 2.5/120mg Tablet jarang membawa kepada apa-apa kemerosotan hepatik melainkan pada pesakit tua. pelarasan dos Aerius D-12 2.5/120mg Tablet mungkin needed.Please berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Aerius D-12 dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Kekeringan mulut
 2. Keletihan
 3. Sakit kepala
 4. Pening
 5. Muntah
 6. Insomnia
 7. Gemuruh

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Myalgia, Keletihan, sifat tidur, Sakit kepala, pening, insomnia, loya, muntah, Dispepsia, Cirit-birit

mulut kering, Kebimbangan, Kegelisahan, Tremor, Insomnia, kadar jantung meningkat, tidak tetap hati irama, berdebar-debar, Peningkatan BP, Mual, Muntah, Sakit kepala, pengekalan kencing pada lelaki dan ruam kulit

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Gurunathan Govindan
5/5
Amazing service! I get my monthly medicines/supplements quickly and delivered directly to me - often at prices cheaper than the pharmacy. Highly recommended, they also have doctors available for prescription medication or if you have other issues you need them to quickly and efficiently answer from the comfort of your home.
Shahariz Aziz
5/5
Great service and speedy delivery. Highly recommended !
Hafiz Jalil
5/5
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it.

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Jul 01 2022 01:25:08 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Aerius D-12 2.5/120mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Aerius D-12 2.5/120mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Perlu Bantuan?