Bonjela Gel

4.9/5
RM 25.40
RM 25.90
 Cashback
Voucher
, , Ethanol
Pembungkusan

Select Variant and Quantity

15 g (tube)


Dikilangkan oleh

Reckitt Benckiser

Cara Penggunaan Bonjela Gel

undefined
Langkah berjaga-jaga bagi Bonjela Gel

Sebelum mengambil ubat Bonjela Gel, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Hipersensitiviti terhadap salicylate
 • Bayi <4 bulan
 • Ulser peptik
 • Hemofilia

Sila berhenti daripada mengambil ubat Bonjela Gel jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Bonjela Gel:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Antikoagulan
 • Urikosurik

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Benjola Gel.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Alkohol( No Data )
Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Bonjela Gel. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sebarang kesan sampingan, sila dapatkan nasihat doktor anda dengan segera.Tidak ada interaksi diketahui Choline Salicyla dengan alkohol.

Amaran Kehamilaan (No Data)
Cetalkonium klorida tidak dikelaskan dalam FDA Kehamilan Category. Tetapi dos adalah terhad sehingga 100 mg / hari untuk wanita hamil jika penggunaan adalah perlu. Pengawasan teliti diperlukan.Choline Salicyla mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Terdapat adalah terhad kajian manusia yang terkawal. Manfaat daripada penggunaan Choline Salicyla di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan ( No Data )
Bonjela Gel dikumuhkan ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang kecil tetapi tiada kesan yang buruk kepada bayi telah dilaporkan. Oleh itu, penggunaan jangka pendek semasa menyusu adalah dibenarkan.Choline Salicyla mungkin selamat digunakan semasa menyusukan anak. Sejak kesan buruk untuk bayi tidak dilaporkan sehingga kini, penggunaan jangka pendek daripada dos yang disyorkan tidak memerlukan menggantung penyusuan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Memandu ( No Data )
Celtakonium klorida biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Choline Salicyla biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat ..

Amaran Buah Pinggang ( No Data )
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati ( No Data )
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit yang mempunyai masalah hati. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Bonjela Gel dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Kegatalan
 2. Alahan
 3. Bengak di bahangian muka, mulut dan lidah
 4. Batuk

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.
tindak balas hipersensitiviti, bronchospasm, Sakit kepala, perut rasa tidak selesa, Asma, Cirit-birit

sakit perut, tindak balas hipersensitiviti, letusan kulit, keletihan, lemah, Dyspnea, kerengsaan tempatan

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Apr 30 2021 06:10:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Bonjela Gel boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Bonjela Gel boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Ismail Mohd Baroja
5/5
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future.
KL Wong
5/5
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too.
Farish Ziegler
5/5
Very pleased when I deal with DoctorOnCall. Very low price and get free shipping. Very helpful to all customers, each question asked is answered promptly. Thank you