Cationorm Eye Drops
Cationorm Eye Drops
RM 61.89 RSP
Dikilangkan oleh
Santen Pharma
Dibekalkan oleh
CARING Pharmacy
Bahan Aktif
Cetalkonium chloride , Glycerol , Liquid paraffin , Poloxamer 188 , Tromethamine , Tromethamine hydrochloride , Tyloxapol
Pembungkusan
30 vials of 0.4ml (1 box)
23 orang telah membeli hari ini
100% ASLI & TULEN
Runding PERCUMA
Harga RENDAH
Beli
Buat Pembayaran
KL Wong
(5)
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too. Lihat Semua Ulasan Lihat Lagi
Faizah Ismail
(5)
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition Lihat Semua Ulasan Lihat Lagi
Dengan Kerjasama

-
-
Komposisi & Dos
Cationorm diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:

 1. Cetalkonium klorida
 2. Glycerol
 3. Parafin cecair
 4. Poloxamer 188
 5. Tromethamine
 6. Tromethamine hidroklorida
 7. Tyloxapol
 
Kesan ubat Cationorm bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.
 
Anda boleh membeli ubat Cationorm dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam bentuk ubat titis mata dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Santen Pharma Ltd.

Cara pengambilan Cationorm?
Cuci tangan dengan sabun dan air dan keringkan tangan. Sebelum mengunakannya, pastikan botol titis mata dalam keadaan yang baik. Goncangkan botol sebelum guna. Putarkan bahagian penutup untuk membuka botol. Jangan terkena pada nozzle. Jangan kenakan mata pada hujung vial. Titiskan 1 hingga 2 titis seperti nasihat doktor. 

Guna mengikuti dos yang ditentukan oleh doktor. 
 
 

Nasihat Pakar

 • Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
 • Masa untuk ubat titis mata ini memberi kesan bergantung kepada sebab pengambilannya dan dos ubat yang diambil.
 • Jika tiada pengurangan simptom dalam 30 minit hingga sejam selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.

Nasihat umum untuk Cationorm-:

 • Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walaupun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
 • Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera pada botol atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
 • Simpan Cationorm di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
 • Berhenti Cationorm atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
 • Cationorm mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.
 
  

Amaran
Sebelum mengambil ubat Cationorm, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:

 • Alahan kepada ubat Cationorm atau apa-apa ramuannnya
 • Hipersensitiviti
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Cationorm:
 
Tiada tindak balas antara ubat Cationorm yang telah direkodkan.
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.
 
 
 
 


Kesan sampingan
Selain dari fungsi tersebut Cationorm dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Kerengsaan mata
 2. Alahan 
 3. Kegatalan


Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Cationorm. Apakah yang patut saya buat?
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Cationorm dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil?
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Cationorm lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Adakah ia selamat untuk mengambil Cationorm semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Cationorm ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
4. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Cationorm ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Cationorm semasa menyusukan anak. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah penggunaan ubat Cationorm membawa kepada ketagihan?
 
Tidak. Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.
 
6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil satu dos ubat Cationorm yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
7. Bolehkah pengambilan ubat Cationorm membantu dalam melegakan selsema?
 
Tidak. Cationorm membantu dalam penyakit yang berkaitan dengan kerengsaan mata dan jika anda memerlukan ubat untuk mengubati selsema, anda mungkin memerlukan ubat lain.
 
 8. Bolehkah saya mengambil ubat Cationorm disamping ubat titis mata yang lain?
                       
Ya, ubat Cationorm selamat untuk diguna disamping ubat titis mata yang lain. Anda dinasihati untuk tunggu 5 sekurang-kurangnya 5 minit di antara aplikasi ubat-ubat ini dan gunakan ubat Cationorm terakhir sekali. Walaubagaimanapun, dapatkan nasihat doktor sebelum mengunakannya. 
 
9. Adakah ubat Cationorm selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Cationorm selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
10. Bolehkah ubat Cationorm dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut perlu dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda dinasihatkan untuk mendapat nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom ‘withdrawal’.
 
11. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Cationorm?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Cationorm bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.
 


Keterlebihan
Amaran Alkohol
N/A
Amaran Kehamilaan
Amaran Penyusuan
There is no sufficient data. Please consult a doctor before taking the medicine.
Cara Pengunaan
Topical
Mechanisme Tindakan
Cetalkonium chloride, tyloxapol, poloxamer 188, tris hydrochloride, tromethamine - The cationic charge of these components helps to better spread the emulsion on the ocular surface. Mineral oils and glycerol help to provide the lubrication to strengthen the ocular lipid layer.

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Aug 30 2019 08:19:11 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.6

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Cationorm Eye Drops boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Cationorm Eye Drops boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Kurang pasti dengan ubat anda?
Minta bantuan daripada doktor bertauliah
Bercakap dengan Doktor