Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN

Diprogenta Cream 15g

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
Pembungkusan
Select Variant
Voucher
, Betamethasone-topical , , Gentamicin-topical


Produk Serupa
Sering Dibeli Bersama

Dos

Diprogenta Cream diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Betamethasone
 • Gentamicin

Kesan ubat Diprogenta Cream bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang digunakan. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk menggunakan ubat ini selepas mandi. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Diprogenta Cream dari farmasi terdekat. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam botol dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas botol ubat. Cara pengambilan Diprogenta Cream? - Sapukan ubat tersebut sehingga terserap ke dalam kulit. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

Cara Penggunaan Diprogenta Cream 15g

Ubat ini adalah untuk kegunaan luaran sahaja. Ia hanya boleh disapukan pada kulit yang bersih, kering dan tiada luka. Pastikan anda basuh tangan dengan bersih sebelum dan selepas menggunakan krim ini. Urut lembut krim ini pada bahagian yang diperlukan untuk membantu penyerapan. Tutup semula dengan ketat selepas setiap kali digunakan.

Dikilangkan oleh

Merck Sharp & Dohme

Brands

MSD
Langkah berjaga-jaga bagi Diprogenta Cream 15g

Sebelum mengambil ubat Diprogenta Cream, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Diprogenta Cream atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Penyakit asma atau masalah pernafasan lain
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut Diprogenta Cream.

Tindak balas antara ubat Diprogenta Cream:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan-kemungkinan yang boleh terjadi yang disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • Kafein
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Diprogenta Cream.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.

Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)
Kortikosteroid boleh menyebabkan kulit kering. Minum arak boleh memburukkan lagi kesan-kesan sampingan.Oleh kerana Diprogenta Cream 15g Topical digunakan secara topikal , risiko berinteraksi dengan alkohol yang digunakan adalah tidak penting. Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Diprogenta Cream 15g.Tidak ada interaksi diketahui Diprogenta Cream 15g Topical topikal dengan alkohol.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
Terdapat bukti teratogen dalam kajian haiwan. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti dalam kajian manusiaDiprogenta Cream 15g Topical mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian pembiakan haiwan telah menunjukkan kesan buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, terdapat adalah terhad kajian manusia yang terkawal. Manfaat daripada penggunaan Diprogenta Cream 15g Topical di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.Diprogenta Cream 15g telah menunjukkan bukti bahawa mungkin terdapat risiko kepada janin manusia. Ia masih munasabah untuk digunakan jika faedah melebihi risiko. Oleh itu, sila berjumpa dengan doktor.Topikal Diprogenta Cream 15g Topical mungkin boleh digunakan semasa mengandung. Tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil. Walau bagaimanapun, kajian pembiakan haiwan melakukan menunjukkan kesan buruk kepada janin apabila ia diambil secara lisan. Diprogenta Cream 15g Topical hanya boleh digunakan selepas manfaat dan risiko telah ditimbang dengan betul. Sila dapatkan nasihat doktor sebelum guna Diprogenta Cream 15g Topical.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)
Diprogenta Cream 15g mungkin selamat digunakan semasa menyusukan anak. Terdapat data manusia yang terhad dan kajian haiwan menunjukkan bahawa Diprogenta Cream 15g tidak berisiko besar kepada bayi yang menyusu. Namun, ubat yang perlu diambil dengan berhati-hati.Diprogenta Cream 15g Topical mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Haiwan kajian menunjukkan Diprogenta Cream 15g Topical dikumuhkan dalam susu tikus. Terhad data manusia menunjukkan bahawa Diprogenta Cream 15g Topical tidak mewakili risiko besar kepada bayi.Diprogenta Cream 15g terdapat dalam jumlah yang kecil dalam susu ibu. Oleh itu, adalah tidak selamat untuk menyusukan anak kerana ia mungkin risiko pembangunan bayi.Ia adalah tidak diketahui sama ada Diprogenta Cream 15g Topical dikumuhkan ke dalam susu ibu manusia. Ia tidak digalakkan untuk menggunakan topikal Diprogenta Cream 15g Topical di dada untuk mengelakkan daripada tersentuh dengan bayi.

Amaran Jika Memandu (Tidak Disarankan)
Diprogenta Cream 15g biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Diprogenta Cream 15g Topical biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu.Jangan memandu kecuali anda sihat. Diprogenta Cream 15g boleh menyebabkan kesan sampingan seperti taklimat kabur penglihatan yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.Diprogenta Cream 15g Topical adalah untuk aplikasi luaran. Oleh itu, ia tidak mengganggu keupayaan untuk memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Guna Dengan Berhati-hati)
Kesan Diprogenta Cream 15g pada buah pinggang tidak diketahui. Walau bagaimanapun, adalah lebih selamat untuk digunakan dengan berhati-hati dan merujuk kepada doktor sebelum menggunakan ubat ini.Diprogenta Cream 15g Topical adalah selamat untuk digunakan pada pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang.Jika Diprogenta Cream 15g diberikan melalui laluan Parenteral, pelarasan dos diperlukan untuk pesakit dengan penyakit buah pinggang. Sila berjumpa dengan doktor untuk selamat sebelum memulakan Diprogenta Cream 15g.Diprogenta Cream 15g Topical boleh digunakan pada pesakit dengan isu-isu buah pinggang.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Penggunaan jangka panjang Diprogenta Cream 15g boleh menyebabkan kerosakan hati seperti pembesaran hati dan steatosis. Ia juga boleh memburukkan lagi steatohepatitis Non-Alkohol virus hepatitis kronikDiprogenta Cream 15g Topical secara umumnya selamat untuk pesakit dengan penyakit hati.Diprogenta Cream 15g adalah selamat pada pesakit dengan penyakit hati.Diprogenta Cream 15g Topical tidak digunakan untuk pengambilan oral dan jumlah yang diserap ke dalam sistem peredaran darah juga diabaikan untuk menyebabkan apa-apa kesan sampingan. Ia adalah, selamat untuk digunakan walaupun dalam pesakit yang mempunyai masalah hati.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Diprogenta Cream dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Ruam
 2. Kegatalan
 3. Kemerahan 
 4. Kulit menjadi kasar

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.


fasies Cushingoid, hirsutisme, Berat keuntungan, Selera makan meningkat, hiperhidrosis, jangkitan oportunis, osteoporosis, proximal myopathy, Sodium dan pengekalan air, luar aturan haid


ketoksikan telinga, ruam alahan, loya, muntah, Confusion, Keletihan, ketoksikan hati, Sakit di tempat suntikan, gangguan Visual


Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
KL Wong
5/5
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too.
Hafiz Jalil
5/5
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it.

Maklumat dikemas kini pada: : Mon Jun 05 2023 21:01:47 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Diprogenta Cream 15g boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Diprogenta Cream 15g boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.