Fludan 5mg Capsule

Fludan 5mg Capsule

Preskripsi Diperlukan
RM 11.80
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
strip of 10 capsules


Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
Komposisi & Dos
Fludan diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Flunarizine hydrochloride (5 mg)

Kesan ubat Fludan bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Fludan daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Biolab

Cara pengambilan Fludan?
Telan kapsul tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor. Ambil dua atau tiga kali sehari.


“DoctorOnCall tidak menjual ubat ini kerana ia tiada dalam pasaran di Malaysia. Laman ini hanya menyediakan maklumat tentang ubat ini”Amaran
Sebelum mengambil ubat Fludan, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:
 • Glaukoma
 • Alahan kepada ubat Fludan atau apa-apa ramuannnya
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak dan bayi. Sila simpankan pada tempat yang jauh daripada kanak-kanak dan bayi
 • Menyusukan anak
 • Perempuan mengandung
 • Penyakit hati
 • Penyakit jantung
 • Kemurungan
 • Penyakit Parkinson

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Fludan jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Fludan:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang dengan doktor anda tentang kemungkinan-kemungkinan yang boleh terjadi yang disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan sebelum mengambilnya.
 • Ubat anti-anxiety 
 • Ubat anti-seizure
 • Carbamazepine
 • Muscle relaxants
 • Phenytoin
 • Sedatives
 • Tranquilizers
 • Valproic acid

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Fludan.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Jauhkan ubat ini daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 

Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Fludan 5mg Capsule. Mengambil Fludan 5mg Capsule dengan alkohol boleh memburukkan lagi kesan sampingan seperti sakit kepala dan mengantuk.

Amaran Kehamilaan (D)
Fludan 5mg Capsule tidak diklasifikasikan dalam Kehamilan Kategori FDA.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Fludan 5mg Capsule contraindicated untuk penyusuan ibu.

Amaran Memandu (Safe)
Fludan 5mg Capsule biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Fludan 5mg Capsule harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Fludan 5mg Capsule mungkin diperlukan. Pesakit dengan saluran halangan kencing contraindicated untuk mengambil Fludan 5mg Capsule. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
Fludan 5mg Capsule harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos pemantauan Fludan 5mg Capsule dan Hati Enzim mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Fludan dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Rasa mengantuk
 2. Sakit payu dara
 3. Sembelit
 4. Kepenatan
 5. Hidung tersumbat 
 6. Kesakitan otot
 7. Kemurungan
 8. Peningkatan selera makan
 9. Kitar haid yang terganggu

Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom (samada gejala yang disenaraikan ataupun tidak), sila bercakap terus dengan seorang doktor segera. Anda juga perlu dapatkan nasihat daripada doktor jika anda mengalami sebarang kabur penglihatan atau ruam-ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat yang digunakan tersebut adalah secara berpanjangan.

Mengantuk, sakit kepala, sakit perut, mulut kering, Kemurungan, Berat badan

- -
Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
Fludan 5mg Capsule ialah vasodilator periferal dan pengaktif palsy. Ia menghalang H1-reseptor dan saluran kalsium.

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Oct 15 2020 12:21:44 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 5.0

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Fludan 5mg Capsule boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Fludan 5mg Capsule boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

KL Wong
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too. Lihat Lagi Lihat Lagi
Subhash Surana
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates. Lihat Lagi Lihat Lagi