Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Nicotine

Penerangan Tentang Nicotine

Kegunaan Nicotine

Nicotine is commonly used in the treatment of smoking addiction and helps in quitting smoking.

Bagaimana Nicotine Berfungsi

Nikotin pada dos yang rendah menyebabkan rangsangan awal ganglia autonomi, medula adrenal, persimpangan saraf dan otak. Dos yang tinggi nikotin akan menghasilkan rangsangan ganglionic awal diikuti oleh perencatan penghantaran maklumat, dan kemurungan kemudiannya berterusan aktiviti reseptor.

Kesan Sampingan Nicotine

sakit perut, cirit-birit, loya, muntah, pening, sakit kepala, berdebar-debar, kebimbangan, cepat marah, lacrimation, air liur, berair hidung, Insomnia

Dikemaskinikan pada : Fri Jul 08 2022 11:34:42 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Nicotine

Arak Selamat

Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol semasa nikotin. Walau bagaimanapun, gabungan kedua-duanya boleh menyebabkan peningkatan dalam siaran dopamine yang bertanggungjawab menyebabkan keghairahan.

Kehamilan Tidak Disarankan

Ia adalah disyorkan bahawa wanita hamil perlu berhenti merokok tanpa memerlukan terapi penggantian nikotin. Kajian terhadap manusia telah melaporkan bahawa terdapat risiko kepada janin, tetapi manfaat yang berpotensi boleh membenarkan penggunaan Nicotine dalam kehamilan. Ini kerana risiko janin mungkin lebih rendah daripada risiko yang disebabkan oleh rokok kerana terdapat plasma maksimum lebih rendah kepekatan nikotin. Pada trimester ketiga, nikotin boleh menyebabkan perubahan dalam kadar jantung janin dan ini boleh menjejaskan berhampiran janin untuk penghantaran.

Penyusuan Data Terhad

Nikotin boleh didapati dalam susu ibu bagi ibu-ibu pada rawatan oleh itu, ia harus dielakkan semasa menyusukan bayi. Terdapat data yang terhad pada penggunaan nikotin penyusuan. Jika terapi penggantian nikotin adalah penting, ia perlu diambil hanya selepas menyusu dan tidak dua jam sebelum penyusuan.

Memandu Kenderaan Selamat

Nikotin biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Nikotin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang yang teruk sebagai pelepasan nikotin atau metabolit boleh dikurangkan dan oleh itu, terdapat peningkatan risiko kesan sampingan.

Hati Data Terhad

Nikotin harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan sederhana kepada kemerosotan hati yang teruk sebagai pelepasan nikotin atau metabolit boleh berkurangan. Hasilnya, terdapat peningkatan risiko kesan sampingan.

Tanya Doktor Percuma