Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Prednisolone

Penerangan Tentang Prednisolone

Kegunaan Prednisolone

Prednisolone is commonly used to treat allergic conditions, arthritis, asthma, cancer, eye disorders, nephrotic syndrome, rheumatic disorder, severe allergic reactions, skin disorders.

Bagaimana Prednisolone Berfungsi

Prednisolone adalah kortikosteroid. Ia mengurangkan keradangan dengan pembalikan kebolehtelapan kapilari dan menyekat penghijrahan leukosit polymorphonuclear. Ia juga memberi kesan kepada sistem limfa dengan mengurangkan aktiviti dan isipadunya.

Kesan Sampingan Prednisolone

suppresion adrenal, gangguan Fluid dan elektrolit, hiperglisemia, ulser peptik, Glaukoma, kemurungan, berat badan, Penangkapan pertumbuhan.

Dikemaskinikan pada : Mon Apr 29 2024 13:57:46 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Prednisolone

Arak Tidak Disarankan

Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Prednisolone. Mengambil Prednisolone dengan alkohol boleh meningkatkan kerengsaan mukosa gastrik.

Kehamilan Tidak Disarankan

Prednisolone mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan kesan sampingan pada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Sorticosteroids hanya boleh ditetapkan apabila faedah kepada ibu dan kanak-kanak melebihi risiko. Pesakit yang mempunyai pra-eklampsia atau pengekalan cecair memerlukan pemantauan rapi. Sila berjumpa dengan doktor.

Penyusuan Selamat

Dos sehingga 40mg harian prednisolone tidak akan menyebabkan kesan sistemik dalam bayi. Bayi yang ibunya menerima 40mg atau lebih setiap hari perlu dipantau untuk tanda-tanda penindasan adrenal tetapi manfaat daripada penyusuan mungkin melebihi apa-apa risiko teori.

Memandu Kenderaan Selamat

Prednisolone biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Buah Pinggang Selamat

garis panduan khusus untuk pelarasan dos kerosakan buah pinggang tidak boleh didapati; ternyata bahawa tiada pelarasan dos diperlukan. Sila dapatkan nasihat doktor anda untuk pengesahan.

Hati Selamat

Kesan kortikosteroid boleh dipertingkatkan pada pesakit dengan penyakit hati yang kronik dengan fungsi hepatik terjejas.

Tanya Doktor Percuma