Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Reorder

0

Cart

Account

online pharmacy

Find COVID Test

Book a slot to get tested in the comfort of your car, at the clinic or at home

Health Screening

Best healthcare packages in Malaysia at affordable prices tailored to your individual healthcare and wellness needs.

doctor services

Ask Doctor

Malaysia"s #1Health Forum. Ask any health related questions to our doctors anonymously

Book Doctor

Check out our latest hospital partners and specialist services now available for online video and phone consultation!

Consult Doctor

Consult With A Doctor Online Video Call, Audio Call or Chat Privately from RM19.99

promotions

corporate

Baucar Ditebus!

Baucar akan ditebus secara automatik semasa checkout

*Terhad untuk 1 penggunaan bagi setiap pelanggan

*DOC berhak untuk membatalkan tebusan baucar dan sebarang pembelian yang berkaitan sekiranya baucar digunakan lebih dari sekali

Bonjela Gel - DoctorOnCall

Bonjela Gel

Preskripsi Diperlukan
Ubat ini memerlukan preskripsi yang sah dari doktor. Sila sediakan preskripsi anda semasa pembayaran.
Tidak Mempunyai Preskripsi? Dapatkan Preskripsi Secara Percuma Dengan Doktor Kami Hari Ini.
LANGKAH 1
Semak pesanan anda.
LANGKAH 2
Buat pembayaran.
LANGKAH 3
Doktor kami akan menghubungi anda dalam masa 1 jam selepas pembelian anda.
RM 25.40
RM 25.90
RM 0.78
Baucar
Polisi
Polisi Pengembalian/Pembatalan

PEMBATALAN

Anda Tidak Diizinkan Membatalkan Pesanan Setelah Pesanan Dipilih dan Dibungkus Oleh Pembekal Kami.

KEMBALI DAN / ATAU PERTUKARAN

Anda Boleh Mengembalikan Dan / Atau Menukar Produk Anda Kerana Sebab-Sebab Berikut: Sekiranya Sebarang Produk Dihantar Dalam Keadaan Yang Rosak Atau Cacat; Atau Sekiranya Produk Telah Luput Atau Hampir Luput (Kurang Dari 6 Bulan); Atau Sekiranya Produk Yang Dihantar Berbeza Dari Yang Dipesan "Perubahan Pikiran" Tidak Diizinkan Sebagai Sebab Pengembalian Dan / Atau Permintaan Pertukaran Untuk Pengembalian Dan / Atau Pertukaran Hendaklah Diterima Dalam Satu (1) Hari Menerima Pesanan Melalui E-mel (Contact@Doctoroncall.Com.My) Atau Telefon (+03 8408 2000).

Lihat Lebih

PEMBATALAN

1. DoctorOnCall reserves the rights to cancel any orders if the product is not available for any reasons. DoctorOnCall will notify the Customer if that is the case and return any payment that the Customer have made. Refund will be credited into the Customer’s credit card or bank account depending on the period of time the Customer’s financial institution required to arrange for the refund.

2. The Customer is not allowed to cancel the order once the order has been picked and packed by DoctorOnCall. Orders that requires a doctor/pharmacist consult will be automatically cancelled and refunded if the customer is unreachable after 5 attempts (within 2 working days). A cancellation notification will be sent to the Customer’s email.

KEMBALI DAN / ATAU PERTUKARAN

1- Pengembalian dan / atau Pertukaran Produk dapat diatur dengan alasan berikut:

a. Sekiranya Produk dihantar dalam keadaan rosak atau cacat; atau
b. Sekiranya Produk telah luput atau hampir tamat (kurang dari 6 bulan); atau
c. Sekiranya produk yang dihantar berbeza dengan yang dipesan
d. "Perubahan fikiran" tidak dibenarkan sebagai alasan untuk kembali dan / atau bertukar.

2. Pelanggan akan memeriksa Produk dengan segera setelah menerima sebarang kekurangan dan / atau kerosakan.

3. Sekiranya Pelanggan ingin kembali dan / atau bertukar, DoctorOnCall harus diberitahu melalui e-mel perkhidmatan pelanggan kami di contact@DoctorOnCall.com.my atau talian hotline di 03 - 8048 2000 dalam satu (1) hari setelah menerima produk. DoctorOnCall berhak untuk menolak permintaan pengembalian dan / atau pertukaran jika tidak diberitahu oleh Pelanggan dalam satu (1) hari sejak penerimaan produk.

4. Pelanggan akan dihubungi oleh DoctorOnCall dalam satu (1) hari dari permintaan pengembalian dan / atau pertukaran untuk memberitahu Pelanggan mengenai proses pengembalian dan / atau pertukaran.

5. Setelah mendapat persetujuan permintaan Pengembalian dan / atau Pertukaran, Pelanggan harus mengirimkan kembali Produk yang terkena ke alamat vendor seperti yang dinyatakan pada bungkusan yang diterima

6. Produk yang terjejas HARUS dikembalikan dalam keadaan asalnya yang baru, tidak terpakai, dengan kuantiti dan bungkusan dihantar kepada Pelanggan.

7 Untuk produk pemulihan, kerusi roda, produk elektronik, dan alat perubatan, semua produk mesti dikembalikan dalam kemasan asalnya dengan kabel, aksesori, dan dokumentasi termasuk manual dan kad jaminan yang utuh.

8. Kegagalan mengembalikan Produk seperti yang dijelaskan dalam klausa 6 dan 7 akan mengakibatkan pembatalan permintaan pengembalian dan / atau pertukaran, dan biaya apa pun yang timbul dalam pengiriman kembali paket kepada Pelanggan akan ditanggung oleh Pelanggan

9. Pengembalian Produk oleh Pelanggan tidak secara automatik menjamin pertukaran atau pengembalian dana. DoctorOnCall akan memeriksa Produk yang dikembalikan setelah menerima barang yang sama. Sekiranya syarat dalam klausa No. 6 dan 7 dari Dasar Pengembalian dan / atau Pertukaran ini telah dipenuhi, pengembalian dana / pertukaran akan dilakukan kepada Pelanggan, dan Pelanggan akan diganti oleh DoctorOnCall untuk setiap biaya kurir yang timbul dalam pengembalian Produk. . Slip pembayaran kurier hendaklah diberikan kepada DoctorOnCall untuk tujuan penggantian.

10. Semua penggantian atau pertukaran Produk akan dilaksanakan bergantung pada ketersediaan stok.

11. Sekiranya Produk yang dipesan dan ditagih tidak termasuk dalam pengiriman, DoctorOnCall akan mengembalikan nilai Produk tersebut kepada Pelanggan, atau mengganti Produk yang dipesan.

12. Sekiranya ada Produk yang tidak termasuk dalam reoder Pelanggan dikirimkan kepada Pelanggan, DoctorOnCall akan mengumpulkan Produk dari Pelanggan.

13. Sekiranya Pelanggan dikenakan biaya lebih dari nilai Produk seperti yang ditunjukkan di laman web ketika Pelanggan membuat Pesanannya, DoctorOnCall akan mengembalikan perbezaannya kepada Pelanggan.

14. Semua bayaran balik akan dibuat melalui kaedah pembayaran yang sama dalam 2 bulan. Penerimaan pengembalian wang oleh pelanggan akan bergantung pada jangka masa yang diperlukan oleh institusi kewangan untuk menyelesaikan pembayaran balik. DoctorOnCall tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan, kerosakan, kos atau perbelanjaan yang mungkin ditanggung oleh Pelanggan atau mana-mana orang yang disebabkan oleh kelewatan dalam institusi kewangan memproses pengembalian wang tersebut.

Sahih
Penghantaraan percuma
Penghantaran Ekspres

Terms & Conditions

Sahih
Kami memastikan bahawa semua produk farmaseutikal kami termasuk suplemen kesihatan dan persediaan tradisional didaftarkan dengan Drug Control Authority (DCA) Malaysia
Penghantaraan percuma
Nikmati penghantaran percuma dengan setiap perbelanjaan minimum RM100.
Penghantaran Ekspres
Dapatkan pesanan anda dalam masa 4 jam* dengan pilihan penghantaran ekspres kami(hanya di Lembah Klang, Georgetown, dan Johor Bahru). Semua penghantaran ekspres mesti dibuat sebelum jam 5 petang *; pesanan yang dibuat selepas jam 5 petang akan dihantar keesokan harinya.* Nota: Untuk pembelian ubat preskripsi, pesanan akan dihantar 4 jam setelah selesai bercakap dengan doktor/ahli farmasi. Konsultasi mesti diselesaikan sebelum jam 5 petang untuk pesanan dihantar melalui penghantaran ekspres
Pembungkusan

Select Variant and Quantity

Bonjela Gel - DoctorOnCall
15 g (tube)
Kuantiti
Sahih
Penghantaraan percuma
Penghantaran Ekspres

Dikilangkan oleh

Reckitt Benckiser

Bahan Aktif

cetalkonium chloride choline salicylate ethanol 

Cara Penggunaan Bonjela Gel

undefined

Langkah berjaga-jaga bagi Bonjela Gel

Sebelum mengambil ubat Bonjela Gel, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Hipersensitiviti terhadap salicylate
 • Bayi <4 bulan
 • Ulser peptik
 • Hemofilia

Sila berhenti daripada mengambil ubat Bonjela Gel jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Bonjela Gel:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Antikoagulan
 • Urikosurik

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Benjola Gel.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Alkohol( No Data )
Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Bonjela Gel. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sebarang kesan sampingan, sila dapatkan nasihat doktor anda dengan segera.Tidak ada interaksi diketahui Choline Salicyla dengan alkohol.

Amaran Kehamilaan (No Data)
Cetalkonium klorida tidak dikelaskan dalam FDA Kehamilan Category. Tetapi dos adalah terhad sehingga 100 mg / hari untuk wanita hamil jika penggunaan adalah perlu. Pengawasan teliti diperlukan.Choline Salicyla mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Terdapat adalah terhad kajian manusia yang terkawal. Manfaat daripada penggunaan Choline Salicyla di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan ( No Data )
Bonjela Gel dikumuhkan ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang kecil tetapi tiada kesan yang buruk kepada bayi telah dilaporkan. Oleh itu, penggunaan jangka pendek semasa menyusu adalah dibenarkan.Choline Salicyla mungkin selamat digunakan semasa menyusukan anak. Sejak kesan buruk untuk bayi tidak dilaporkan sehingga kini, penggunaan jangka pendek daripada dos yang disyorkan tidak memerlukan menggantung penyusuan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Memandu ( No Data )
Celtakonium klorida biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Choline Salicyla biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat ..

Amaran Buah Pinggang ( No Data )
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati ( No Data )
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit yang mempunyai masalah hati. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Bonjela Gel dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Kegatalan
 2. Alahan
 3. Bengak di bahangian muka, mulut dan lidah
 4. Batuk

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.
tindak balas hipersensitiviti, bronchospasm, Sakit kepala, perut rasa tidak selesa, Asma, Cirit-birit

sakit perut, tindak balas hipersensitiviti, letusan kulit, keletihan, lemah, Dyspnea, kerengsaan tempatan

N/A

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Apr 30 2021 06:10:04 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Bonjela Gel boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Bonjela Gel boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Sebelum mengambil ubat Bonjela Gel, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Hipersensitiviti terhadap salicylate
 • Bayi <4 bulan
 • Ulser peptik
 • Hemofilia

Sila berhenti daripada mengambil ubat Bonjela Gel jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Bonjela Gel:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Antikoagulan
 • Urikosurik

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Benjola Gel.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Alkohol (No Data)
Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Bonjela Gel. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sebarang kesan sampingan, sila dapatkan nasihat doktor anda dengan segera.Tidak ada interaksi diketahui Choline Salicyla dengan alkohol.

Amaran Kehamilaan (No Data)
Cetalkonium klorida tidak dikelaskan dalam FDA Kehamilan Category. Tetapi dos adalah terhad sehingga 100 mg / hari untuk wanita hamil jika penggunaan adalah perlu. Pengawasan teliti diperlukan.Choline Salicyla mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Terdapat adalah terhad kajian manusia yang terkawal. Manfaat daripada penggunaan Choline Salicyla di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan (No Data)
Bonjela Gel dikumuhkan ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang kecil tetapi tiada kesan yang buruk kepada bayi telah dilaporkan. Oleh itu, penggunaan jangka pendek semasa menyusu adalah dibenarkan.Choline Salicyla mungkin selamat digunakan semasa menyusukan anak. Sejak kesan buruk untuk bayi tidak dilaporkan sehingga kini, penggunaan jangka pendek daripada dos yang disyorkan tidak memerlukan menggantung penyusuan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Memandu (No Data)
Celtakonium klorida biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Choline Salicyla biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat ..

Amaran Buah Pinggang (No Data)
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (No Data)
Cetalkonium Klorida adalah selamat untuk digunakan pada pesakit yang mempunyai masalah hati. Ia digunakan terutamanya sebagai ubat topikal dan ia tidak diserap.Choline Salicyla harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati. pelarasan dos Choline Salicyla mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Bonjela Gel dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Kegatalan
 2. Alahan
 3. Bengak di bahangian muka, mulut dan lidah
 4. Batuk

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.
tindak balas hipersensitiviti, bronchospasm, Sakit kepala, perut rasa tidak selesa, Asma, Cirit-birit

sakit perut, tindak balas hipersensitiviti, letusan kulit, keletihan, lemah, Dyspnea, kerengsaan tempatan


1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Bonjela Gel. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila sapu ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada menyapu dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Bonjela Gel daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Bonjela Gel lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Bonjela Gel diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Bonjela Gel. Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Bonjela Gel semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Bonjela Gel bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Bonjela Gel ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Bonjela Gel semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Bonjela Gel?
 
Ia tidak digalakkan. Bonjela Gel mungkin menyebabkan anda mengalami beberapa kesan sampingan. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 

7. Adakah penggunaan ubat Bonjela Gel membawa kepada ketagihan?
 
Tidak. Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya tersapu satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Menyapu satu dos ubat Bonjela Gel yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

9. Bolehkah saya mengambil ubat Bonjela Gel disamping suplemen-suplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat Bonjela Gel selamat untuk diambil bersama dengan suplemen-suplemen lain. Tetapi anda dinasihatkan supaya memaklumkan doktor anda terlebih dahulu mengenai pengambilan ubat ini dan supplemen-suplemen yang anda sedang guna sebelum mengambil ubat ini.
 

10. Adakah ubat Bonjela Gel selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Bonjela Gel selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

11. Bolehkah ubat Bonjela Gel dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

12. Berapa kali sehari perlu saya sapu ubat Bonjela Gel?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Bonjela Gel bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua Ulasan Lihat Semua Ulasan
Lee Soon Chaw
5/5
The best online pharmacy service and efficient with good service.
King Lee Wong
5/5
Great experience with the doctor on call service as the consultation was done with a simple phone call from doctor who was kind and professional in her consultation. Prescription also is delivered free to doorstep. Very convenient and easy.
Lenard Loh Chia Wei
5/5
It is an amazing platform where it includes all sort of services that I can just access from home. My health questions are answered politely and professionally. It also made my life even easier when there is a home delivery for my long term medications as I am a busy person myself. WORTH THE TRY!