Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN
Produk Serupa
Sering Dibeli Bersama

Bahan Aktif

omeprazole 

Pengenalan Losec Mups 20mg Tablet

Losec Mups 20mg Tablet tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai proton pump inhibitor (PPI). Ubat ini harus diambil satu jam sebelum makan, sebaiknya pada waktu pagi. Dos bergantung kepada keperluan kondisi yang dirawat dan bagaimana anda bertindak balas terhadap ubat tersebut. Anda perlu terus mengambilnya seperti yang ditetapkan, walaupun gejalanya telah hilang. Anda akan meningkatkan efikasi ubat dengan mengambil makanan dalam kuantiti yang sdikti secara kerap dan mengelakkan minuman berkafein seperti teh dan kopi serta makanan pedas atau berlemak. Sebelum mengambil ubat ini, maklumkan kepada doktor anda jika anda mengalami atau menghidap komplikasi hati yang teruk, reaksi alahan terhadap ubat serupa, atau menghidap masalah tulang rapuh. Banyak ubat lain boleh mempengaruhi atau dipengaruhi oleh ubat ini. Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda ambil untuk memastikan ia selamat. Wanita hamil atau menyusukan anak juga harus merujuk kepada doktor sebelum mengambil ubat ini.

Dos

Losec MUPS diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Omeprazole (20 mg) - Ia berfungsi untuk mengurangkan paras asid dalam perut.

Kesan ubat Losec MUPS bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom-simptom yang dialami tidak berkurangan, sila bercakap terus dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini 30 minit sebelum makan. Hanya ambil Losec MUPS mengikuti dos yang telah ditetapkan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Losec MUPS daripada farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik yang lain. 
Sila semak tarikh luput sebelum menggunakan ubat ini. 

Ia dihasilkan oleh Zeneca. 

Cara pengambilan Losec MUPS? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil ubat ini mengikut dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Cara Penggunaan Losec Mups 20mg Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.
Langkah berjaga-jaga bagi Losec Mups 20mg Tablet

Sebelum mengambil ubat Losec MUPS, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan
 • Penyakit hati
 • Osteoporosis 

Sila berhenti daripada mengambil ubat Losec MUPS jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Losec MUPS:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Berbincang dahulu dengan seorang doktor mengenai kebarangkalian tindak balas antara ubat-ubatan dengan Losec MUPS sebelum mengambilnya.


 • Ubat proton pump inhibitor yang lain
 • Ubat anti asid
 • Ubat HIV
 • Ubat sawan
 • Beberapa jenis antibiotik 

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Losec MUPS.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan pendedahan yang berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Pengambilan Alkohol (Selamat)
Ia adalah selamat untuk mengambil alkohol dengan Losec Mups 20mg Tablet. Memakan Losec Mups 20mg Tablet dengan alkohol tidak akan campur tangan dengan cara kerja ubat.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)
Sama ada kajian pada haiwan telah menunjukkan kesan buruk kepada janin (teratogenik atau embryocidal atau lain-lain) dan ada yang tidak dikawal kajian di kalangan wanita atau kajian di kalangan wanita dan haiwan tidak disediakan. ubat perlu diberikan hanya jika faedah yang berpotensi mewajarkan potensi risiko kepada janin. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Selamat)
Losec Mups 20mg Tablet dikumuhkan dalam jumlah yang kecil dalam susu ibu tetapi tidak mungkin untuk mempengaruhi kanak-kanak itu apabila dos terapeutik digunakan.

Amaran Jika Memandu (Selamat)
Losec Mups 20mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Keselamatan Organ Ginjal (Selamat)
Losec Mups 20mg Tablet boleh digunakan pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang.

Keselamatan Organ Hati (Selamat)
Metabolisme Losec Mups 20mg Tablet pada pesakit dengan disfungsi hati terjejas, menyebabkan peningkatan AUC. Losec Mups 20mg Tablet tidak menunjukkan sebarang kecenderungan untuk mengumpul dengan sekali dos setiap hari.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi Losec MUPS dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Sakit perut
 2. Sembelit
 3. Cirit birit
 4. Loya
 5. Muntah 
 6. Sakit kepala
 7. Pening kepala
 8. Ruam 
 9. Osteoporosis

Simptom-simptom di atas merupakan simptom-simptom yang biasa terjadi, terdapat juga beberapa simptom-simptom yang jarang berlaku. Sila bercakap terus dengan seorang doktor segera sekiranya anda mengalami apa apa simptom, samada gejala yang tersenarai di atas atau tidak.
Kembung perut, loya, sakit perut Muntah, Insomnia, Sakit kepala, Cirit-birit, sembelit

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
filza aqilah Azmi
5/5
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you!
Ismail Mohd Baroja
5/5
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future.
KL Wong
5/5
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too.

Maklumat dikemas kini pada: : Thu Aug 11 2022 10:30:17 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Losec Mups 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Losec Mups 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.