Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

0
EN
Produk Serupa

Pengenalan Neurobion Tablet 10s (strip)

Neurobion merupakan gabungan dos tinggi tiga vitamin neurotropik penting (B1, B6, dan B12). Vitamin B1, B6, dan B12 amat penting untuk metabolisme sistem saraf. Beberapa kajian telah menunjukkan keberkesanannya dalam penjanaan semula saraf.

Tahukah anda bahawa vitamin B1 adalah penting untuk proses metabolik? Vitamin B1 juga dikenali sebagai thiamin atau tiamin, adalah vitamin B yang membolehkan badan menggunakan karbohidrat sebagai tenaga. Ia diperlukan untuk metabolisme glukosa dan penting untuk fungsi saraf, otot, dan jantung. Selain itu, vitamin B6  mempunyai sifat analgesik manakala vitamin B12 menggalakkan pembentukan sel darah dan melindungi sistem saraf daripada proses degeneratif. Fungsi serta pautan biokimia yang bermanfaat di antara kedua-dua vitamin ini lebih berkesan jika digunakan bersama.

Kebaikan/Manfaat

  • Neurobion digunakan untuk merawat gangguan neurologi yang disebabkan oleh gangguan dalam fungsi metabolik yang dipengaruhi oleh vitamin B kompleks.
  • Neurobion juga disyorkan untuk rawatan neuritis saraf tulang belakang dan neuralgia, terutamanya paresis muka, sindrom serviks, sakit pinggang dan ischialgia.Dos

Neurobion diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
  • Vitamin B1 (thiamine disulfide) - 100 mg
  • Vitamin B6 (pyridoxine hydrochloride) - 200 mg
  • Vitamin B12 (cyanocobalamin) - 200 mcg

Kesan ubat Neurobion bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Neurobion dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 10 pil dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Merck.
Cara pengambilan Neurobion?
- Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.

Cara Penggunaan Neurobion Tablet 10s (strip)

Neurobion ditelan dengan sedikit cecair atau selepas makan tanpa dikunyah.

Cara Pengambilan

Oral

Cara Penyimpanan Neurobion Tablet 10s (strip)

Simpan di tempat kering di bawah suhu 25°C

Tempoh lupus

Semak tarikh luput pada bungkusan.

Dikilangkan oleh

Procter & Gamble

Brands

Neurobion

Kandungan

Vitamin B1 100 mg , Vitamin B6 200 mg ,Vitamin B12 200 mcg

Interaksi Ubat-ubatan/Makanan

-Apabila levodopa dan vitamin B6 diambil bersama, keberkesanan levodopa mungkin berkurangan.
-Pyridoxine antagonis, seperti isoniazid, cycloserine, penicillamine, dan hydralazine, boleh mengurangkan keberkesanan vitamin B6 (pyridoxine).
-Diuretik gelung, seperti furosemide, boleh menurunkan paras tiamin dalam darah dari semasa ke semasa.
-Penggunaan jangka panjang ubat penurun asid boleh mengakibatkan kekurangan Vitamin B12.

Amaran Langkah berjaga-jaga

Neuropati di bawah pengambilan jangka panjang (6-12 bulan) daripada >50 mg min dos harian vitamin B6. Akibatnya, dalam kes rawatan jangka panjang, pemantauan tetap dinasihatkan. Memandangkan tablet bersalut filem Neurobion mengandungi sukrosa, penggunaannya tidak digalakkan pada pesakit yang sensitif kepada gula tertentu (intoleransi galaktosa atau fruktosa keturunan yang jarang berlaku, malabsorpsi glukosa-galaktosa, kekurangan Lapp laktase, atau kekurangan sukrosa-isomaltase). Produk ini mengandungi gelatin ikan.

Penerangan Keselamatan Pengambilan Ketika Hamil untuk Neurobion Tablet 10s (strip)

Wanita hamil atau menyusu harus mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan produk ini.

Polisi Pengembalian/Pembatalan

Tentang Neurobion Tablet 10s (strip)

Vitamin B adalah salah satu vitamin penting untuk tubuh. Ini bermakna badan tidak dapat menghasilkan vitamin ini dan hanya boleh mendapatkannya daripada makanan. Terdapat pelbagai jenis vitamin B. Vitamin B1 (thiamin) boleh didapatidalam makanan seperti ham dan susu soya. Vitamin B6 (pyridoxine) boleh didapati dalam pelbagai daging, ikan, tauhu dan produk soya. Vitamin B12 (Mecobalamin) terdapat dalam ayam, ikan, keju dan susu soya. Diet yang seimbang boleh memastikan pengambilan vitamin B yang mencukupi. Makanan tambahan seperti nama_produk adalah satu lagi sumber vitamin B. Vitamin B adalah penting untuk tubuh yang sihat. Walaupun ia tidak menghasilkan tenaga, ia penting untuk membantu tubuh memproses nutrien lain untuk menghasilkan tenaga. Kumpulan vitamin B yang berbeza juga menyokong fungsi sistem saraf, mengekalkan metabolisme badan. Jangan membuat diagnosis dengan sendiri mengenai kekurangan vitamin. Sentiasa rujuk kepada doktor sebelum mengambil suplemen. 

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Faizah Ismail
5/5
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition
Ismail Mohd Baroja
5/5
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future.
Shahariz Aziz
5/5
Great service and speedy delivery. Highly recommended !

Maklumat dikemas kini pada: : Mon Jun 05 2023 22:34:00 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Neurobion Tablet 10s (strip) boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Neurobion Tablet 10s (strip) boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.