Postinor-2 0.75mg Tablet

Postinor-2 0.75mg Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 6.70
RM 5.30
Tekan untuk menebus baucar
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
strip of 2 tablets


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
KL Wong
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Very good response and service. Made an order for meds via whatsapp and the team responded very well & helped with the prescription. Same day delivery, too. Lihat Lagi Lihat Lagi
Shahariz Aziz
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Great service and speedy delivery. Highly recommended ! Lihat Lagi Lihat Lagi
Postinor diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
●  Levonorgesterel 750mcg
 
Kesan ubat Postinor bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini secepat mungkin selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor, iaitu pil pertama dan pil kedua 12 jam selepas.
 
Anda boleh membeli ubat Postinor dari farmasi terdekat. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 2 pil dan memerlukan preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Gedeon Richter.
Cara pengambilan Postinor? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang tertera pada arahan.

Pesakit yang mengalami asthma, jantung lemah, tekanan darah tinggi, migrain, strok dan masalah buah pinggang perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Postinor.
●  Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
Nasihat umum untuk Postinor-:
●  Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walaupun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
●  Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
●  Simpan Postinor di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
●  Terutama sekali untuk golongan wanita, sila bercakap dengan pakar puan jika anda mengalami haid, senggugut, sakit perut etc agar doktor boleh menasihati bila dan bagaimana untuk mengambil ubat ini.
●  Berhenti Postinor atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
●  Memandangkan Postinor adalah ubat pencegah hamil kecemasan, anda boleh memperolehinya dengan preskripsi dari doktor. Tetapi anda dinasihati untuk merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat ini.
●  Postinor mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.
Sebelum mengambil ubat Postinor, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
●  Pendarahan faraj yang tidak diketahui puncanya
●  Penyakit hati
●  Barah payudara, ovari atau rahim
●  Hamil
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Postinor:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
●  Ampicillin
●  Rifampicin
●  Chloramphenicol
●  Neomycin
●  Barbiturat
 
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Postinor.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara amaran berikut juga:
 
●  Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
●  Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
●  Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda
guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
Amaran Alkohol (Not Advisable)
Ia tidak digalakkan untuk mengambil alkohol dengan Postinor-2 0.75mg Tablet. Mengambil Postinor-2 0.75mg Tablet dengan alkohol boleh memburukkan lagi kesan sampingan CNS seperti sakit kepala, pening, kepala, dan loya.

Amaran Kehamilaan (X)
Postinor-2 0.75mg Tablet tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Kedua-dua haiwan dan kajian manusia telah menunjukkan kesan buruk kepada janin. Risiko yang terlibat adalah jelas lebih besar daripada manfaat yang berpotensi. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Postinor-2 0.75mg Tablet tidak digalakkan untuk digunakan semasa menyusukan anak kerana ia dirembeskan ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, potensi pendedahan bayi kejururawatan untuk Postinor-2 0.75mg Tablet boleh dikurangkan jika ibu mengambil tablet selepas makan dan mengelakkan kejururawatan untuk sekurang-kurangnya mengikuti 8 jam.

Amaran Memandu (Safe)
Postinor-2 0.75mg Tablet usualy tidak menjejaskan keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Postinor-2 0.75mg Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. pelarasan dos Postinor-2 0.75mg Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
Postinor-2 0.75mg Tablet tidak digalakkan untuk pesakit adenoma hati dan apa-apa kemerosotan hepatik lain. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Postinor dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

1. Loya
2. Muntah
3. Pendarahan faraj
4. Sakit payu dara
5. Sakit kepala
6. Pening
7. Letih
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami kabur penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Loya dan muntah-muntah, sakit kepala, pening, ketidakselesaan payudara, perubahan berat badan, Perubahan libido, kehilangan rambut, Edema

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Postinor. Apakah yang patut saya buat?
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Sekiranya pil pertama dalam pek
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Postinor dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Postinor lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Postinor diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Postinor Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Postinor semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Postinor ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Postinor ketika menyusukan anak?
 
Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut.
 
6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil satu dos ubat Postinor yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
7. Bolehkah saya mengambil ubat Postinor disamping supplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Anda dinasihatkan untuk memaklumkan doktor anda mengenai pengambilan semua ubat dan supplemen sebelum mengguna ubat ini.
 
8. Adakah ubat Postinor selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Postinor selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda. 
 
9. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Postinor?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Postinor bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.
 
1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Postinor. Apakah yang patut saya buat?
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Sekiranya pil pertama dalam pek
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Postinor dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Postinor lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Postinor diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Postinor Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Postinor semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Postinor ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Postinor ketika menyusukan anak?
 
Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut.
 
6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil satu dos ubat Postinor yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
7. Bolehkah saya mengambil ubat Postinor disamping supplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Anda dinasihatkan untuk memaklumkan doktor anda mengenai pengambilan semua ubat dan supplemen sebelum mengguna ubat ini.
 
8. Adakah ubat Postinor selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Postinor selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda. 
 
9. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Postinor?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Postinor bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.
 
Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan
Postinor-2 0.75mg Tablet adalah terbitan nortestosterone yang merupakan metabolit aktif norgestrel

Maklumat dikemas kini pada: : Fri Aug 07 2020 08:30:02 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.8

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Postinor-2 0.75mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Postinor-2 0.75mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.