Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Clarinase Repetab Tablet

Clarinase Repetab Tablet - DoctorOnCall

Clarinase Repetab Tablet

Preskripsi Diperlukan
RM 22.40
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Produk Terhad
Terhad kepada 3 unit seorang
Pembungkusan
10 tabs (strip)
Kuantiti


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Sebelum mengambil ubat Clarinase, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:
●  Glaukoma
●  Alahan kepada ubat Clarinase atau apa-apa ramuannnya
●  Masalah tiroid
●  Penyakit hati
●  Penyakit jantung, contohnya degupan jantung laju (tachycardia)
●  Pesakit strok
●  Pesakit yang mempunyai masalah pernafasan
●  Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak lebih muda dari usia 12 tahun
●  Menyusukan anak
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Clarinase:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
●  Ubat kemurungan digelar MAOI, contohnya moclobemide
●  Ubat Parkinson, contohnya selegiline
●  Isocarboxazid
●  Phenelzine
 
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Clarinase. Sekiranya anda mengambil MAOI, anda perlu menghentikannya selama sekurang-kurangnya dua minggue sebelum boleh mengambil ubat Clarinase.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:
 
●  Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
●  Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
●  Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Clarinase Repetab Tablet. Mengambil Clarinase Repetab Tablet dengan alkohol juga boleh meningkatkan risiko kemurungan CNSTiada kesan sampingan apabila digunakan bersama-sama dengan penggunaan alkohol.

Amaran Kehamilaan (C)
Clarinase Repetab Tablet perlu selamat sebagai kajian haiwan menunjukkan tiada teratogen dan kecacatan janin direkodkan. Data daripada lebih 1,000 wanita yang dikaji juga tidak menunjukkan apa-apa kesan negatif kepada pembangunan janin.Clarinase Repetab Tablet mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan reaksi buruk kepada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil boleh melebihi risiko. Sila berjumpa dengan doktor sebelum mengambilnya.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Clarinase Repetab Tablet mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Clarinase Repetab Tablet dikumuhkan ke dalam susu ibu manusia itu harus dielakkan semasa menyusukan anak.Clarinase Repetab Tablet boleh masuk ke dalam susu ibu. Oleh itu, berhati-hati perlu diambil apabila menetapkan Clarinase Repetab Tablet kepada ibu-ibu menyusukan anak.

Amaran Memandu (Safe)
Clarinase Repetab Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.Clarinase Repetab Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (High Risk)
Clarinase Repetab Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang dan dalam pesakit tua dengan fungsi buah pinggang berkurangan sejak ia disingkirkan melalui buah pinggang. pelarasan dos Clarinase Repetab Tablet diperlukan. Sila rujuk kepada doktor anda sebelum digunakan.Penggunaan Clarinase Repetab Tablet tidak disyorkan pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
Clarinase Repetab Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan hati. pelarasan dos Clarinase Repetab Tablet mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.Clarinase Repetab Tablet jarang membawa kepada apa-apa kemerosotan hepatik melainkan pada pesakit tua. pelarasan dos Clarinase Repetab Tablet mungkin needed.Please berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Clarinase dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

1. Rasa mengantuk
2. Sakit kepala
3. Mulut kering
4. Rasa cemas
5. Loya
6. Kurang selera makan
7. Sakit perut
8. Ruam kulit
9. Sakit kaki
10.  Kekeliruan
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor  dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.

Mengantuk, loya, sukar tidur (insomnia), pening, keletihan, mulut kering, Cirit-birit, debaran jantung, Abdominal Pain, Rash

mulut kering, Kebimbangan, Kegelisahan, Tremor, Insomnia, kadar jantung meningkat, tidak tetap hati irama, berdebar-debar, Peningkatan BP, Mual, Muntah, Sakit kepala, pengekalan kencing pada lelaki dan ruam kulit

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Clarinase. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elak mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihati.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Clarinase dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Clarinase lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini, contohnya coma, halusinasi, sawan, pengsan atau maut. Pesakit yang mengambil dos yang berlebihan mungkin mengalami masalah denyutan jantung, muntah, cemas dan gelisah. Pesakit perlulah digalakkan untuk memuntahkan dos yang diambil dan mendapat rawatan segera di hospital.
 
3. Bolehkah Clarinase diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Clarinase Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin menybebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal.
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Clarinase semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang keselamatan penggunaan Clarinase ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Clarinase ketika menyusukan anak?
 
Ubat Clarinase akan dikeluarkan melalui susu ibu. Wanita yang menyusu harus membuat pertimbangan dengan nasihat doktor sama ada untuk menghentikan ubat ini atau berhenti menyusu sementara.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Clarinase?
 
 Ia tidak digalakkan. Clarinase mungkin menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Ia juga boleh mengganggu pemikiran sementara. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 
7. Adakah penggunaan ubat Clarinase membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti untuk maklumat lanjut.
 
8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil satu dos ubat Clarinase yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
9. Bolehkah pengambilan ubat Clarinase membantu dalam melegakan selsema?
 
Ya. Ubat Clarinase adalah bertujuan untuk melegakan gejala selesema seperti bersin, hidung berair, dan mata berair.
 
10. Bolehkah saya mengambil ubat Clarinase disamping supplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat, Clarinase selamat untuk diambil bersama supplemen. Tetapi anda dinasihatkan untuk memaklumkan doktor anda mengenai pengambilan semua ubat dan supplemen sebelum mengguna ubat ini.
 
11. Adakah ubat Clarinase selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Clarinase selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
12. Bolehkah ubat Clarinase dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut perlu dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Ubat Clarinase boleh dihentikan serta-merta tanpa kesan sampingan yang teruk. Namun, gejala alahan dan selsema mungkin akan kembali.
 
13. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Clarinase?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Clarinase bergantung kepada penyakit anda, biasanya sebiji ubat dua kali sehari. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.
 

Maklumat dikemas kini pada: : Sat Jan 23 2021 09:15:06 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Clarinase Repetab Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Clarinase Repetab Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

ahmad daniel
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Definitely the smartest thing to be created. I saved so much time from not walki ... See more
shafiq shafie
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Fast and awesome response!
Kurang pasti dengan ubat anda?
Minta bantuan daripada doktor bertauliah
Bercakap dengan Doktor
Perlu Bantuan?