Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Kenhancer 30mg Plaster

Kenhancer 30mg Plaster - DoctorOnCall

Kenhancer 30mg Plaster

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 15.50
RM 8.80
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
Kuantiti


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
vyee wong
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Fast response
Anis Izzah
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Good service...fast respond.. recommended..
Kami berusaha untuk memberi anda maklumat perubatan terkini dan yang paling tepat, namun bahagian ini masih dalam pembangunan. Untuk maklumat lanjut tentang produk ini, sila hubungi Perunding Kesihatan kami di sini
Kenhancer Plaster kebiasaannya digunakan untuk mengurangkan sakit sendi tetapi juga mempunyai beberapa fungsi lain di mana ia sesuai untuk diambil:
 
1. Arthritis deformans
2. Tendinitis
3. Otot kejang
4. Bengkak
5. Sakit yang berpunca daripada kecederaan
 
Senarai ini tidak lengkap dan mungkin terdapat kegunaan dan fungsi lain bagi ubat Kenhancer Plaster. Jangan ambil ubat ini walaupun orang lain yang mengalami simptom yang sama mengambilnya. Sila rujuk nasihat doktor atau doktor pakar sebelum menggunakan ubat ini.


Kenhancer Plaster diperbuat daripada bahan-bahan berikut:
●  Ketofen (30mg)
 
Kesan  Kenhancer Plaster bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.
 
Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.
 
Anda boleh membeli Kenhancer Plaster dari farmasi terdekat. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 6 keping dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.
 
Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Sun Pharmaceutical.
Cara pengambilan Kenhancer Plaster? – Lekatkan plaster tersebut pada kawasan berkenaan, dua kali sehari. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doctor.

●  Pesakit yang mengalami masalah jangkitan kulit dan masalah sendi kronik perlu merujuk nasihat doktor sebelum mengambil ubat Kenhancer Plaster.
●  Dos seharusnya diambil mengikuti nasihat doktor. Pastikan tempoh yang cukup diberi untuk masa pengambilan dos.
●  Jika tiada pengurangan simptom dalam 30 minit hingga sejam selepas ubat diambil, sila bercakap dengan doktor untuk mencari jalan penyelesaian yang lain.
Nasihat umum untuk Kenhancer Plaster-:
●  Jangan mengambil ubat ini atas nasihat kaum kerabat. Dan jangan memberi ubat ini kepada sesiapa walauppun anda merasa mereka mengalami simptom yang sama.
●  Sentiasa meneliti tarikh luput yang tertera di atas paket atau dengan pegawai farmasi sebelum membeli ubat tersebut.
●  Simpan Kenhancer Plaster di suhu bilik elak mendedahkan ubat tersebut kepada haba cahaya matahari.
●  Kenhancer Plaster tidak memulihkan penyakit tetapi hanya melegakan simptom tertentu buat sementara
●  Berhenti menggunakan Kenhancer Plaster atau beritahu doktor anda jika anda mengalami ruam atau kesan sampingan lain.
●  Kenhancer Plaster merupakan sejenis ubat terkawal dan hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. 
●  Kenhancer Plaster mempunyai beberapa fungsi kesan sampingan, para pengguna dinasihati membaca artikel berikut dengan teliti sebelum membuat keputusan.

Sebelum mengambil ubat Kenhancer Plaster, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
●  Alahan kepada ubat Kenhancer Plaster atau apa-apa ramuannnya
●  Alahan terhadap aspirin
●  Eczema
●  Dermatosis
●  Jangkitan kulit
 
Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.
 
Tindak balas antara ubat Kenhancer Plaster:
 
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
●  Ubat NSAID
●  Lithium
 
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Kenhancer Plaster.
 
Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara amaran berikut juga:
 
●  Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
●  Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 
Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda alami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor
 

Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Kenhancer 30mg Plaster. Mengambil Kenhancer 30mg Plaster dengan alkohol boleh meningkatkan risiko pendarahan gastrousus.

Amaran Kehamilaan (C)
Kenhancer 30mg Plaster mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. Ia harus dielakkan pada trimester pertama dan kedua kehamilan dan contraindicated terutamanya semasa trimester ke-3 atau penghantaran terdekat. kajian haiwan telah menunjukkan kesan buruk kepada janin. Walau bagaimanapun, terdapat kajian pembiakan manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan Kenhancer 30mg Plaster di kalangan wanita hamil boleh diterima walaupun risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Kenhancer 30mg Plaster mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi. Beberapa jumlah oral Kenhancer 30mg Plaster dikumuhkan dalam susu ibu manakala topikal Kenhancer 30mg Plaster diserap ke dalam kulit, oleh itu ia tidak boleh digunakan semasa menyusu.

Amaran Memandu (Not Advisable)
Jangan memandu kecuali anda sihat. Kenhancer 30mg Plaster boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mengantuk, pening, mengantuk, letih atau gangguan penglihatan, semua yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Amaran Buah Pinggang (High Risk)
pentadbiran lisan dan rektum daripada Kenhancer 30mg Plaster contraindicated pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
pentadbiran lisan dan rektum daripada Kenhancer 30mg Plaster contraindicated pada pesakit dengan kemerosotan hati yang teruk. Sila berjumpa dengan doktor.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Kenhancer Plaster, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
1. Kerengsaan kulit
2. Gatal-gatal
3. Ruam kulit
 
Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom (samada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami masalah kabur penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.


Mengantuk, pening, loya, muntah, ketidakselesaan perut, Urtikaria, ruam kulit, Tinnitus, kabur penglihatan, Bengkak di bahagian kaki

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Kenhancer Plaster. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat.
 
2. Saya terlebih mengambil dos ubat Kenhancer Plaster dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Kenhancer Plaster lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini contohnya ruam kulit.
 
3. Adakah ia selamat untuk mengambil Kenhancer Plaster semasa mengandung?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Kenhancer Plaster ketika wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
4. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Kenhancer Plaster ketika menyusukan anak?
 
Tiada maklumat tentang penggunaan Kenhancer Plaster semasa menyusukan anak. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah penggunaan ubat Kenhancer Plaster membawa kepada ketagihan?
 
Tidak.Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.
 
6. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?
 
Mengambil ubat Kenhancer Plaster yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 
7. Bolehkah saya mengambil ubat Kenhancer Plaster disamping supplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat Kenhancer Plaster selamat untuk diambil bersama supplemen. Tetapi anda dinasihatkan untuk memaklumkan doktor anda mengenai pengambilan semua ubat dan supplemen sebelum mengguna ubat ini.
 
8. Adakah ubat Kenhancer Plaster selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Kenhancer Plaster selamat digunakan jika diambil seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 
9. Bolehkah ubat Kenhancer Plaster dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut perlu dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?
 
Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda dinasihatkan untuk mendapat nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom ‘withdrawal’.
 
10. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Kenhancer Plaster?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Kenhancer Plaster bergantung kepada penyakit anda, tetapi biasanya adalah dua kali sehari. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikut arahan yang dicetak untuk produk tersebut.

Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Topical
Mechanisme Tindakan
Kenhancer 30mg Plaster tergolong dalam golongan Drug Nonsteroidal anti-radang (NSAID). Ia mempunyai pelbagai sifat-sifat antipiretik, anti-radang dan analgesik, dengan balik menghalang cyclooxygenase 1 dan 2 enzim yang membawa kepada penurunan dalam pembentukan prekursor prostaglandin.

Maklumat dikemas kini pada: : Tue Jun 23 2020 13:35:15 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Kenhancer 30mg Plaster boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Kenhancer 30mg Plaster boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Kurang pasti dengan ubat anda?
Minta bantuan daripada doktor bertauliah
Bercakap dengan Doktor